Palliatieve praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk

Deelnemer Arjanne Segers-Zwanenburg over de opleiding

"Begin dit jaar startte ik met de opleiding Palliatieve praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk bij Inholland Academy. Ik kwam in een hele leuke groep vol met ervaren collega’s uit verschillende beroepsgroepen: een wijkverpleegkundige, dialyse- en IC-verpleegkundige, een POH die ook in een hospice werkzaam is en andere ervaren POH’s uit huisartsenpraktijken. Allemaal gemotiveerde en betrokken collega’s met honger naar meer kennis om de kwetsbare ouderen en ernstig (terminaal) zieke patienten in onze praktijken goed te kunnen begeleiden.

Wat we deelden was zo herkenbaar. We voelen ons pioniers op dit gebied, hoe kunnen we deze zorg goed implementeren in de huisartsenpraktijk? En toen brak de coronacrisis uit! Verschillende collega’s voelden de roep naar de IC en dat waarderen wij enorm. De opleiding is in overleg met ons allen tijdelijk stopgezet. We willen verder, maar wel met fysieke lessen. We kunnen zoveel van elkaar leren en dat willen we niet missen.

Opeens werd onze taak in de praktijk anders; we moeten nu in gesprek met de kwetsbare ouderen om behandelwensen bespreekbaar te maken en deze vervolgens goed vastleggen in het medisch dossier van de patiënt. Heel toepasselijk voor de opleiding Palliatieve en oncologische praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk. Omdat ik de meeste mensen goed ken in de praktijk, was ik niet huiverig om hen op te bellen en hierover te beginnen. Maar ik begreep wel dat het wat rauw op je dak kan vallen als je wordt gebeld over dit onderwerp. In de media kwam al voorbij dat sommige mensen zich gediscrimineerd voelden: "Ben ik te oud voor de IC? Heb ik dan geen recht op een goede behandeling? Hoe wordt er dan voor mij gezorgd?" Kortom, het roept veel vragen op.

"Opeens werd onze taak in de praktijk anders; we moeten nu in gesprek met kwetsbare ouderen om behandelwensen bespreekbaar te maken en deze vervolgens goed vastleggen in het medisch dossier van de patiënt. Heel toepasselijk voor de opleiding Palliatieve praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk."

Daarom hebben wij met de praktijk besloten om een brief te sturen alvorens we gaan bellen, elke week zo ongeveer 20 stuks. Het is hierbij de toon die de muziek maakt. Belangstelling tonen, hoe gaat het met u? Redt u het alleen, nu met de coronacrisis? Bent u bang dat het u overkomt? Etc. Het was fijn dat ik al een selectie had gemaakt met kwetsbare ouderen. Voor de opleiding moesten we een opzet maken voor een zorgregister. Juist in deze coronatijd enorm handig. Nu heb ik een paar extra tabs gemaakt: 1e tab; palliatieve patiënten, 2e tab; aandacht patiënten en 3e tab; kwetsbare ouderen. Zo gaat, ondanks dat de opleiding 'on hold’ staat, de praktijk door en doen we enorm veel ervaring op. En omdat ik gestart was met de opleiding, heb ik nu nog meer passie om dit werk zo te doen. Het werk is nu anders, maar we maken sprongen in de ontwikkeling van de digitale mogelijkheden en de mensen zijn erg dankbaar voor het contact. Ik ga met een voldaan gevoel naar huis. Je krijgt van de mensen zoveel terug voor je inzet en geen dag is hetzelfde, zelfs nu niet."



Arjanne Segers-Zwanenburg, deelnemer Palliatieve praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk

Terug naar In het kort

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven