Diemen,
15
februari
2018
|
08:49
Europe/Amsterdam

Hoe noodzakelijk is Business Intelligence bij een noodhulporganisatie?

Symposium Informatiemanagement in Diemen biedt kijkje in de keuken van Artsen zonder Grenzen

Elk jaar organiseert de opleiding Business IT & Management (BIM) samen met Aranea (management consultancy) een symposium Informatiemanagement bij Inholland Diemen. Deze keer stonden de onderwerpen Business Intelligence (BI) en Scrum centraal. Daarnaast presenteerden enkele studentgroepen hun project van de afgelopen periode.

Duco Roolvink, manager Reporting & Analytics bij Artsen zonder Grenzen (AzG), heeft een belangrijke opdracht gekregen. AzG is ontstaan vanuit idealisme; met het proces houden de medewerkers zich minder bezig. Een professionaliseringsslag is inmiddels onvermijdelijk: de taken worden erg ad hoc uitgevoerd, waardoor mensen en middelen niet efficiënt genoeg ingezet worden. De medewerkers van AzG zouden meer planmatig moeten werken met oog voor de mate van urgentie. Het Rode Kruis is daarin al een stap verder dan AzG. Uit Duco’s presentatie werd duidelijk hoe noodzakelijk Business Intelligence is in je bedrijfsvoering, juist ook als noodhulporganisatie.

AzG is altijd aangestuurd op gevoel. Er vindt momenteel een shift plaats naar aansturing op basis van data en getallen: welk type arts of verpleegkundige moet wanneer op een bepaalde locatie worden ingezet? Wat zijn de benodigde materialen, is daar voldoende voorraad van, hoe zit het met vervoer? Tot in de details dienen data te worden vastgelegd en geraadpleegd. Dit vergt een cultuurverandering binnen de organisatie.

Scrum
Aad van den Boogaard is mountainbiker, quantumfysicus, wielrenner, klimmer en managing partner bij Aranea. De IT is op zich geen drijfveer voor hem. Aad doet het vooral met en voor de mensen, vanuit de overtuiging dat het zoveel prettiger werkt als je het simpel en duidelijk houdt. Daarom gaf hij een pleidooi voor toepassing van het 'Scrum framework' bij projectmanagement, niet alleen in de IT, maar ook bij andere producten.

Voorheen werd bij IT altijd het 'watervalmodel' gehanteerd: een langdurig traject van ontwerp via productie naar het gebruik. Daarbij lopen ontwerpers en makers er altijd tegenaan dat de wereld te snel verandert, waardoor het uiteindelijke eindproduct al verouderd is zodra het op de markt komt. In de projectmethodiek Agile/Scrum bouw je een product stukje bij beetje. Elk ‘beetje’ oftewel tussenstap wordt direct op de markt gebracht, waardoor de investering gelijk wordt terugverdiend. Bovendien heb je meteen tevreden gebruikers, want het is actueel en past bij de behoefte van dat moment. Een bekend voorbeeld is telebankieren via je mobieltje, waarbij iedere nieuwe optie apart is gelanceerd. Deze methodiek vergt een andere manier van aansturing dan we traditioneel gewend zijn. Het is het projectmanagement van de toekomst!

 

Studentprojectproepen
Vierdejaarsstudenten presenteerden bij het symposium hun projecten van de afgelopen periode. Een van de projectgroepen sloot mooi aan op het verhaal van Duco Roolvink. Deze studenten hadden zich gebogen over het vraagstuk ‘Hoe kan Reporting & Analytics ervoor zorgen dat de medewerkers van AzG de dataproducten onderdeel van hun daily business maken?’. Een andere groep kwam met verbeteringsvoorstellen voor het informatiemanagement van Hogeschool Inholland. Ook de gemeente Amsterdam kreeg adviezen van een groep studenten met betrekking tot aanpassing van het intranet aan de wensen van het management en de medewerkers. Daarnaast werden verzekeraar ASR en een concultancybedrijf door de BIM-studenten van een advies over informatiemanagement voorzien.

Wilskracht
Naast al deze presentaties over het vakgebied, was Ajay Thakshinamoorthy uitgenodigd om over zijn eigen leven en wilskracht te vertellen. Ajay (20 Jaar) heeft 'cerebrale parese', een ontwikkelingsstoornis waardoor hij moeite heeft met bewegen. Hij mag dan in een rolstoel zitten, toch wil hij op eigen benen komen te staan. Dat hoopt hij te bereiken door een opleiding te volgen en met behulp van presentaties en zijn eigen website wefightharder.org mensen te inspireren om ook het beste uit het leven te halen. Ajay was in 2017 genomineerd voor de ‘Gouden Venus van Milo’, een prijs die wordt toegekend aan de meest inspirerende persoon met een beperking, die veel betekent voor anderen en de maatschappij.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.