Naar optimale zorg voor jonge mensen met dementie in de thuissituatie.
Op dit moment zijn er circa 12.000 jonge mensen (jonger dan 65 jaar) in Nederland met een vorm van dementie. Wanneer dementie op jonge leeftijd optreedt, heeft dat ernstige gevolgen voor zowel degene met de dementie als de partner en eventuele kinderen.
“Artsen denken bij jongere mensen meestal niet als eerste aan dementie, waardoor het niet gemakkelijk ontdekt wordt. Toch is een tijdige diagnose juist bij jonge mensen belangrijk. Ze staan nog midden in het leven, en dankzij een tijdige diagnose kunnen ze de situatie samen met hun partner uitleggen aan bijvoorbeeld de kinderen of de werkgever. Ook kunnen ze samen zoeken naar geschikte hulp en dingen regelen voor de toekomst. Jonge mensen met dementie beseffen vaak goed dat hun verstandelijke vermogens achteruit gaan, waardoor ze zich machteloos voelen. Ze zijn meestal nog fit en leiden een actief leven. Daardoor schatten zij hun situatie vaak rooskleuriger in en geven ze de regie niet zo gemakkelijk uit handen. Omdat iemand bijvoorbeeld nog werkt of jonge kinderen heeft, verandert zijn sociale leven en dat van zijn partner sterk. Hij kan steeds minder goed deelnemen aan het dagelijkse (gezins)leven en de partner krijgt er een zware zorgtaak bij." (bron: Alzheimer Nederland)
De zorg voor jonge mensen met dementie is volop in ontwikkeling. Het organiseren en bieden van passende zorg voor jonge mensen met dementie en hun gezinsleden is om allerlei redenen uitdagend, ook voor de casemanager dementie. In deze specifieke opleiding Casemanagement dementie op jonge leeftijd leert de casemanager dementie zijn/haar rol in de begeleiding van jonge mensen met dementie én de partner en de rest van het gezin, zo optimaal mogelijk vorm te geven.
Tijdens de opleiding wordt de casemanager dementie tevens opgeleid tot coach Partner in Balans bij dementie (Partner in Balans is een dienst van Alzheimer Centrum Limburg en Maastricht UMC+, met subsidie van ZonMW). De opleiding Casemanagement dementie op jonge leeftijd wordt in nauwe samenwerking met Loesan Peters (Animi Vivere) van het Kenniscentrum Dementie op Jonge leeftijd en Hogeschool Windesheim in Zwolle, uitgevoerd en door ontwikkeld.
Lees meer over de post-hbo opleiding Casemanagement dementie op jonge leeftijd
Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.
Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.
Download brochure
Vraag het Pauline
T: 06 2966 6230
E: gsw.academy@inholland.nl
Aanwezig: ma, di, woe (tot 12.00 uur) en do
Vraag het Saskia
T: 06 2111 5434
E: saskia.dekker@inholland.nl
Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!