Wat kost een studie en hoe kan je dit betalen?

Collegegeld

Als je een hbo-opleiding volgt betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn twee verschillende tarieven: wettelijke collegegeld en het instellingstarief.  Welk collegegeld je betaalt is afhankelijk van o.a. de opleidingsvorm (voltijd, deeltijd, duaal), je nationaliteit en eerder behaalde diploma's.  De betaling van collegegeld regel je in Studielink

Wettelijk tarief

Heb je nog geen diploma behaald in het Hoger Onderwijs en heb je een EU/EER-, Zwitserse of Surinaamse nationaliteit, dan betaal je het wettelijk tarief. Dit bedrag is vastgesteld door het ministerie. Voldoe je niet aan de voorwaarden voor het wettelijk collegegeld dan betaal je het instellingscollegegeld. De hoogte van het instellingscollegegeld vind je in de in- en uitschrijfregels.

Studiejaar 2019-2020 (start 1 september 2019)
Voltijd, duaal of master: € 2.083
Deeltijd: € 1.741

Studiejaar 2018-2019 (start 1 februari 2019) 
Voltijd, duaal of master: € 1.202
Deeltijd: € 1.005

Studenten die nog niet eerder hebben gestudeerd aan een hogeschool of universiteit, betalen vanaf studiejaar 2019-2020 € 1.041 voor het eerste collegejaar (in plaats van € 2.083). Bekijk op Rijksoverheid.nl of je aan de voorwaarden voldoet.

Bekijk het overzicht met alle collegegelden

Hoe betaal je?

De betaling van je collegegeld regel je via Studielink met een digitale machtiging. Bij het afgeven van de machtiging geef je jouw betaalgegevens op in Studielink. Vervolgens kun jij, of degene die het collegegeld voor je betaalt, direct de machtiging bevestigen.

Incasso 2018-2019

Betaal je collegegeld in termijnen of in één keer.

Bekijk de mogelijkheden

Wijzigingen

Soms heb je recht op restitutie wanneer je je inschrijving wijzigt of annuleert.

Lees meer

Voorwaarden

In het kort de officiële voorwaarden voor digitaal machtigen.

Lees  meer

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!