'Jezelf ontwikkelen gaat nu eenmaal met vallen en opstaan'


Issam el Mejdoub

Issam el Mejdoub

Bij zijn studie Werktuigbouwkunde bij Inholland Alkmaar worstelde tweedejaarsstudent Issam el Mejdoub met de grote hoeveelheid wiskunde die gegeven werd. “Het vak was heel anders dan op mijn mbo-opleiding die ik daarvoor had gedaan. Vanuit school kreeg ik toen het advies over te stappen naar Technische Bedrijfskunde, waar ik opnieuw aan een eerste jaar begon. Dat was een goed advies. Deze opleiding is meer op handel gerichte en dat past beter bij mij.”

Wat Issam fijn vindt bij Inholland is de gelijkwaardige manier waarop docenten en studenten met elkaar omgaan. “Op het mbo waren docenten nogal sturend en kregen sommige studenten geregeld de figuurlijke schop onder de kont. Op het hbo ben je zelf verantwoordelijk.” Met zijn studiegroepje komt Issam bijna dagelijks bij elkaar om te studeren. Als het nodig is helpen ze elkaar.

Leren vragen om hulp

Issam: “Vragen om hulp heb ik trouwens wel moeten leren. Ik had de neiging om alles zelf op te lossen of eerst de ander te helpen. Op zich niet verkeerd, maar ik weet ook niet alles meteen. Daarin ben ik wel wat bescheidener geworden. Ik laat nu mijn eigen overtuigingen sneller los en sta meer open voor de kennis of mening van anderen.”

'Ik stap nu makkelijk op vreemde mensen af voor een interview.'

Kritisch maar altijd lekker luchtig

Het lukt Issam om zijn studie met twee betaalde banen te combineren. “Ik schrijf handleidingen voor machines bij Tata Steel. Dat kan gewoon thuis achter mijn laptop. En ik zit in de creative poule van onze school dat content maakt voor de socials. Ik hou vooral van filmen en editen. Filmen doe ik met mijn telefoon en voor het monteren heb ik speciale programmatuur aangeschaft. Van school kregen we een edit-workshop.

Als content-creator ben ik sterker in mijn schoenen gaan staan. Ik stap nu makkelijk op vreemde mensen af voor een interview. Wat mijn stijl is? Soms een tikkie kritisch, maar altijd lekker luchtig. Daar zijn het socials voor. Niet iedereen vindt mijn posts goed. Ikzelf soms ook niet en dan gaan ze niet mee. Jezelf ontwikkelen gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Of dat nu met die baantjes is, bij de studie of tijdens mijn stage.”

Aandacht voor discriminatie en uitsluiting is superbelangrijk

Als lid van de creative poule wordt Issam vaak gevraagd iets met diversiteit en inclusie te doen, kernwaarden bij Inholland. “Dat doe ik natuurlijk, want het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en aan dat gevoel draag ik natuurlijk graag bij. Toch vind ik het niet nodig om in de klas te veel stil te staan bij dit onderwerp als er geen aanleiding is. Dan gaat de lesstof voor. Het is anders als er iets niet in de haak is en moeten we het meteen benoemen. Niet eromheen draaien. Dat is niet makkelijk, maar wel belangrijk.”

Want ook op school komen helaas discriminatie en uitsluiting voor, merkt Issam. “Vaak gebeurt dat in de vorm van een mislukte grap. Zelf haal ik mijn schouders op, maar als iemand zich gekwetst voelt, is dat niet oké. Dat Inholland zich sterk maakt met een plan tegen stage-discriminatie vind ik zeker goed. En dat aan het begin van elk studiejaar gezegd wordt waar je met problemen van uitsluiting terecht kan ook.”

'Dat Inholland zich sterk maakt met een plan tegen stage-discriminatie vind ik zeker goed.'

Het verschil zit in ons

Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, we willen je graag leren kennen. Wat zijn jouw unieke eigenschappen? Daar zijn we nieuwsgierig naar, want daarin zit jouw unieke kracht. Het verschil zit in jou. En dus beginnen we bij jou, en wie jij bent als persoon.

Tegelijkertijd denken en werken we altijd in de wij-vorm. Want als individu ben jij krachtig, maar samen zijn we onoverwinnelijk.

Lees ons hele verhaal