Haarlem,
07
mei
2018
|
07:45
Europe/Amsterdam

Onderzoek in het kort

Een kort overzicht met onderzoeksnieuws. Dit keer met de nieuwe atlas met landelijke data praktijkgericht onderzoek, een goed voorbeeld van de aanpak van ggz-wachtlijsten, HiPerGreen als kanshebber op een Computable Award en een aflevering van Farming in Europe met lector Olaf van Kooten. En ook nog aandacht voor het jaarverslag van de onderzoeksgroep Onderwijzen en Leren in Diversiteit en een trainingssessie voor prijswinnaars van de Mbo Onderzoeksdag.

Landelijke data praktijkgericht onderzoek gebundeld in atlas
De minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, heeft donderdag 19 april het eerste exemplaar van de Atlas Onderzoek met Impact in ontvangst genomen. Met deze atlas, die in samenwerking met Regieorgaan SIA is gemaakt, geeft de Vereniging Hogescholen vorm aan de ambitie om overzicht te bieden aan hogescholen en onderzoekers ter bevordering van verdere onderlinge afstemming en samenwerking. Zodat op die manier meer focus en massa van praktijkgericht onderzoek ontstaat. Daarnaast is de atlas een mooi instrument om aan de stakeholders van het hbo te laten zien wat de omvang van het praktijkgericht onderzoek is, waar het op is gericht en hoe het is georganiseerd. Minister van Engelshoven: “Met deze Atlas heb ik de impact van het hbo in handen. Deze Atlas maakt maar weer eens duidelijk hoe groot de meerwaarde van het hbo is.”

Ggz-wachttijden te lang: wat helpt wel?
Staatssecretaris Blokhuis van VWS is niet blij met de te lange wachtlijsten voor psychische hulp en spreekt ggz-instellingen aan op hun verantwoordelijkheid. Er zijn nog altijd mensen met bijvoorbeeld autisme of angstoornissen, die vaak vele maanden moeten wachten op hulp. Als positieve uitzondering met een succesvolle aanpak van wachtlijsten, noemt Blokhuis een terugvalpreventieprogramma welke leidde tot extra behandelcapaciteit van 600 patiënten. Het betreft een samenwerkingsproject tussen Altrecht GGZ, Rintveld Eetstoornissen en de Inholland-onderzoekslijn GGZ-verpleegkunde van lector Berno van Meijel.

HiPerGreen maakt kans op Computable Award
Het project HiPerGreen mag zich woensdag 9 mei presenteren voor de jury van de Computable Awards 2018. Hipergreen is het project waarmee studenten Luchtvaarttechnologie in samenwerking met Inholland-lector Cock Heemskerk (Robotica) een vervolg geven aan het project Drones in de kas. De jury van de Computable Awards selecteer de genomineerden voor de prijs in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs. De winnaar wordt op 30 oktober 2018 bekendgemaakt. Onder de kandidaten zijn verder organisaties als Microsoft, Vrije Universiteit Amsterdam en FutureNL.

Farming in Europe met Olaf van Kooten
Olaf van Kooten, lector Duurzame verbindingen in de Greenport, vertelt in de online-aflevering Farming in Europe van de newssite France 24, hoe Nederland met innovatieve kastuinbouw aan de weg timmert. Ondanks een gebrek aan land en zonlicht, is het aan onze kassen te danken dat Nederland als voedselexporteur wereldwijd op de tweede plaats staat.

Trainingssessie voor prijswinnaars Mbo Onderzoeksdag 
Voor de prijswinnaars van aanmoedigingsprijzen Mbo Onderzoeksdag 2017 organiseerde Hogeschool Inholland in april een training. Het ging onder andere over onderzoeksmethodologie bij toegepast onderzoek, zoeken naar additionele geldstromen en subsidies en valorisatie. Ook de koppeling tussen mbo en hbo stond centraal met betrekking tot de oprichting van practoraten in het mbo en het betrekken van het bedrijfsleven bij praktijkgericht onderzoek. 

Jaarverslag onderzoeksgroep Onderwijzen en Leren in Diversiteit 
Het jaarverslag 2017 van de onderzoeksgroep Onderwijzen en Leren in Diversiteit staat online. Uit diverse onderzoeksprojecten is een aantal research highlights geselecteerd, gepresenteerd in de vorm van een e-zine. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.