'Dat we alle goede dingen die we doen mogen laten zien'


Lindemarie Sneep

Lindemarie Sneep

“Toen ik solliciteerde bij Hogeschool Inholland wist ik nog niet echt wat me te wachten stond, maar intuïtief voelde het goed." Aan het woord is Lindemarie Sneep, communicatieadviseur en storyteller bij Inholland Rotterdam. Na zeven jaar keihard werken aan haar eigen communicatiebedrijf besloot ze dat het tijd was voor verandering. “Ik ging almaar harder werken zonder dat het genoeg geld opleverde. Ik was toe aan een baan met meer zekerheid om zonder geldzorgen te doen waar ik goed in ben.”

Voor Lindemarie kwam deze baan op het juiste moment. “Ik zeg wel eens dat ik dankbaar ben dat alles zo mooi is samengekomen. Een creatieve baan in een fijn team waar ik mezelf kan blijven ontplooien en mijn talent kan benutten. Een belangrijke waarde van Inholland is ‘persoonlijk en dichtbij’ en ik kan niet anders zeggen dan dat dit klopt in werkelijkheid. Inholland en ik zijn een perfecte match.”

Speuren naar mooie verhalen

In haar rol als storyteller initieert Lindemarie steeds opnieuw ideeën om Inholland Rotterdam op de kaart te zetten. Zoals toen ze het gemeentelijke vervoerbedrijf zover kreeg om voortaan ook Inholland om te roepen bij de metrohalte Wilhelminaplein. “Bedenk hoe vaak onze naam nu op een dag wordt genoemd!” Maar het meest houdt ze van het speuren naar mooie verhalen over gebeurtenissen en ontwikkelingen die de moeite waard zijn om te delen met anderen. In lokale media of op de eigen onlinekanalen.

Tonen van kwetsbaarheid is een kracht

Lindemarie: “Op onze hogeschool lopen zoveel collega’s en studenten rond met een interessant verhaal. Die moedig ik aan om zelf daarover te delen, offline én online. Het tonen van kwetsbaarheid past daarbij. Dat vind ik een kracht waarmee je jezelf openstelt. Juist die openheid zorgt ervoor dat je mensen raakt en beweegt tot actie of een nieuw inzicht. Een persoonlijke post kan een student bijvoorbeeld inspireren een bepaald vakgebied te kiezen of een collega aanzetten zijn mening nog eens te onderzoeken. Die impact vind ik minstens zo belangrijk als het aantal hits van een post.”

'Met mijn nieuwsgierigheid en scherpe blik ga ik het liefst tot de bodem'

'Soms realiseren collega's niet dat hun verhaal waarde heeft'

Inspiratie vindt Lindemarie overal. “In plaats van over ditjes en datjes te praten, vraag ik al snel aan onbekende collega’s  wat hen bezighoudt. Dat vind ik het allerleukste! Met mijn nieuwsgierigheid en scherpe blik ga ik het liefst tot de bodem. Al pratende ontdek ik dan of er mooie content van te maken is.”

Haar aanstekelijke enthousiasme leidt meestal tot een vervolg, maar soms schrikken collega’s van deze directe aanpak. Lindemarie: “Ik probeer aan te voelen wanneer ik too much ben. Dat ik veel vragen stel is in ieder geval oprechte belangstelling die me brengt waar ik komen wil. Om de ander te leren kennen.” Ze treft veel bescheidenheid bij haar collega’s die zich soms niet lijken realiseren dat hun verhaal waarde heeft. “Als ik collega’s spreek over toffe projecten, onderzoeken of mooie ontwikkelingen vraag ik vaak in hoeverre ze dat al delen met de buitenwereld. Vooral om hen bewust te maken dat we alle goede dingen die we doen – en dat zijn er veel – mogen laten zien. Zie ik op LinkedIn een post van een collega, dan maakt mijn hart een sprongetje en hoop ik dat anderen volgen. Laat je maar horen.” 

'Samen maken we een eerlijk verhaal'

Het mooie is dat we zo met elkaar het eerlijke verhaal van Inholland kunnen vertellen. Ieder vanuit zijn eigen perspectief en expertise. Dat geldt voor collega’s die Lindemarie adviseert hoe ze zelf een goede post kunnen maken en dat geldt voor studenten. “Daarom starten we een ‘creative poule’ met studenten die content maken voor de school. Zij kennen onze jonge doelgroep heel goed. Op de locaties in Alkmaar en Delft gebeurt dit al. Een mooi voorbeeld van ons uitgangspunt dat we studenten als partners zien.”

'Niet elk plan hoeft meteen uitgevoerd te worden'

Werken bij Inholland heeft Lindemarie nieuwe inzichten gegeven. Bijvoorbeeld hoe afdelingen, teams en opleidingen zich tot elkaar verhouden, hoe zaken tot stand komen en wie je waarvoor moet benaderen. “Ik ben gewend om dingen in mijn eentje te doen en dat geldt ook voor werk. Dat deed ik in mijn eerste baan bij de Erasmus Universiteit en als ondernemer. Hoewel me dat prima ligt, zie ik nu dat samen ergens in optrekken en collega’s om hulp vragen vaak slim is. Ik probeer nu vaker anderen te betrekken bij wat ik doe. Dat blijft oefenen, want ik kan ook heerlijk in mijn bubbel werken.”

Om goed samen te werken is het volgens Lindemarie goed om te weten waar de ander mee bezig is en waar die goed in is. “Dat is zo belangrijk, elkaars kwaliteiten openlijk erkennen. Net als benoemen wat je lastig vindt in het contact met de ander. Daar een gesprek over voeren, vind ik niet makkelijk, maar wel professioneel. Terugkijkend op de tijd dat ze nu bij Inholland werkt, zegt Lindemarie: “Ik ben in een warm bad terechtgekomen. De vrijheid en het vertrouwen van mijn leidinggevende waarmee ik mijn werk kan doen, geven zoveel werkplezier. Dat maakt me dankbaar.”

'Samen ergens in optrekken en collega’s om hulp vragen is slim. Ik probeer anderen te betrekken bij wat ik doe'

Het verschil zit in ons

Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, we willen je graag leren kennen. Wat zijn jouw unieke eigenschappen? Daar zijn we nieuwsgierig naar, want daarin zit jouw unieke kracht. Het verschil zit in jou. En dus beginnen we bij jou, en wie jij bent als persoon.

Tegelijkertijd denken en werken we altijd in de wij-vorm. Want als individu ben jij krachtig, maar samen zijn we onoverwinnelijk.

Lees ons hele verhaal