Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Met een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) wordt bedoeld dat je jezelf tijdens je loopbaan voortdurend blijft ontwikkelen en bijscholen, zodat je als professional aangesloten blijft op de continu veranderende vraag vanuit de arbeidsmarkt. Het gaat hierbij niet alleen om formeel onderwijs, zoals opleidingen of trainingen, maar ook om informele leerervaringen, zoals zelfstudie, werkervaring en persoonlijke groei. Een leven lang ontwikkelen is een continu proces dat gedurende je hele leven plaatsvindt, ongeacht leeftijd, beroep of levensfase. Met onder meer subsidies en maatregelen moedigt de overheid een leven lang ontwikkelen sterk aan.

Waarom is een leven lang ontwikkelen zo belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om jezelf een leven lang te blijven ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Persoonlijke groei
    Een leven lang ontwikkelen draagt bij aan persoonlijke groei en welzijn. Door nieuwe dingen te leren en jezelf uit te dagen, kun je je zelfvertrouwen vergroten, je creativiteit stimuleren en een gevoel van voldoening ervaren. Leren geeft jou de kans om het maximale uit jezelf te halen. 
  2. Nieuwe kennis en vaardigheden
    In bijvoorbeeld een post-hbo opleiding doe je nieuwe kennis en vaardigheden op. Vaak kun je beide zaken direct toepassen in de praktijk. Meer vakkennis zorgt ervoor dat je productiever bent en nieuwe inzichten zorgen voor inspiratie en discussie. Je wordt dan ook beter in je werk. Daarom plukken ook collega’s en uiteindelijk de gehele organisatie de vruchten van jouw persoonlijke ontwikkeling.
  3. Een snel veranderende arbeidsmarkt
    De arbeidsmarkt verandert in sneltreinvaart. Door technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld automatisering, kan jouw beroep overbodig worden. Tegelijkertijd ontstaan er ook nieuwe beroepen en daarmee kansen, bijvoorbeeld op het gebied van robotisering of energietransitie. Dit vereist dat mensen nieuwe kennis en vaardigheden opdoen door middel van een leven lang ontwikkelen. 
  4. Gevolgen corona-pandemie
    Corona heeft flinke impact gehad op het soort werk dat we doen. In bepaalde sectoren was tijdelijk minder vraag naar personeel (o.a. de horeca), in andere juist meer (o.a. de zorg). Ook is de manier waarop we werken blijvend veranderd. Zo werken we vaker op afstand en vergaderen we online. Door continu bezig te zijn met leren en ontwikkelen, blijf je als werkende professional wendbaar en flexibel. Hierdoor kun je eenvoudiger van werk of sector veranderen, wanneer onverwachte omstandigheden dat noodzakelijk maken.
  5. Tekort aan arbeidskrachten
    In bepaalde branches is er een flink tekort aan personeel. Zeker in vakgebieden als het primair onderwijs, de energietransitie en zorg- en welzijnssector zijn er op dit moment veel vacatures. Daarom stimuleert de overheid scholing richting deze sectoren en heb je na het volgen hiervan een goede kans om een baan te vinden.

Kortom, een leven lang ontwikkelen is van essentieel belang voor jezelf, maar ook voor organisaties en de samenleving als geheel, om bij te blijven in een snel veranderende wereld.

Op welke manieren kun je jezelf een leven lang ontwikkelen?

Jezelf een leven lang ontwikkelen kan zowel via formele als informele leerervaringen. Hieronder vind je een aantal handige tips:

  1. Formeel onderwijs
    Volg een workshop, cursus of praktijkgerichte post-hbo opleiding. Hiermee kun je in korte tijd nieuwe kennis en vaardigheden opdoen.
  2. Zelfstudie
    Lees boeken, vakliteratuur en online artikelen over onderwerpen die je interesseren. Maak gebruik van online cursussen, tutorials en educatieve video's die beschikbaar zijn op o.a. YouTube.
  3. Events
    Bezoek professionele events en conferenties om je vakkennis uit te breiden, nieuwe trends te leren kennen, inspiratie op te doen en contact te leggen met andere professionals.
  4. Mentorschap en coaching
    Zoek mentors of coaches die je kunnen begeleiden en adviseren bij je professionele en persoonlijke groei. Leer van hun ervaringen en krijg waardevolle inzichten en feedback.
  5. Vrijwilligerswerk
    Doe vrijwilligerswerk bij organisaties die jou aanspreken. Dit kan je helpen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, je netwerk uit te breiden en een gevoel van voldoening te ervaren door anderen te helpen.
  6. Reflectie en zelfevaluatie
    Neem regelmatig tijd voor jezelf om te reflecteren op je ervaringen, doelen en prestaties. Identificeer sterke punten en onderdelen ter verbetering. Stel acties vast om je verder te ontwikkelen.

