Opleiding Projectleider energietransitie

Resultaat opleiding Projectleider energietransitie

Na succesvolle afronding van deze opleiding kun je als projectleider starten binnen de energietransitie. Je bent getraind om met een kritische en creatieve blik projecten integraal aan te pakken, waarbij je effectief omgevings- en stakeholdermanagement toepast. Jouw leidinggevende capaciteiten en analytisch vermogen zet je in om tot succesvolle duurzaamheidsstrategieën te komen en bij te dragen aan de energietransitie.

Na afronding van deze opleiding ontvang je het post-hbo diploma Projectleider energietransitie van Inholland Academy.

Verdiepingstip: wil je echt alle ins en outs van de energietransitie leren? Bekijk dan ook de opleiding Energietransitie: dé meest complete post-hbo opleiding binnen dit vakgebied.

Leeruitkomsten

Onze leeruitkomsten beschrijven het eindniveau dat jij moet weten, begrijpen en/of toepassen om de module succesvol af te ronden.

Module 1. Projectmanagement kick-start

  • Om een project succesvol op te starten, doorzie je het cruciale proces van initiatie-, definitie- en ontwerpfase. Je bent in staat binnen deze fasen voorkeursmethoden, -principes en -tools te definiëren en toe te passen, afgestemd op het type vraagstuk en organisatie.
  • Doordat je de verschillen en overeenkomsten van de meest voorkomende projectmanagementmethodes herkent, ben je in staat hier weloverwogen keuzes in te maken.
  • Je brengt beoogd projectresultaat, -doel, -scope, -organisatie en -risico’s in kaart. Hierop afgestemd, formuleer je randvoorwaarden, functionele- en operationele eisen en ontwerpbeperkingen.
  • De conclusies van jouw analyses komen samen in een haalbaar projectontwerp, welke de basis vormt voor succesvol projectbeheer.

Module 2. Effectief projectbeheer

  • Om een project situationeel en doelgericht richting succes te voeren, doorzie je het cruciale proces van voorbereidings-, realisatie- en nazorgfase. Je bent in staat om binnen deze fasen bewust gekozen voorkeursmethoden, -principes en -tools toe te passen, afgestemd op een eerder goedgekeurd project start-up plan (met projectvoorstel, eisen- en wensenlijst en ontwerpkeuze).
  • Om een project in de praktijk in goede banen te leiden, kun je een project effectief plannen, middelen beheren en taken structureren. Je behoudt overzicht en zorgt ervoor dat alles op schema blijft.
  • Je weet wie jouw stakeholders en hun invloed en belangen zijn en stemt je communicatie hierop af.
  • Je zorgt voor effectieve integratie van het project binnen de organisatie en neemt ‘lessons learned’ mee naar toekomstige projecten.

Module 3. Persoonlijk projectleiderschap

  • Aan de hand van persoonlijkheidsvoorkeuren (inzichten uit het Insights Discovery-model) leg je een waardevolle basis voor groei en ontwikkeling, zowel op persoonlijk vlak als op teamniveau.
  • Je hebt inzicht in je eigen gedrag en dat van anderen (voorkeursstijlen en kleuren) en de invloed hiervan op communicatie en relaties. Hierdoor kun je bewustere keuzes maken en je sterke punten benutten. Je stemt je eigen stijl af op die van anderen om te komen tot effectieve communicatie, verminderen van weerstand en betere (team)prestaties.
  • Je reflecteert op de effectiviteit van je eigen leiderschapsstijl.

Module 4. Toekomstgericht systeemdenken

  • Je past een integrale aanpak toe bij het ontwikkelen en managen van complexe projecten, waarbij je bewust balanceert tussen economische, ecologische en maatschappelijke waarden.
  • Je hebt inzicht in de duurzame doelen en kaders van jouw organisatie en hebt een eerste ervaring opgedaan met diverse methoden om complexe projecten te managen en stakeholders te verenigen, waaronder: Co-design, Design thinking, Foresight approach, Multi-level perspective en Systems engineering (V-Model).
  • Je hebt vaardigheden ontwikkeld om complexe projecten holistisch te benaderen, waarbij je kritisch denkt met een toekomstgerichte blik. Hierbij identificeer je knelpunten en kansen, welke je vertaalt naar duurzame strategieën.

Module 5 : Energietransitie Essentials

  • Je begrijpt de complexiteit van de energietransitie en bent in staat om een duurzaam advies uit te brengen, rekening houdend met stakeholders van verschillende sectoren.
  • Hiervoor heb je basiskennis van het huidige energiesysteem, duurzame energietechnologieën, economische aspecten, klimaatbeleid en regelgeving. Je bent op de hoogte van relevante sociaal-maatschappelijke vraagstukken en je begrijpt de hoofdlijnen van het politiek-bestuurlijke landschap waarbinnen je opereert.
  • Je erkent de belangen van verschillende sectoren en bent in staat om een gedegen discussie te voeren over oplossingen die bijdragen aan de energietransitie.

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven