Den Haag,
23
mei
2018
|
08:57
Europe/Amsterdam

Pabo-studente Lisa naar finale UNICEF Kinderrechten Filmfestival

Met een lovend juryrapport won Pabo-studente Lisa van de Sman afgelopen week met haar film Blauwe plekken de Inholland-première van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Ze maakte de film samen met de kinderen van groep 6/7 van haar stageschool Wakersduin in Noordwijk. Het is voor het vijfde jaar op rij dat de Pabo van Inholland Den Haag mee doet aan het UNICEF Kinderrechten Filmfestival.

Tijdens een speciale Inholland-première namen veertien tweedejaars Pabo-studenten het tegen elkaar op. Deze studenten hadden voor het vak 'kunstklapper' samen met hun stageklas een film gemaakt met als thema een van de kinderrechten. De studenten kiezen samen met de kinderen een van de kinderrechten en bedenken er een verhaal bij. De kinderen treden op als echte acteurs. Verschillende kinderrechten kwamen voorbij tijdens de première, zoals het recht op onderwijs, recht op bescherming tegen geweld en recht op gelijke behandeling. Het was een nek-aan-nek race tussen de films Blauwe plekken van Lisa van de Sman en de film Recht op bescherming tegen ontvoering van Nicky Freriks. De jury bestond uit vakdocenten van de Pabo, Filip Braams, van het UNICEF KRFF en Marieke Brugman, beleidscoordinator onderwijs bij UNESCO. Uiteindelijk koos de jury voor voor de film Blauwe plekken. Op 29 juni vertegenwoordigt Lisa Inholland Den Haag tijdens de landelijke finale in Pathé Tuschinksi. Haar film Blauwe plekken neemt het dan op tegen de andere finalisten.

“In de film van Lisa werd een verrassende gelaagdheid zichtbaar: een terugblik naar de jeugd van de vader en een vooruitblik naar de toekomst van de hoofdpersoon. Dat was heel knap gedaan”, aldus Annesta van Egmond, muziekdocent bij de Pabo. Deze gelaagdheid is ontstaan tijdens een brainstorm met de kinderen, vertelt Lisa. “Het idee over een kind dat thuis mishandeld wordt was al snel gekomen. Toen kwam er een leerling met de opmerking dat er wel een reden moet zijn waarom het kind mishandeld wordt. Toen deze opmerking gemaakt werd kwam er ook diepte in het verhaal. Bij de film hebben we de vraag bedacht: hoe kan de cirkel doorbroken worden? In Nederland komt het verhaal uit de film helaas nog veel te vaak voor en daarom wilden de leerlingen en ik dit verhaal vertellen.”

Toen ik de leerlingen vertelde dat we het finaleticket hadden gewonnen, hebben ze heel hard gejuicht. Ik ben supertrots op de leerlingen en hun inzet tijdens het maken van hun film!
Lisa van de Sman, pabostudente en winnares

UNICEF Loop 12 juni
Wil je ook in actie komen voor de kinderenrechten? Doe dan op 12 juni mee met UNICEF Loop voor studenten en medewerkers van Haagse hogescholen en mbo’s. Laat je sponsoren en loop of ren in twintig minuten zoveel mogelijk rondjes in het Haagsche Bos. Met het geld gaat UNICEF samen met partners kinderarbeid aanpakken. Wereldwijd werken zo’n 168 miljoen kinderen als kindarbeider. En de meeste kinderen worden hier niet eens voor betaald. Voor bijvoorbeeld 15 euro kun je tien kinderen van een blok tekenpapier en 12 kleurpotloden voorzien. Dus, doe jij mee?

Meld je aan via helpmee.unicef.nl/inholland-voor-unicef of stuur een mailtje naar nini.vernooij@inholland.nl.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.