In de drie jaar die Jonie Vis nu Communicatie studeert bij Inholland Rotterdam, heeft ze ontzettend veel praktische vaardigheden opgedaan. Dat vindt ze een van de grootste winstpunten. “We gaan van de ene praktijkopdracht naar de andere. Soms in samenwerking met bedrijven uit de regio. Het was wennen dat we zo weinig uit boeken leerden, maar dat bleek uiteindelijk geen probleem voor mij te zijn.”
Die aandacht voor de praktijk is het gevolg van een ingrijpende vernieuwing van de opleiding Communicatie. Zo wil Inholland toekomstige professionals beter laten aansluiten op de arbeidsmarkt. Daarom is er ook veel aandacht voor de ontwikkeling van algemene skills en beroepsvaardigheden zoals presenteren en researchen. Studenten krijgen geen eindtoetsen meer, maar werken met portfolio’s en leeruitkomsten.
Jonie: “Daarmee laat je aan het einde van een project zien aan welke vaardigheden je hebt gewerkt en wat je hebt bereikt. Deze manier van werken was nieuw voor me. Ik miste een vertrouwde structuur en had soms het gevoel dat studenten alles zelf moesten uitzoeken. Nu weet ik dat dit niet zo is; er is altijd een coach of docent die je kunt aanspreken en je wil helpen. Op school worden er dan wel geen cijfers meer uitgedeeld, maar ik geef mijn opleiding een dikke acht.”
'Dat is het mooie van deze studie; we krijgen de ruimte om te ontdekken in welke richting we ons verder willen ontwikkelen.'
Na een jaar had Jonie de vernieuwde vorm van onderwijs goed in de vingers. Samen met medestudenten werkt ze aan mooie projecten en verdiept ze zich in een richting die haar belangstelling had. “Ik ben gek op social media en wil me daarin echt specialiseren. Nu al heb ik mijn eigen bedrijf opgezet: Jovi media. Voor bedrijven maak ik content voor hun eigen social mediakanalen. Op dit moment heb ik twee grote klanten. Bij een ervan heb ik stagegelopen. Daarna werd me een baan aangeboden en stelde ik ze voor om me als zzp'er in te huren. Het loopt hartstikke goed.”
Komende periode gaat Jonie in een ‘flextrack’ onderzoeken hoe ze haar bedrijf steviger kan neerzetten. “Ik weet nog niet precies wat ik later met mijn bedrijf wil doen en of ik bezig blijf met social media. Alles ligt nog open. Dat is het mooie van deze studie; we krijgen de ruimte om te ontdekken in welke richting we ons verder willen ontwikkelen. Ik ga misschien ook nog wel een master doen.” Dit jaar Jonie volgt een minor aan Hogeschool Leiden. Al snel viel haar op hoeveel groter haar praktijkkennis al is in vergelijking met haar studiegenoten daar. “Dat komt door de projecten die we bij Inholland al hebben gedaan.”
Een ander project waar Jonie tevreden op terugkijkt is de productie van een eigen magazine, Taboe(k) genaamd. In dit magazine vertellen vrouwen over onderwerpen die vaak met schaamte gepaard gaan. Jonie: “Samen met medestudenten is het helemaal zelf gemaakt. Om de beurt namen we interviews af en iedereen heeft artikelen geschreven. Ook bij het onderzoek en de productie hebben we taken afgewisseld, zodat we elke rol konden ervaren en we allemaal aan onze leeruitkomsten konden werken. Toen merkte ik dat het schrijven mij goed afging en ik er goede feedback op kreeg.”
Het maken van Taboe(k) was een heel intens project, waar Jonie ontzettend veel van heeft geleerd. Dat ze zo vrijgelaten werden bij de opdracht ziet ze nu als een groot pluspunt. “Tijdens het project lag de regie bij onszelf, maar waren leercoaches aanwezig voor ondersteuning. We kregen ook toegang tot contacten uit hun netwerk, zoals een tijdschriftenexpert. En van het SIF (Studenten Initiatieven Fonds, red.) ontvingen we een bedrag om de digitale versie te laten drukken. Uiteindelijk verscheen Taboe(k) in een fysieke oplage van zevenhonderd exemplaren. “Zo konden we het ook op school verspreiden. Daar waren we best trots op!”
'Tijdens het project lag de regie bij onszelf, maar waren leercoaches aanwezig voor ondersteuning.'
Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, we willen je graag leren kennen. Wat zijn jouw unieke eigenschappen? Daar zijn we nieuwsgierig naar, want daarin zit jouw unieke kracht. Het verschil zit in jou. En dus beginnen we bij jou, en wie jij bent als persoon.
Tegelijkertijd denken en werken we altijd in de wij-vorm. Want als individu ben jij krachtig, maar samen zijn we onoverwinnelijk.