Opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn

Docent Annemarie Bolder


"Iedereen is uniek, en dus ook in zijn of haar dementie"

EDOMAH-ergotherapeut Annemarie Bolder helpt mensen met dementie die thuis tegen praktische problemen aanlopen. Ook verzorgt ze bij Inholland Academy voor verschillende opleidingen de module 'Omgaan met veranderend gedrag bij dementie’.

Specialist in dementie

"Door mijn jarenlange ervaring durf ik mezelf inmiddels wel specialist te noemen in het omgaan met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ik doe niets liever dan mijn enthousiasme en vakmanschap voor hen in te zetten. Ik geef advies aan de zorgsector, verzorg trainingen voor zorgpersoneel en mantelzorgers en werk mee aan projecten om de dementiezorg te verbeteren, nationaal en internationaal.  

Interactie in de les

Daarnaast geef ik dus les aan Inholland Academy. Ik houd van veel interactie tijdens de lessen, waardoor elke bijeenkomst weer anders is. Zo koppel ik graag de verhalen van deelnemers uit het werkveld aan de lesstof. Volg je deze module, dan kun je veel kennis over gedrag en een hoop praktische tips verwachten. Na de module weet je veel beter hoe je mensen met dementie en hun familie kan begeleiden.

Wat vertelt gedrag?

Wat ik deelnemers wil meegeven, is: kijk met een open blik naar de persoon met dementie. Iedereen is uniek en dus ook uniek in zijn of haar dementie. Ook vind ik het belangrijk dat je met andere ogen leert kijken naar veranderend gedrag. Vaak vertelt het gedrag van de persoon met dementie iets over wat er speelt in de omgeving. Op die omgeving hebben we wél invloed. 

Onder de douche

Als docent krijg je leuke verhalen te horen. Een praktijkverpleegkundige vertelde eens dat het haar – na de module -  was gelukt om een bewoonster met dementie zonder weerstand onder de douche te krijgen. Deze mevrouw had al drie maanden niet gedoucht. Nadat ze was gedoucht, zei ze: ‘Ik ga toch niet in dat vieze bed liggen!’ En dat terwijl ze normaal gesproken weigerde dat het bed verschoond werd.

Mooie momenten creëren 

Mijn inspiratie om dit werk te doen is dat ik mooie momenten wil creëren met en voor mensen met dementie. Die inspiratie haal ik vooral uit de mensen met dementie zelf en hun mantelzorgers. Ook leer ik veel van de vele professionals en zorgmedewerkers die ik dagelijks tegenkom. Zelf heb ik geen grote dromen, behalve dat ik graag gelukkig en gezond ouder word en kan blijven genieten van mijn gezin, familie en vrienden."


Annemarie Bolder
docent opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn

Terug naar Docenten

 

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven