Haarlem,
07
februari
2018
|
08:01
Europe/Amsterdam

'Durf en denk groot'

Jelle Scheurleer - docent MBRT en coördinator post-hbo-modules radiotherapie

Dag van de BHV

“Ruim tien jaar geleden hadden we in ons onderzoeksteam Medische Technologie van Inholland een droom. Een ambitieus plan: we wilden internationale mastermodules op gebied van radiotherapie ontwikkelen. Niet alleen onderwijs, maar modules waarin we intensief de samenwerking zochten met gerenommeerde ziekenhuizen en de industrie. Een bijzonder onderdeel van elk van de modules was een intensieve ‘hands-on’ cursus van een week waarin de studenten aan de slag gaan met experts uit de praktijk.

In 2007 startten we met drie modules. Ik vond het prachtig om hieraan bij te dragen, want mijn hart ligt bij radiotherapie en onderwijs. Maar ik had er ook een hard hoofd in. Ik vroeg me af of de kennisbedrijven uit de branche wel mee wilden blijven doen en of we voldoende internationale studenten konden verleiden om naar Nederland te komen. Zouden de modules op langere termijn levensvatbaar zijn?

 

Voor mij was de opzet van onze nieuwe internationale mastermodules een prachtig leerproces. Ik leerde om echt te durven, om groot te denken. Keuzes maken, risico’s nemen en je visie najagen. 
Jelle Scheurleer, docent MBRT coördinator en post-hbo-modules radiotherapie

Eén van de drie modules sneuvelde, maar de andere twee draaien na ruim tien jaar nog steeds goed. Tientallen internationale studenten komen naar Inholland om hier te leren. Om samen te werken met medische experts en ervaring op te doen met de nieuwste technieken. Bedrijven als Philips, Varian, Elekta, Raysearch, Accuray en Brainlab doen al jaren zeer gemotiveerd mee en leveren experts en apparatuur voor de ‘hands-on’ cursus. En inmiddels verwelkomen we studenten uit Europa, Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Australië. Er zijn wereldwijd weinig cursussen rond radiotherapie waarin studenten, ziekenhuisexperts en applicatiespecialisten uit de industrie zo intensief samenwerken en kennis delen.

Persoonlijk was het voor mij een prachtig leerproces. Ik leerde om echt te durven, om groot te denken. Keuzes maken, risico’s nemen en je visie najagen. Ik moest dicht bij mezelf blijven én luisteren naar de behoeften van de mensen uit mijn omgeving. Waar was behoefte aan? Hoe konden we elkaar versterken? Het is mooi dat ik in dit proces ook mijn eigen twijfels uit de beginfase heb overwonnen en steeds meer geloof kreeg dat wij als Inholland iets unieks te bieden hebben. Met de internationale mastermodules radiotherapie onderscheiden wij ons als hogeschool en kunnen we ons kwalitatief meten met het bedrijfsleven. Dat is lef tonen. Dat is wat leren oplevert.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Stan Heukelom
20
February
2018
Het is een goede gedachte dat een opleidingsinstelling als InHolland, samen met zorgleveranciers en leveranciers van medische apparatuur, trainingsfaciliteit (hands-on) verzorgd in een rustige omgeving, dus buiten de hectiek van bijvoorbeeld een ziekenhuis. Een gelijknamig voorbeeld is er bijvoorbeeld bij IBA-Schwarzenbruck. Wat toekomst betreft: denk ook eens na over de (komende) thuis-zelfzorg. Mijn advies: ga door "met dromen en verwezenlijken"!