Amsterdam/Haarlem,
25
september
2018
|
08:05
Europe/Amsterdam

Van marktwaarde naar meerwaarde

Eric Hisgen (SIGRA en Amstelring) en Heleen Jumelet (Inholland) over de toekomst van de zorgsector.

Om echt waarde toe te voegen aan de kwaliteit van leven van mensen, is het noodzakelijk om het concurrentie-idee los te laten in de zorg- en welzijnssector en de verbinding te zoeken. Het is dé manier om de huidige maatschappelijke uitdagingen gezamenlijk het hoofd te bieden. Deze conclusie trekken Eric Hisgen, voorzitter van de Raad van Bestuur Amstelring en bestuurder van zorgkoepel SIGRA en Heleen Jumelet, hogeschooldirecteur bij Inholland van het Domein Gezondheid, Sport en Welzijn.

Hieronder een samenvatting van het gesprek. Een weergave van het hele gesprek vind je hier.

Mede door herzieningen in de zorg is de groep (zeer) oude mensen die nog zelfstandig wonen is de afgelopen jaren gegroeid. De zorgvraag thuis is steeds complexer geworden en zorgprofessionals krijgen steeds meer te maken met multiproblematiek. De roep om hbo-zorgprofessionals neemt toe, niet alleen in kwantitatieve maar ook in kwalitatieve zin.

Voor zorgorganisaties is het daarbij steeds lastiger om mensen te vinden. De mensen die in de sector werken zijn gedreven, maar aandacht voor de hoge werkdruk en professionalisering voor nieuwe manieren van werken is nodig. Daarnaast kiezen hbo-studenten verpleegkunde vaak voor werken in het ziekenhuis. Werken in de wijk, ggz en ouderenzorg is in hun ogen niet complex en niet uitdagend genoeg. Ten slotte zijn er simpelweg niet genoeg mensen en gaan de tekorten de komende jaren oplopen.

Oplossingen voor arbeidsmarkttekorten
Hogeschool Inholland heeft inmiddels de keuze gemaakt om studenten aan hogescholen breed op te leiden, zodat iedere afgestudeerde startbekwaam kan werken in alle werksoorten. Ook worden er in samenwerking initiatieven gestart. Goed voorbeeld hiervan is het samenwerkingsverband van Inholland met het Amsterdam UMC voor de flexibele deeltijdopleiding Verpleegkunde.

Ook zijn er goede stappen gezet in regionale samenwerkingsverbanden van werkveld en onderwijs. Zo heeft Inholland, in goed overleg met het werkveld en andere hogescholen, ervoor gekozen om de numerus fixus voor de hbo-verpleegkunde opleiding voor het studiejaar 2019-2020 eraf te halen. Met duidelijke afspraken over de kwaliteit van het stage-aanbod. Tevens creëert Inholland samen met werkgevers Leer en Innovatie Netwerken (LIN’s) die innovatieve, nieuwe stages mogelijk maken in de diverse werksoorten: van het ziekenhuis tot de ouderenzorg.

In de zorgsector is verder het besef doorgedrongen dat de traditionele verkokering van de sector niet helpt in het zoeken naar oplossingen voor de complexere zorgvraag, het arbeidsmarkttekort en het behouden van mensen voor de sector. De VVT-sector (verpleging, verzorging en thuiszorg, red.) gaat om die reden graag de samenwerking met anderen aan en ziet daarin een gemeenschappelijke kans.

Concrete kansen voor Inholland en Amstelring
Jumelet ziet hier ook concrete kansen voor samenwerking tussen Inholland en Amstelring: bijvoorbeeld voor mensen die een combinatie van werken in de praktijk en lesgeven op de hogeschool zien zitten. Hiermee worden beide beroepen aantrekkelijker en talenten beter benut. Zo kies Inholland ervoor om alle studenten in de opleidingen zorg en welzijn in de reguliere curricula interprofessioneel te scholen. Ook onderzoekt Inholland samen met het werkveld innovaties zoals de flexibele deeltijdopleidingen en de optie een dubbele bachelor social work & verpleegkunde te ontwikkelen.

De afgelopen periode zijn bestuurders volgens Hisgen en Jumelet op een hele andere manier naar hun meerwaarde gaan kijken. Niet meer vanuit marktwaarde, van continuïteit in entiteit, maar vanuit een visie op hoe we met elkaar omgaan. Dat vraagt bestuurders die gezamenlijk de beweging inzetten van nadenken en acteren op lange termijn én vanuit een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Het voortbestaan van de eigen entiteit als zodanig staat dan niet meer voorop, maar het creëren van meerwaarde voor de maatschappij, met de kwaliteit van samenleven voorop.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.