Helsinki/Haarlem,
27
augustus
2018
|
07:30
Europe/Amsterdam

'Verruim je geest met gastlessen in het buitenland'

Docent-onderzoeker Rien Brouwer sluit loopbaan af in Finland

Hoe ziet de wereld er in de toekomst uit en wat betekent dit voor toekomstige professionals? Vlak voor zijn pensioen ging docent-onderzoeker Rien Brouwer naar Helsinki, Finland om samen met studenten van partnerinstelling Metropolia University of Applied Sciences antwoord te geven op deze en andere vragen. Een geweldige manier om zijn loopbaan bij Inholland mee af te sluiten. 

Rien liet in Finland de studenten de laatste resultaten zien van het onderzoek ‘Werk verandert’ dat hij deed met het team van lector Petra Biemans (HRM & Persoonlijk Ondernemerschap). Een onderzoek naar de gevolgen van robotisering en digitalisering voor toekomstige beroepen. “Ik confronteerde hen met vragen als: wat betekenen deze veranderingen voor jullie, welke talenten worden gevraagd en met welke ethische aspecten krijg je straks als professional mogelijk te maken?”

‘Maak studenten bewust van hun context’
“To become aware”, was de boodschap toen Rien de internationale studenten om feedback vroeg op zijn gastlessen. “Ik vind het ontzettend belangrijk om studenten bewust te maken van de context en nog meer van veranderingen daarin en waarin zij nu leven en opgroeien. Daarin ligt ook een meerwaarde voor ons als hogeschool. Niet alleen in de kennis zelf.” Rien ontmoette in Finland bovendien een Duitse collega-gastdocent met eenzelfde verhaal over de betekenis van waarden. “We werden echt maatjes, ook in elkaars lesgeven en vulden elkaar steeds aan. Heel bijzonder vond ik dat.”

Het is de tweede keer dat Rien ervoor koos om gastlessen te geven in Finland. “Ik heb wederom dezelfde internationale collega’s ontmoet die passie hebben voor het onderwijs en de student centraal stellen. Waardegericht onderwijs vind ik van wezenlijk belang. Los van de onderlinge cultuurverschillen hebben wij als teachers daarin een gemeenschappelijk karakter.”

‘Gastlessen geven verruimt je geest’
Gastdocentschap in het buitenland is iets wat Rien collega-docenten zeker aanraadt om te doen. “Het verruimt je geest en je vertegenwoordigt je school. Het is ook een uitnodiging naar internationale studenten om hier te komen studeren en jouw netwerk met jouw buitenlandse collega’s uit te breiden. Ook is het een unieke mogelijkheid om zienswijzen en de onderliggende waarden over het onderwijs te delen.”

Als belangrijke tip wil Rien meegeven om je vooraf te verdiepen in de cultuur voordat je de gastlessen gaat geven, de achtergronden te bestuderen en waar mogelijk colleges van collega’s te volgen. Voorbeelden? “Als Franse studenten fluisteren betekent dit dat ze de aandacht verliezen. De nachtmerrie van Finse studenten is als zij direct aangesproken worden en in Litouwen stonden studenten op toen ik de collegezaal in kwam.”

Eerder was Rien ook gastdocent in Turkije, waarover hij een mooie ervaring wil delen. "Tijdens mijn bezoek aan de Dokuz Eylül University te Izmir kreeg ik een studente toegewezen die gedurende de hele week als een persoonlijke assistente voor alles zorgde. Zeer goed georganiseerd! Voor één van de uitblinkende studenten daar heb ik een letter of recommendation geschreven om te studeren aan de universiteit van Manchester. Ze berichtte mij afgelopen juni dat zij hierdoor nu kan promoveren in Engeland."

‘Durf nieuwe wegen in te slaan’
Rien neemt afscheid na bijna twintig jaar gewerkt te hebben bij Inholland, onder andere als docent HRM en bedrijfsethiek. Maar stoppen met werken komt niet in zijn woordenboek voor. “Ik heb nog een aantal opties. Ik ben ook pastoraal werker en doe uitvaarten en er liggen bovendien nog uitnodigingen voor gastlessen in het buitenland. Ook in Finland vroegen ze me om na mijn pensioen nog terug te komen!”

Tijdens zijn loopbaan heeft Rien geleerd hoe belangrijk het is om te durven om nieuwe wegen in te slaan. “Loop in de sneeuw waar nog niemand heeft gelopen en blijf altijd trouw aan jezelf. En wat centraal staat is de liefde voor de student, je collega’s, je medemensen kortom oog hebben voor de ander. Probeer daar ook vanuit te handelen! “

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.