Delft,
15
januari
2018
|
08:00
Europe/Amsterdam

Biobased brug wint innovatieprijs in Keulen

De Nederlandse ‘biobased’ brug won in december de derde prijs van de Innovation Award tijdens de Biocomposites Conference Cologne, 's werelds grootste conferentie over natuurvezel- en hout-plastic composieten. De kenniswerkplaats Inholland Composites in Delft speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de unieke brug.

Biocomposiet is composiet-materiaal gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Naast hars bestaat het uit plantaardige vezels, die afkomstig kunnen zijn van een recycleproduct. Inholland Composites nam in 2014 deel aan het SIA Raak MKB-project ‘Biocomposieten voor civiele en bouwkundige toepassingen: Biobased brug’. Het was een gezamenlijke inspanning van bedrijven en kennisinstellingen die wilden onderzoeken of biocomposiet een alternatief is voor reguliere constructiematerialen zoals beton, metaal en ‘fossil-based’ composieten.

Bouwen aan wereldprimeur
Bij Inholland Composites deden studenten en docenten uitgebreid materialenonderzoek voor de brug. In de kenniswerkplaats bewezen ze met testsamples dat een volledig biocomposieten voetgangersbrug haalbaar was. Ongeveer honderd studenten van verschillende onderwijsinstellingen hielpen vervolgens mee aan de bouw van de veertien meter lange Dommelbrug, die nu op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven staat. Een wereldprimeur die de nodige aandacht trok van de pers.

De brug past als innovatieve toepassing van biocomposiet goed aan bij de duurzame onderzoeksambities van de twee Inholland-domeinen Techniek, Ontwerpen & Informatica en Agri, Food & Life Sciences. De domeinoverstijgende samenwerking Inholland Sustainable Solutions kent de onderzoeksprogramma´s ‘Living in an Urban Delta’ en ‘Nature inspired products & services’, waarbinnen de biobased brug past.

Verder onderzoek naar biocomposiet
Katrin Tazelaar is hoofd van Inholland Sustainable Solutions en het Research and Innovation Centre TOI. Tijdens het project Biobased brug was ze projectleider bij Inholland. Ze schreef er het boek ‘Bio-composieten: ontwerpen met vezels’ (pdf) over, waaraan onder andere ook collega en docent Civiele Techniek Koert Dingerdis een bijdrage leverde. In het boek gaat ze in op de belangrijkste overwegingen bij het ontwerpen in biocomposiet en brengt ze de kennis van chemici en constructeurs over bio-based vezels, harsen en kernmaterialen samen.

Tazelaar: “In het project Biobased brug is door alle partners heel veel werk verricht. We hebben nieuwe en nuttige inzichten verworven. Het was een erg dynamisch project, waarin de verschillende partners op elkaar aansluitende werkpakketten op zich namen. Die intensieve interactie, vooral met architecten Ad & Ro, vond ik erg leuk.” Ze benadrukt dat er verder onderzoek nodig is, wil bouwen met biocomposiet een volwaardig en echt duurzaam alternatief worden: “We leerden veel over de materialencombinatie van de brug, maar hebben nog vragen over het langetermijngedrag van het biocomposiet in vochtige omstandigheden. Daar richten we ons momenteel op.”

Omdenken is nodig
“In de onderzoeksprogramma’s van Inholland Sustainable Solutions vliegen we duurzame oplossingen voor vraagstukken niet meer alleen vanuit een technisch perspectief aan, maar benaderen we ze met een brede, holistische blik”, zegt Tazelaar. “Op dit moment maken we plannen om dat in de praktijk te brengen.” Haar eigen drijfveer is bijdragen aan een radicaal andere benadering van ontwerpen en bouwen: “Ik hoop dat er het besef komt dat we op de huidige weg niet verder kunnen en dat er ‘omgedacht’ moet worden. Niet optimaliseren, maar een transitie naar een echt duurzame samenleving.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.