Diemen,
24
mei
2018
|
14:30
Europe/Amsterdam

Makathon Smart Solutions voor Zorg en Welzijn

Kwalitatieve en praktische oplossingen voor problemen in de zorg

Slimme en duurzame oplossingen bedenken voor problemen waar de zorg mee te maken heeft. Dat was de insteek van de Makathon Smart Solutions voor Zorg en Welzijn op 16, 17 en 18 mei, georganiseerd door de Hartekamp Groep. Op de uitnodiging van de zorginstelling kwamen zo’n 120 docenten, studenten en leerlingen uit het vo, mbo en hbo af. Inge de Haan, medeorganisator van de Makathon: “De problemen waar wij en onze cliënten tegenaan lopen, zijn niet alleen door zorgspecialisten op te lossen. Jullie kijken anders naar de zorg. Ik ben benieuwd naar jullie oplossingen. Succes!”

De deelnemers resideerden drie dagen lang in het prachtig gelegen monumentale pand op de grens van Heemstede en Bennebroek om hun kiezen te zetten in een van de zes uitdagende casussen. Vanuit Inholland zijn studenten en docenten van de opleidingen VerpleegkundeMBRTSportkundeSocial Work en Informatica op de Makathon afgekomen. “Vooraf kreeg iedere coach een training om studenten beter te begeleiden tijdens een hackathon”, vertelt coach Margot Koeneman, docent Sportkunde bij Inholland Haarlem. “De studenten in mijn team erkennen elkaars expertises, zijn flexibel en hebben veel voor elkaar over, al kenden ze elkaar vooraf nog niet.” Fikret Õzdemir, docent Elektrotechniek van het Nova College, beaamt dit. “Net als de collegialiteit tussen de coaches. Allemaal komen we van een ander opleidingsinstituut maar door de Makathon weten we elkaar voortaan te vinden.”

Remmelt Veenkamp, docent Social Work
De casuïstiek sluit aan bij de opleiding en studenten doen hier hands-on onderzoek. Daarnaast leren ze buiten hun werkveld te denken en werken ze samen met andere disciplines. Ja, ik ben enthousiast!
Remmelt Veenkamp, docent Social Work

Casussen
De casussen komen rechtstreeks uit de praktijk. Zoals het cliëntenvervoer; busjes rijden achter elkaar aan omdat sommige cliënten niet met elkaar overweg kunnen. Over logistieke problemen gesproken: soms lijkt het of er voor elke bestelling bij de lokale supermarkt een apart bestelbusje langskomt. Schrikbarend: jaarlijks komt er 140 ton medicijnen in ons water terecht! En hoe kom je af van de papieren rompslomp bij nieuwe medicatie? Afvalscheiding is een probleem, net als het verminderen van het energie- en waterverbruik bij de veelal zelfstandig wonende cliënten. Uitdagingen genoeg! De organisatie zorgt dat elke casus minstens door één team wordt gekozen.

Teamspirit
Remmelt Veenkamp, docent Social Work bij Inholland Haarlem, wilde onderzoeken of de Makathon toegevoegd moet worden aan het nieuwe curriculum. “De casuïstiek sluit aan bij de opleiding en studenten doen hier hands-on onderzoek. Daarnaast leren ze buiten hun werkveld te denken en werken ze samen met andere disciplines. Ja, ik ben enthousiast!” Dat geldt ook voor Ybranda Koster, docent Verpleegkunde bij Inholland Amsterdam. “De eerste dag was het voor zowel de studenten als de coach even aftasten maar toen de rollen eenmaal waren verdeeld, kreeg iedereen er energie van. Ik ben supertrots op wat we in drie dagen met elkaar hebben bereikt.”

Anders denken
Voor Gina Mulder, eerstejaarsstudente MBRT van Inholland Haarlem, is het niet de eerste keer dat ze aan een hackathon meedoet. “Mbo, hbo, Informatica, MBRT… je leert van je teamgenoten. Bij deze Makathon sta je ook echt tussen je doelgroep. Je kunt medewerkers en cliënten vragen wat ze van jouw idee vinden.” Remco van der Kruis, communicatieadviseur bij de Hartekamp Groep, is onder de indruk van de kwaliteit en de inzet van de studenten, al is niet alles toepasbaar. “Drie dagen is te kort om alle problemen boven tafel te krijgen en sommige oplossingen zijn te duur. Maar het zet ons aan om anders na te denken. Echt super dit.”

Ja maar…
Drie dagen samen optrekken, nadenken, werken, stressen en, voor wie dat wilde, een overnachting op het terrein, gaan niet in de koude kleren zitten. Op hun laatste reserves pitchen de teams hun oplossing aan de jury. Astrid Nienhuis, burgemeester van Heemstede, maakt als juryvoorzitter de prijswinnaars bekend. “Dat onderwijs, zorg, bedrijven en gemeente op deze manier samen tot oplossingen komen, vind ik een prachtige vorm van leren.” Ze roept bedrijven en instellingen op om de ideeën te adopteren, en daar wordt grif gebruik van gemaakt. Op de derde plek eindigt PaperSavers met de Green Meds-app, een app om de toediening van medicatie te digitaliseren. De tweede plek is voor Blauwe Energie. ‘Punt uit’, een systeem dat apparaten uitzet als je voorbij een bepaald punt loopt, beloont cliënten als ze energie besparen. De hoofdprijs gaat naar Ja maar! In hun app ‘Kliekjes, ga je dat nog opeten?’ kunnen cliënten voedsel aanbieden of vragen. De jury was onder de indruk van de uitvoerbaarheid en het uitgebreide adviesrapport. Na de prijsuitreiking werd het weer stil op het Hartekampterrein. Moe maar voldaan gingen de deelnemers en coaches op huis aan.

Benieuwd naar de overige foto’s? Kijk op de Facebook-pagina van de Hartekamp Groep.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Nicoline Zwanenburg
24
May
2018
18 MBRT-studenten hebben meegedaan met dit event en ze waren erg enthousiast - op het eerste gezicht lijkt de casuistiek niet direct aan te sluiten bij het beroep waarvoor ze worden opgeleid. Het werken met studenten van andere opleidingen helpt enorm bij het ontwikkelen van vaardigheden, die nodig zijn interprofessioneel te kunnen samenwerken en om uit je eigen comfortzone te stappen. Ook één van onze docenten heeft als coach meegedaan en was erg enthousiast. Ik begreep van hem dat sommige groepjes studenten nog verder gaan met 'hun' project. Top.