Opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn

Werken in de ouderenzorg

Werken in de ouderenzorg is meer dan alleen een baan – het is een roeping waarin zorg en empathie centraal staan. In deze sector werk je met ouderen die behoefte hebben aan ondersteuning en gezelschap, of het nu gaat om dagelijkse verzorging, medische hulp, of gewoon een luisterend oor. Ouderenzorg biedt een unieke kans om van betekenis te zijn in het leven van anderen, waarbij je elke dag verschil kunt maken. Of je nu kiest voor een functie in een verpleeghuis, thuiszorg of als begeleider, het werk vraagt om geduld, zorgzaamheid en een persoonlijke benadering. De waardering en voldoening die je ontvangt, maken het een enorm dankbare sector om in te werken.

Wat is ouderenzorg?

Ouderenzorg omvat alle vormen van zorg, ondersteuning en begeleiding die gericht zijn op ouderen, vaak vanaf de leeftijd waarop mensen niet meer volledig zelfstandig kunnen functioneren. Deze zorg kan variëren van lichte hulp bij dagelijkse taken, zoals boodschappen doen en schoonmaken, tot intensieve medische en verpleegkundige zorg bij chronische ziektes of dementie. Ouderenzorg vindt plaats in diverse omgevingen: in zorginstellingen zoals verpleeghuizen en verzorgingstehuizen, maar ook bij ouderen thuis via thuiszorgdiensten.

Wat is het doel van ouderenzorg?

Het doel van ouderenzorg is om de kwaliteit van leven van ouderen zo hoog mogelijk te houden, hen veiligheid en comfort te bieden, en hen in staat te stellen zo zelfstandig mogelijk te blijven. Bovendien speelt ouderenzorg een belangrijke rol bij het bieden van sociaal contact en het voorkomen van eenzaamheid, wat een groot probleem kan zijn onder de oudere bevolking.

Waarom werken in de ouderenzorg?

Werken in de ouderenzorg is waardevol en betekenisvol omdat je dagelijks verschil maakt in het leven van ouderen die afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning. Het werk biedt niet alleen de kans om anderen te helpen, maar is ook ontzettend dankbaar: de waardering die je krijgt van cliënten en hun families kan enorm veel voldoening geven. Je bouwt vaak sterke, persoonlijke banden op met de mensen voor wie je zorgt. Kortom, werken in de ouderenzorg is een keuze voor werk dat ertoe doet en waarbij je iedere dag impact hebt op het welzijn van anderen.

Welke beroepen in de ouderenzorg kun je kiezen?

De ouderenzorg biedt een breed scala aan functies en doorgroeimogelijkheden, van verzorgende en verpleegkundige tot activiteitenbegeleider en zorgmanager. De sector staat open voor mensen met verschillende achtergronden en opleidingsniveaus, en er zijn volop mogelijkheden voor training en bijscholing. Door de vergrijzing is de vraag naar zorgprofessionals bovendien groot, wat zorgt voor baanzekerheid.

Welke opleiding heb je nodig voor ouderenzorg?

Inholland Academy biedt verschillende post-hbo opleidingen waarmee je aan de slag kunt binnen de ouderenzorg. Enkele voorbeelden zijn:

Deelnemers aan deze ouderenzorg opleidingen zijn o.a. mbo+ en hbo-opgeleide professionals binnen zorg en welzijn, die bijvoorbeeld werkzaam zijn als maatschappelijk werkende, (wijk)verpleegkundige, praktijkondersteuner of POH ouderen.

Ontdek de post-hbo opleidingen Ouderenzorg

Roos Walraven, opleidingscoördinator Inholland Academy, vertelt jou in onderstaande video alles over de inhoud, werkwijze én kracht van de post-hbo opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn.

Waarom kies je voor een post-hbo opleiding Ouderenzorg bij Inholland Academy?

  1. Persoonlijk onderwijs; je kunt echt op ons rekenen. Je krijgt de begeleiding die jij nodig hebt om de opleiding te kunnen volgen. Als daarvoor iets extra’s nodig is, doen we alles om dat voor elkaar te krijgen. De coördinator van de opleiding is jouw persoonlijke leercoach.
  2. Opleidingen voldoen aan de meest recente, landelijke competentieprofielen. We zijn actief betrokken in landelijke samenwerkingen. Dat is niet alleen belangrijk om up-to-date te blijven, maar ook om ontwikkelingen te vertalen naar vakinhoudelijk en onderwijskundig perspectief.
  3. Bij ons draait alles om kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Het is betekenisvol, interactief en direct toepasbaar in jouw praktijk. We evalueren de ervaringen met onze deelnemers. De examen- en adviescommissie houden toezicht op de kwaliteit.
  4. Het praktijkleren (de stage) is een krachtige leeromgeving voor jouw eigen leerontwikkeling. Naast jouw persoonlijke begeleiding, dragen we ook zorg voor de ondersteuning van de praktijkbegeleiders.
  5. Je ontvangt een waardevol diploma; geaccrediteerd door kwaliteitsregisters. Jouw behaalde PE-punten worden door ons ingevoerd.
  6. Onze docententeams zijn samengesteld uit ervaren, bevlogen didactische en werkveld professionals. Een vast team dat de samenhang van de opleiding en voortgang van de deelnemers monitort.
  7. Deelnemers vormen met elkaar een krachtig leernetwerk. Tijdens en ook na de opleiding vindt uitwisseling van vraagstukken, ervaringen en expertise plaats.