Haarlem,
19
februari
2016
|
08:00
Europe/Amsterdam

Bachelorthesis resulteert in deelname internationaal congres over radiotherapie

Afstudeeronderzoek

Een hogere stralingsdosis op een van de kauwspieren draagt bij aan een kleinere mondopening na bestraling. Dit blijkt uit het afstudeeronderzoek over patiënten met keelkankervan MBRT-student Sonja Verheijen in opdracht van het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut.

Het lectoraat Medische Technologie begeleidt jaarlijks meerdere studenten bij hun afstudeeronderzoek. Studenten worden aangemoedigd om de resultaten te publiceren. Verheijen zal eind april een posterpresentatie houden op de internationale ESTRO-conferentie in Turijn. Deze conferentie wordt jaarlijks georganiseerd vanuit de European Society for Radiotherapy & Oncology. Voor de posterpresentatie zijn de patiëntgegevens uit het afstudeeronderzoek gecombineerd met een recente dataset van een onderzoeker in het AvL. De gegevens worden gezamenlijk gepubliceerd.

Het onderzoek gaat over patiënten met keelkanker. Bij veel van deze patiënten is de tumor door omvang en locatie vaak niet volledig te verwijderen via een operatie. Bestraling is dan de eerste behandelkeuze, gecombineerd met chemotherapie. Daarbij treden diverse bijwerkingen op. In het onderzoek is gekeken naar verkleinde mondopening na chemoradiatie. Deze bijwerking is relatief onbekend bij laboranten omdat het zich pas weken tot maanden na de bestralingen ontwikkelt. Voor patiënten kan het echter zeer beperkend zijn bij praten, eten en mondhygiëne. Inzicht in het verband tussen stralingsdosis en verkleinde mondopening maakt preciezere dosimetrische grenzen mogelijk tijdens treatmentplanning. Hierdoor kan deze bijwerking in de toekomst mogelijk beperkt worden.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.