Subsidies leven lang ontwikkelen

Goed om te weten: Hogeschool Inholland ontvangt vanuit het Nationaal Groeifonds een subsidie van 2 miljoen euro om de organisatie verder te professionaliseren op het gebied van leven lang ontwikkelen. Hierdoor kan Inholland als kennispartner nog beter inspelen op de ontwikkel- en scholingsvraagstukken vanuit het werkveld in de regio. De subsidie is onder meer bestemd voor een gemeenschappelijke LLO-aanpak voor alle opleidingsvarianten, het wendbaarder maken van de organisatie en voor professionalisering van collega’s. Lees meer over de LLO-katalysator

Daarnaast stimuleert de overheid een leven lang ontwikkelen met verschillende subsidies en initiatieven. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  1. NHN Werkt Door
  2. Scholingsvouchers Energietransitie
  3. Scholingsfonds Rotterdam/Rijnmond
  4. Transitievergoeding werknemers
  5. SLIM-regeling voor mkb-ondernemingen
  6. Studiekosten voor ondernemers
  7. Werkkostenregeling voor werkgevers

Wil je meer weten over deze onderwerpen? Bekijk vooral ook de pagina Subsidies en financiële regelingen

Opleidingen om jezelf te blijven ontwikkelen

Ben je op zoek naar een praktijkgerichte opleiding om jezelf verder te ontwikkelen in jouw vakgebied? Of loop je al enige tijd rond met het idee om een carrièreswitch te maken? Dan is een post-hbo opleiding wellicht iets voor jou! Wij bieden jou meer dan 140 kortdurende programma's in 13 verschillende vakgebieden voor een leven lang ontwikkelen. Nieuwsgierig? Bekijk hieronder het complete aanbod. 

Ontdek meer dan 140 praktijkgerichte post-hbo opleidingen

Podcast Onderwijscampus van de toekomst: Leven Lang Ontwikkelen

In de podcastaflevering van de Data Dialoog duiken lector Human Capital Petra Biemans en Margret de Blanken, directeur Inholland Academy, dieper in de toekomst van ons onderwijs met de vraag: hoe ziet de campus van de toekomst eruit?

Welke ontwikkelingen zien we om ons heen en welke invloed hebben die op de omgeving waar leren, werken, ontwikkelen en ontmoeten centraal staan? Wat is de impact van de digitale transformatie? En de impact van AI? Hoe beïnvloeden deze ontwikkelingen ons en wat betekent dit voor de manier waarop we onze leer- en werkomgeving vormgeven? In deze aflevering wordt de campus van de toekomst vanuit het perspectief van een leven lang ontwikkelen besproken. Beluister hier

Waarom kies je voor een post-hbo opleiding bij Inholland Academy?

  1. Deelnemers en maatwerkklanten waarderen onze opleidingen met een 9+
  2. Inholland Academy biedt gecertificeerde programma's, het gehele aanbod is CEDEO-erkend
  3. Je krijgt praktijkgericht onderwijs van betrokken en enthousiaste vakdocenten
  4. Wij bieden jou een persoonlijke én flexibele leerreis: kleine groepen, blended onderwijs en modulair aanbod
  5. Jouw netwerk groeit: je ontmoet andere professionals en leert van én met elkaar
  6. We zijn onderdeel van het krachtige kennisinstituut Hogeschool Inholland en maken gebruik van de deskundigheid van lectoraten en onderzoekers
  7. Onze opleidingen bieden we ook op maat aan: incompany of op een van onze locaties

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!

Whatsapp
06 1144 9918
Telefoon
088 466 3030