Wil je graag een opleiding volgen om jezelf verder te ontwikkelen, maar heb je weinig of geen opleidingsbudget? Geen zorgen: voor veel van onze post-hbo opleidingen zijn er aantrekkelijke financieringsmogelijkheden en subsidies waarmee je jouw opleidingsbudget flink kunt vergroten. Wij hebben hieronder 6 handige tips voor jou op een rij gezet.
1. Opleidingsbudget werkgever en CAO-afspraken scholing
Veel werkgevers reserveren opleidingsbudget voor hun medewerkers. Hiermee kunnen zij medewerkers financieel ondersteunen om kennis en vaardigheden op te bouwen. Het opleidingsbudget is een bedrag dat werkgevers elk jaar beschikbaar stellen voor opleidingen, cursussen en andere persoonlijke ontwikkeling. Sommige bedrijven bieden ook een volledig betaald opleidingsprogramma aan, waarmee hun medewerkers verschillende opleidingen kunnen volgen. Ook zijn in veel CAO’s concrete afspraken vastgelegd over scholing. Ga dus vooral met jouw leidinggevende in gesprek over de mogelijkheden.
Wil jouw werkgever jou ontslaan? Dan heb je recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook als jouw tijdelijke contract niet wordt verlengd. Ook heb je recht op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van jouw werkgever. Je kunt de transitievergoeding o.a. gebruiken voor de financiering van een post-hbo opleiding, om zo de overstap naar een andere baan makkelijker te maken. Meer weten? Kijk op de website van de Rijksoverheid.
Wil je opleidingsbudget aanvragen bij jouw werkgever? Gebruik dan een goede motivatiebrief. Leg uit wat de toegevoegde waarde is van de opleiding, voor jezelf en voor jouw werkzaamheden. Maar ook welke kansen deze biedt voor de organisatie. Vergeet uiteraard niet belangrijke praktische zaken als scholingskosten en studieduur te vermelden. Wees zo concreet mogelijk.
Is je werkgever bang dat je na het afronden van je opleiding ergens anders gaat werken? Stel voor dat je in dat geval een deel van de opleidingskosten terugbetaalt. Leg dit vast in een scholingsovereenkomst. Dit voorkomt onnodige discussie bij een vertrek.
Woon je in de gemeente Rotterdam? Dan kun je nu bij Werkcentrum Rijnmond een scholingsvoucher van maximaal € 2.500 aanvragen voor de financiering van jouw opleiding. Deze subsidie is een initiatief van de gemeente Rotterdam en bedoeld voor Rotterdammers die zichzelf willen bijscholen of omscholen, zodat zij hun kansen op duurzaam werk kunnen vergroten.
Met de werkkostenregeling (WKR) kan jouw werkgever zelf bepalen wat hij of zij onbelast aan werknemers vergoedt, geeft of beschikbaar stelt. Dit geldt voor opleidingen en cursussen, maar ook voor een kerstpakket of sportabonnement. Zo kan jouw opleiding waarschijnlijk voordelig gevolgd worden. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.
Wij bieden jou meer dan 140 opleidingen op post-hbo niveau. Onze opleidingen sluiten aan op bachelorprogramma's en zijn sterk praktijkgericht. Je kunt kiezen uit 13 vakgebieden. Nieuwsgierig? Bekijk hieronder het aanbod.
Bekijk onze post-hbo opleidingen