
Na afronding van de opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn heb je de juiste kennis en vaardigheden opgedaan om complexe zorg aan ouderen in de eerste lijn te verlenen. Je hebt jezelf ontwikkeld in onderstaande thema's.
Je bent in staat om pro-actieve en persoonsgerichte ouderenzorg te leveren aan (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in de thuissituatie. Je inventariseert systematisch de ervaren problemen door gebruik te maken van screeningsinstrumenten en het SFMPC-model. Op basis van deze analyse stel je samen met de oudere een persoonlijk actieplan op waarin persoonlijke doelen en de urgentie van problemen centraal staan. Je bespreekt benodigde interventies, betrekt relevante disciplines uit het geriatrienetwerk en plant evaluatiemomenten. Hierbij werk je volgens het principe "zorgen DAT, in plaats van zorgen VOOR" om zelfmanagement en empowerment van de oudere te bevorderen. Je hebt grondige kennis van geriatrische reuzen, zoals vallen, incontinentie, ondervoeding, depressie, delier en acute afgenomen zelfredzaamheid. Daarnaast signaleer je vroegtijdig toenemende kwetsbaarheid en mogelijke crisissituaties. Je hebt specifieke expertise in dementie, zowel in het herkennen van verschillende vormen als in het omgaan met veranderend gedrag van ouderen en hun mantelzorgers. Ook borg je medicatieveiligheid bij polyfarmacie en transmurale zorg, zoals ontslag uit het ziekenhuis.
Je weet effectief samen te werken binnen een multidisciplinair geriatrienetwerk. Je hebt kennisgemaakt met de disciplines binnen dit netwerk, begrijpt hun expertise en legt verbindingen tussen het medisch en sociaal domein. Je maakt duidelijke samenwerkingsafspraken met professionals zoals de wijkverpleegkundige, praktijkondersteuner ouderenzorg, specialist ouderengeneeskunde en casemanager dementie. Daarnaast werk je met het SOFA-model om de samenwerking met de informele zorg aan te gaan. Je speelt een actieve rol in gestructureerd patiëntenoverleg (GPO) en multidisciplinair overleg (MDO). Door gebruik te maken van nieuwe technologieën kun je nog beter aansluiten op de behoeften van de oudere. Na ziekenhuisopnames of revalidatie pas je actieplannen tijdig aan. Door heldere communicatie over je eigen professionele rol bevorder je samenwerking en zorgcoördinatie binnen de eerste lijn, met altijd de oudere en diens persoonlijke doelen centraal.
Je bent goed geïnformeerd over landelijke programma’s, wet- en regelgeving en regionale ontwikkelingen op het gebied van ouderenzorg, zoals Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet langdurige zorg (Wlz) en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je implementeert regionale samenwerkingsafspraken en zorginkoopafspraken van preferente zorgverzekeraars in je dagelijkse praktijk. Daarbij neem je een complementaire, overtuigende rol in naast de huisarts, met als doel het realiseren van passende zorg en ondersteuning voor ouderen. Als pionier versterk je de rol van praktijkondersteuner of wijkverpleegkundige ouderenzorg binnen het geriatrienetwerk. Je organiseert MDO’s rond specifieke thema’s, initieert informatiebijeenkomsten voor ouderen en mantelzorgers, en participeert in regionale werkgroepen of denktanks. Door methodisch te registreren in het HIS of ECD draag je bij aan inzicht in regionale ouderenzorgthema’s. Daarnaast begeleid je nieuwe collega’s bij het kennismaken met het netwerk en stimuleer je hen om de samenwerkingsafspraken effectief te benutten.
Bij succesvolle afronding ontvang je het post-hbo diploma Ouderenzorg in de eerste lijn van Inholland Academy.
De opleiding wordt geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister VenV ter waarde van 60 PE-punten. Ook wordt de opleiding geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (12 PE punten).
Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.
Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.
Download brochure
Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!