Amsterdam,
20
juli
2018
|
13:04
Europe/Amsterdam

Derde bezoek Verpleegkunde aan Erasmuspartner in België

Zeventien studenten en vijf docenten van de opleiding Verpleegkunde zijn onlangs een paar dagen op bezoek geweest bij hun Erasmuspartner in België: Hogeschool Vives in Kortrijk. Docent Andy Lynch coördineerde de reis: “We groeien echt in deze uitwisseling!”

De opleiding heeft een uitwisselingscontract met de richting psychiatrie. “Toen we drie jaar geleden met deze uitwisseling begonnen, hadden wij nog niet veel kennis op dat gebied in huis”, aldus Andy. “We hebben onder andere daarom gekozen voor Vives als partnerhogeschool. Bij dit recente bezoek aan Kortrijk hebben we lessen gegeven en gevolgd. Wij gaven masterclasses in onder meer ethiek/ diversiteit en recht, forensische psychiatrie en technische verpleegkundige vaardigheden.”

Participeren in de samenleving
Bij deze uitwisselingen worden ook psychiatrische instellingen bezocht en organisaties die mensen met een psychiatrische achtergrond in dienst hebben. Andy: “Heel leerzaam om te zien hoe het proces verloopt van acute opname totdat ze weer in de maatschappij komen. De Sint Jozefkliniek in Pittem is typisch zo’n instelling waaraan wij in het kader van onze visie De Gezonde Samenleving een bezoek hebben gebracht: ze helpen patiënten met een psychiatrische aandoening te participeren in de samenleving.”

Verpleegkundig museum
De eerste uitwisseling – twee jaar geleden – was nogal vrijblijvend, ze deden het op gevoel. De tweede keer zat er al meer structuur in. Andy: “En nu hebben we de studenten op de voorgrond gezet: ze hadden meer de leiding. We namen eerste-, tweede- en derdejaarsstudenten mee op deze uitwisseling. Ouderejaars coachten jongerejaars, gelinkt aan de competenties die ze in het derde jaar moeten hebben. Alle studenten kregen opdrachten mee die pasten bij de fase van hun studie. Zo hebben de derdejaarsstudenten een bezoekje aan het verpleegkundig museum Dokter Gislain in Gent geregeld.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.