Voor veel van onze post-hbo opleidingen zijn er aantrekkelijke subsidies en financiële regelingen waarvan je mogelijk gebruik kunt maken, zoals:
Bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden.
Werkgevers stellen jaarlijks via CAO’s zeker 1,6 miljard euro beschikbaar voor opleidingen, cursussen, loopbaanoriëntatie en andere zaken die onder duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers vallen, zo blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN, die bij de meeste CAO-onderhandelingen betrokken is. Dit geld mag gebruikt worden om scholing te volgen zodat je beter wordt in je huidige werk, maar ook om jezelf om te scholen voor een toekomstig beroep. Neem dus vooral jouw CAO goed door en/of informeer bij je leidinggevende.
Wil jouw werkgever jou ontslaan? Dan heb je recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook als jouw tijdelijke contract niet wordt verlengd. Ook heb je recht op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van jouw werkgever. Je kunt de transitievergoeding o.a. gebruiken voor de financiering van een post-hbo opleiding, om zo de overstap naar een andere baan makkelijker te maken. Meer weten? Kijk op de website van de Rijksoverheid.
Wil je een opleiding volgen, maar heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Als je jonger bent dan 57 jaar, kun je misschien toch geld lenen. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om recht te hebben op het levenlanglerenkrediet. De belangrijkste zijn:
Onderstaande modules van Inholland Academy komen hiervoor in aanmerking:
Overweeg je jezelf om te scholen naar een vakgebied waarin veel baankansen zijn, maar krijg je de financiering van jouw post-hbo opleiding niet rond? Of vind je het lastig om de juiste vervolgstap in jouw loopbaan te bepalen? NHN Werkt Door biedt in regio Noord-Holland Noord werkzoekenden, starters, werkenden, herintreders en zelfstandigen hiervoor uitgebreide ondersteuning. Voldoe je aan de juiste voorwaarden? Dan kun je via NHN Werkt Door zelfs (een deel van) jouw post-hbo opleiding bij Inholland Academy vergoed krijgen. Lees verder
De energietransitie vraagt op grote schaal om nieuwe kennis en vaardigheden. Speciaal hiervoor is de subsidieregeling JTF IJmond en Rijnmond vastgesteld, waarmee professionals zich met een scholingsvoucher kunnen om- en bijscholen op het gebied van energietransitie. Ben je woonachtig of werkzaam in de regio's IJmond of Rijnmond? En wil je jezelf professionaliseren op het gebied van energietransitie? Profiteer dan nu van maar liefst € 1.250 korting op een post-hbo opleiding Energietransitie bij Inholland Academy!
In de arbeidsmarktregio Haaglanden is het scholingsfonds Haaglanden Leert Door opgericht. Werkenden met een laag inkomen in arbeidsmarktregio Haaglanden kunnen zich met een scholingsvoucher laten om- of bijscholen, waarmee ze hun kansen op passend en beter betaald werk vergroten. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden. De focus ligt hierbij op de beroepen met veel vacatures in de zes kraptesectoren: Bouw en Techniek, Zorg en Welzijn, Kinderopvang, ICT, Onderwijs en Openbaar Bestuur en Veiligheid, zodat de opleiding daadwerkelijk leidt tot beter passend en betaald werk.
Als inwoner van de gemeente Rotterdam kun je nu bij het Scholingsfonds Rotterdam een scholingsvoucher aanvragen voor de financiering van jouw opleiding. Deze subsidie is bedoeld voor Rotterdammers die zichzelf willen bijscholen of omscholen. Sinds 1 januari 2024 valt de Rotterdamse scholingsvoucher onder het Werkcentrum Rijnmond. Voor al je vragen over de scholingsvoucher en lopende scholingsaanvragen, kun je met hen contact opnemen.
Werk je in de glastuinbouwsector en wil je jouw kennis en vaardigheden vergroten? Dan kun je onder voorwaarden gebruik maken van de Collandsubsidie. Hiermee kun je per kalenderjaar tot wel 50% van jouw investering vergoed krijgen.
Kies je voor een opleiding met een duur langer dan 6 maanden, dan kun je het cursusbedrag ook in termijnen betalen:
De eerste termijnfactuur ontvang je op de 20ste van de maand na de start van de opleiding. Vervolgens ontvang je maandelijks een termijnfactuur. De administratiekosten bij termijnbetaling bedragen eenmalig € 15.
Inholland Academy is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij ons onderwijsaanbod BTW-vrij mogen aanbieden.
Speciaal voor mkb-organisaties die willen investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers heeft het kabinet de Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) geïntroduceerd. Hiermee wil het kabinet leren en ontwikkelen in het mkb vanzelfsprekend maken. De subsidie is bedoeld voor allerlei nieuwe ideeën gericht op leren en ontwikkelen. Ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld het laten maken van een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan voor hun organisatie, loopbaan- en ontwikkeladviezen voor medewerkers en het oprichten van een bedrijfsschool. Meer weten? Kijk op de website van de Rijksoverheid.
Als jouw studiekosten als ondernemer of ZZP-er zakelijk zijn, zijn ze aftrekbaar. Dat is dus het geval als je de kosten maakt in het belang van jouw onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als je ze maakt om bestaande vakkennis op peil te houden. Als je de kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten. De grens tussen ‘op peil te houden van bestaande kennis’ en ‘verwerven van nieuwe kennis’ is lastig aan te geven. Twijfel je? Laat je dan goed adviseren door de Belastingdienst.
Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever zelf bepalen wat je onbelast aan jouw werknemers vergoedt, geeft of beschikbaar stelt. Dit geldt voor opleidingen en cursussen, maar ook voor een kerstpakket of sportabonnement. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.
Gezond werkend je pensioen halen: dat wil toch iedereen? Toch lukt dat nog niet altijd. Daarom is er tot en met 2025 de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) voor bedrijven. Bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van werknemers vergroten, zoals een kortdurende training of workshop voor groepen: dit is een training of workshop van enkele uren tot enkele dagen. Kijk voor meer informatie op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.