“De sloopkogel ligt in het magazijn ter herinnering aan andere tijden", vertelt Enzo Visser (31) die nu zo’n vijf jaar bij een groot sloopbedrijf werkt. “Tegenwoordig worden gebouwen niet meer rigoureus neergehaald, maar zorgvuldig gedemonteerd. Zo komen bruikbare bouwmaterialen beschikbaar voor hergebruik. Ook werken we vooral met elektrisch materieel om vervuilende emissie-uitstoot te voorkomen.” Met deze aanpak streeft zijn werkgever naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering. “Dat zijn we niet alleen wettelijk verplicht, maar vooral ook aan komende generaties. Voor hen moet de aarde leefbaar blijven.” Om aan die ambitie handen en voeten te geven, volgt hij de post-hbo-opleiding Energietransitie bij Inholland Academy.
Enzo, vader van twee jonge kinderen, is een gedreven verteller met een duidelijk professioneel doel voor ogen; het familiebedrijf Van Leeuwen Zwanenburg zo duurzaam mogelijk op de kaart te zetten. En toen hij zag dat hij zijn opleiding naar keuze kon volgen aan Hogeschool Inholland Haarlem, wist hij meteen: dat wordt 'm! “Daar haalde ik na een mbo-studie namelijk mijn propedeuse Bouwmanagement. Aan die periode heb ik goede herinneringen. Dus ik ben natuurlijk even in mijn oude lokalen gaan kijken. Dat voelde vertrouwd, maar verder is het allemaal anders dan toen.” Lachend: “Eerlijk gezegd voel ik me nu geen student meer. Eerder een volwassen man die bezig is een nieuwe toekomst uit te stippelen.”
Na zijn propedeuse switchte Enzo overigens naar een opleiding tot bouwkundig adviseur omdat hem dat interessanter leek. “Met die overstap liet ik mijn jeugddroom om architect te worden definitief achter me. Ook de moordende concurrentie in die branche weerhield me.” Na een paar jaar als adviseur te hebben gewerkt, koos Enzo nogmaals een nieuwe weg. Hij werd benaderd door het sloopbedrijf waar hij ‘calculator’ en werkvoorbereider werd. “Dat adviseren vond ik een beetje saai. Al die rapporten schrijven! Terwijl de sloopwereld een hele dynamische is. Dat biedt meer uitdagingen. Ik kan goed bouncen; als iets me niet meer zint, neem ik een ander pad. Ik wil me graag blijven ontwikkelen en verdiepen. Inmiddels ben ik me aan het inwerken als duurzaamheidsmanager.”
Het opleidingsprogramma vindt Enzo gevarieerd, actueel en inspirerend. “Alles wat relevant is met betrekking tot de energietransitie komt voorbij; van regel- en wetgeving tot duurzame technieken en innovaties."
Het opleidingsprogramma vindt Enzo gevarieerd, actueel en inspirerend. “Alles wat relevant is met betrekking tot de energietransitie komt voorbij; van regel- en wetgeving tot duurzame technieken en innovaties. Ervaren docenten praten ons bij over ontwikkelingen waar ik geen kennis van had.” Elke module beëindigt hij met een scriptie. Enzo schreef al over windenergie, zonnepanelen en onlangs nog een stuk over de economische aspecten van de klimaattransitie. “Dat laatste interesseert mij volop, want een groenere en duurzamere wereld kost geld en vraagt om afweging van belangen. Beter dan ooit realiseer ik me dat het milieu en klimaat gebaat is bij echte verandering in de samenleving.“
Ook zijn mededeelnemers inspireren hem. Ze verschillen in leeftijd, achtergrond en ervaring. Enzo: “Onze visies kunnen botsen, maar leiden vaak tot mooie discussies en inzichten. Wel ben ik blij dat we onze eindopdrachten individueel maken. Bovendien wordt het dan nog ingewikkelder om werk, opleiding en gezin te combineren."
Die combinatie is nu al soms flink pittig, vindt Enzo. “Ik werk overdag, mijn vrouw in de avonduren en tussen de bedrijven door zit ik aan mijn opleiding. Met dank aan de buren die geregeld even willen oppassen. Maar het komt regelmatig voor dat ik tussen het ene kind verschonen en het andere in de box leggen, achter de boeken schuif.”