"Wil je veiligheidsproblemen samen met bewoners oplossen? Dan is de eerste stap dat je aandacht hebt voor de zorgen van bewoners."

Podcast 9 met Krista Schram

In gesprek over veiligheidsbeleving in Rotterdam

Als je kijkt naar de cijfers, lijken sommige Rotterdamse wijken steeds veiliger te worden, terwijl het gevoel van veiligheid er juist afneemt. Dit komt onder andere door het verschil tussen het feitelijke niveau van overlast en criminaliteit en hoe mensen veiligheid waarnemen en beleven, zegt Krista Schram, associate lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid.

Waar het gevoel van onveiligheid vandaan komt, kan per wijk sterk verschillen. Hoe kan je daar als gemeente iets tegen doen? In opdracht van de gemeente Rotterdam deed Krista met een team onderzoekers wat beleidsmakers nieuwe inzichten geeft: de wijk in en écht in gesprek gaan met bewoners. Het leidde tot het onderzoek Rotterdamse wijkgerichte aanpak veiligheidsbeleving

In deze nieuwste podcast gaan we dieper in op veiligheidsbeleving met Krista en Diana van de Giessen, afdelingshoofd Wijkveiligheid bij de gemeente Rotterdam.

Of luister de podcast via jouw favoriete podcastapp zoals Spotify, Google Podcast of Apple Podcast. En abonneer je om op de hoogte te blijven!

Versterking van veiligheidsbeleving 

Waarom een beleid op basis van cijfers niet werkt

Rotterdamse aanpak versterkt veiligheidsbeleving in wijken

“Voor een gerichte aanpak is het nodig heel concreet te weten wie zich waarom waar en wanneer onveilig voelt”, zegt Krista Schram, associate lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid bij Hogeschool Inholland. “Daarnaast kijken we naar wat in de wijk juist bijdraagt aan de veiligheidsbeleving. Zoals in Beverwaard: een dorp op zich met een hele hechte gemeenschap die allerlei activiteiten voor heel diverse bewonersgroepen organiseert.”

Bewoners en wijkprofessionals nauw betrokken

Naast Beverwaard ging de wijkgerichte aanpak in 2021 van start in Pendrecht. In beide wijken werden bewoners en wijkprofessionals nauw betrokken bij het onderzoek. Schram: “We willen dat er draagvlak ontstaat voor de aanpak en de uitkomsten. Je hebt de bewoners daarvoor nodig. Alleen maar een rapport bij ze neerleggen zou niet werken.”

Bewoners, professionals en studenten van Hogeschool Inholland gingen de wijken in om straatinterviews af te nemen.  “Bewoners reageren heel positief op de studenten, omdat die heel open op mensen afstappen, goede vragen stellen en doorvragen. Zo ontstaat echt een gesprek.”

Lees meer over de wijkgerichte aanpak

Subjectieve en objectieve veiligheid

“Er is een verschil tussen objectieve en subjectieve veiligheid”, stelt Krista. “Objectieve veiligheid gaat over het feitelijke niveau van overlast en criminaliteit. Subjectieve veiligheid gaat over meer dan dat. Het is ook hoe mensen hun sociale omgeving beleven. Dat verklaart deels het verschil. Een andere verklaring is dat we objectieve veiligheid afleiden uit cijfers van registratiesystemen. Die zijn nooit volledig. Want overlast en criminaliteit wordt lang niet altijd gemeld.”

Hoe kan je als gemeente iets doen tegen het gevoel van onveiligheid in wijken? “Dat kan best lastig zijn als gemeente”, weet Krista. “In de wijken is het toeslagenschandaal heel erg voelbaar waardoor het vertrouwen in de overheid is afgenomen en de individuele professionals ook minder worden vertrouwd door bewoners.”

 

"Voor een gerichte aanpak van het versterken van het veiligheidsgevoel is het nodig heel concreet te weten wie zich waarom, waar en wanneer onveilig voelt."

- Krista Schram, associate lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid

 

"Om het veiligheidsgevoel te kantelen, is het van belang de kracht van de wijk te gebruiken, Je hoeft het als gemeente niet allemaal zelf te organiseren. Sluit aan op de initiatieven die er al zijn om het verschil te maken." 

- Diana van de Giessen, afdelingshoofd Wijkveiligheid gemeente Rotterdam

Luister maandelijks naar Onderzoekers over de Toekomst

Wil jij je laten inspireren door de lectoren van Hogeschool Inholland? Bijvoorbeeld over veerkracht bij jongeren? Of hoe we de groeiende toeristenstroom op een duurzame manier een plek kunnen geven?

In de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst blikken de lectoren vooruit op hun vakgebied tussen nu en 2030.

Meer over de podcastserie