Den Haag,
28
juni
2018
|
11:36
Europe/Amsterdam

Inholland-student Amarantha start eigen hulporganisatie in Afrika

Studente Amarantha Jozefzoon van de opleiding Social Work* bij Inholland Den Haag krijgt in juli haar diploma, maar voor die tijd emigreert ze al naar Zuid-Afrika om een eigen organisatie voor kwetsbare jongeren op te zetten. "Waarom kinderen uit hun vertrouwde omgeving halen als er vervolgens niet gewerkt wordt aan een betere toekomst?"

In jaar drie van haar opleiding heeft Amarantha als maatschappelijk werker stagegelopen in een kinderhuis in Kaapstad. In dit huis verblijven kinderen van 5 tot 18 jaar die door de rechter uit huis geplaatst zijn omdat hun thuissituatie niet meer veilig is. Amarantha: "Nooit eerder werd ik blootgesteld aan zoveel pijn, leed en verdriet als tijdens mijn stage in Kaapstad. Ik voelde toen heel sterk dat ik iets moest veranderen."

Het kinderhuis leert de jongeren geen goede basisvaardigheden zoals koken, beheren van financiën, het huishouden en het vinden van een baan. Ze zegt: "Zodra de jongeren 18 zijn, vallen ze niet meer onder toezicht van de staat en staan ze er alleen voor. Als de jongeren op 18-jarige leeftijd het kinderhuis moeten verlaten, zijn ze niet zelfredzaam om op eigen benen te kunnen staan en belanden vaak in een wereld van verslaving en criminaliteit." Door haar stage kwam Amarantha erachter waar het bij maatschappelijk werk echt om draait. "Het draait niet om kwetsbare mensen te helpen door ze materiele middelen te geven of alles voor ze te doen, het draait om ze te ondersteunen door er onvoorwaardelijk voor ze te zijn, in ze te geloven, ze te laten zien dat ze ertoe doen en ze handvatten te geven zodat ze het uiteindelijk zelfstandig kunnen. Het zou de taak van het kinderhuis moeten zijn om ervoor te zorgen dat er gewerkt wordt aan een betere toekomst voor deze jongeren."

Amarantha wil hier zo graag verandering in aanbrengen dat ze in juli emigreert naar Zuid-Afrika om een eigen organisatie op te zetten. Met haar organisatie wil ze samen met de jongeren werken aan een betere toekomst waarin de jongeren zelfstandige jongvolwassenen worden die het beste uit zichzelf kunnen en durven halen.

*)Vanaf september gaat de brede opleiding Social Work van start. Nu heet de opleiding nog Maatschappelijk Werk en Dienstverlening.

De Gezonde Samenleving

Inholland draagt met onderwijs en onderzoek actief bij aan het realiseren van De Gezonde Samenleving. Wij leren onze studenten hoe ze hieraan bij kunnen dragen binnen de mogelijkheden én de grenzen die er zijn - ook op gebied van techniek en financiën. Wij verbinden zorg, welzijn en sport om nieuwe, duurzame oplossingen te bieden. Dit is zichtbaar in het onderwijs en in het Kenniscentrum De Gezonde Samenleving waarin docenten, onderzoekers, lectoren en studenten samenwerken met de beroepspraktijk.

 

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Melle
29
June
2018
Amarantha wat een prachtig initiatief! Heel veel succes in Zuid-Afrika
Jolanda Dekker
28
June
2018
Fantastisch! dat je je flow volgt. Heel veel succes.