Haarlem,
11
maart
2015
|
08:00
Europe/Amsterdam

Symposium 25 jaar MBRT en lectorale rede Harmen Bijwaard

Een stap terug in de tijd: de eerste CT-hersenscanner

De opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) bestaat 25 jaar en viert woensdag 18 maart haar jubileum met een symposium in de Philharmonie in Haarlem. Harmen Bijwaard, lector Medische Technologie, houdt tijdens het symposium zijn lectorale rede waarin hij de ontwikkelingen in de medische beeldvorming, radiotherapie en ICT in de zorg belicht en ingaat op huidige trends en toekomstige ontwikkelingen. Naast het symposium is er ook een reüniefeest op 26 maart in De Lichtfabriek te Haarlem.

Zorgprofessional 2.0
In zijn lectorale rede heeft Harmen Bijwaard het over de zorgprofessional 2.0 en de brugfunctie tussen innovatie en praktijk in de medische technologie. “De medische technologie heeft zich de afgelopen decennia stormachtig ontwikkeld. Afgestudeerde bachelors en masters zullen zich zeker vier decennia in hun vakgebied staande moeten houden. In die periode zal hun werk ingrijpend gaan veranderen.”

In zijn lectorale rede belicht hij de ontwikkelingen in de medische beeldvorming, radiotherapie en ICT in de zorg en gaat Bijwaard in op de huidige trends en de ‘game changers‘ van de toekomst. Centrale vraag hierbij is: “Hoe bereiden wij de studenten van nu voor op het snel veranderende werkveld?"

25 jaar medische beeldvorming en bestraling
Oud-MBRT-docent Nico van der Zwaard geeft tijdens het symposium een lezing over wat er in een kwart eeuw tijd allemaal is veranderd in het werkgebied van de medische beeldvorming en de bestraling. Veel ontwikkelingen hebben plaatsgevonden en er verandert nog steeds veel op het gebied van onderzoekstechnieken en innovatie van apparatuur waarmee gewerkt wordt. Hoe werd 25 jaar geleden een röntgenfoto, echo, CT-scan of MRI-scan gemaakt en hoe gaat dat tegenwoordig? Van der Zwaard is vanaf het begin van de opleiding betrokken geweest als MBRT-docent en vanaf 2002 tot zijn pensioen (2012) heeft hij naast het docentschap de coördinatie van de afstudeerfase bachelor en de coördinatie van de mastermodule 'onderzoek' bij de masteropleiding MIRO (Medical Imaging/Radiation Oncology) op zich genomen.

Evidence based practice
Gona Aziz studeerde in 2010 af bij de MBRT Inholland Haarlem en werkt tegenwoordig als kwaliteitswerker nucleaire geneeskunde bij de Reinier de Graaf Groep in Delft. Zij spreekt tijdens het symposium over ‘evidence based practice’. Dit is een principe waarmee keuzes in de zorg aan patiënten zoveel mogelijk op de meest recente inzichten uit de wetenschappelijke literatuur gebaseerd worden, dit in combinatie met eigen ervaring en de voorkeuren of toestand van de patiënt.

MBRT’ers en hun carrière
Ingrid Kuijper, research laborant bij de afdeling Radiotherapie van het VU medisch centrum belicht de carrièremogelijkheden in het vakgebied van afgestudeerde MBRT’ers. Zij gaat hierbij niet alleen op de rol van de afgestudeerden zelf, maar ook op de rol die de beroepsverenigingen, het onderwijs en afdelingsmanagers hierin spelen. Nieuwe ontwikkelingen en technologie, en een andere visie op de kwaliteit in de zorg hebben geleid tot nieuwe uitdagingen in het takenpakket van deze professionals, om zich te ontwikkelen tot ‘advanced practitioners’. Zij worden bijvoorbeeld uitgedaagd zich vakoverstijgend denkniveau aan te leren en te participeren in wetenschappelijk onderzoek.

Programma

13:00

Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers, tijd om even bij te praten

14:00

Start symposium

15:30

Pauze

16:00 

Lectorale rede Harmen Bijwaard

17:00 

Borrel

18:30

Einde

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.