21+ Toets

laden

Wanneer kun je een 21+ toets doen?

Om in Nederland toegelaten te worden tot een hbo-opleiding moet je beschikken over een havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 4. Voor havo- en vwo-diploma's geldt bovendien dat eisen gesteld kunnen worden aan de examenvakken en/of het vakkenprofiel. Beschik je niet over één van deze diploma's, haal je voor 1 september 2017 (voor de septemberinstroom 2017) niet één van de bovengenoemde diploma's en ben je 21 jaar of ouder bij aanvang van je studie? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je, ondanks het ontbreken van de vereiste vooropleiding, over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om een hbo-opleiding te kunnen volgen. 

Voorwaarden deelname 21+ toets

Je kunt deelnemen aan het toelatingsexamen 21+ als je voldoet aan de volgende voorwaarden.

 • Je hebt je via Studielink tijdig aangemeld voor één van de Nederlandstalige opleidingen aan Hogeschool Inholland.
 • Je beschikt niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 4 en je volgt op dit moment ook geen opleiding met het doel één van deze diploma's te behalen.
 • Je bent op 1 september 2017 (voor de septemberinstroom 2017), 21 jaar of ouder.

De 21+ toets bij Inholland samengevat in tien punten (pdf)

Toetsdata 21+ toets

Als je wilt gaan studeren krijg je te maken met de Studiekeuzecheck. De Studiekeuzecheck is onderdeel van het studiekeuzetraject en helpt je te bepalen of de opleiding die je hebt gekozen bij je past. Niet alleen omdat je dan met meer plezier je opleiding volgt, maar ook omdat de kans groter is dat je deze opleiding met succes afrondt. Graag willen we daarom vóór 1 mei weten of je toelaatbaar bent. Om die reden is de laatste reguliere 21+ toets voor de september instroom op 8 april 2017.
Een uitzondering is als je een voorbereidende cursus doet en een 21+ toets als afsluiting hiervan moet doen. Dit betreft de volgende 4 cursussen: Voorbereidingscursus Bedrijfseconomie, voorbereidingscursus Management & Organisatie, bijspijkercursus wiskunde en bijspijkercursus wiskunde/natuurkunde (dus niet de zomercursussen.) Alleen dan kun je op 7 juli 2017 deelnemen aan de afsluitende 21+ toets. Kijk op www.inholland.nl/Opleidingen/Voorbereidingscursussen voor meer informatie. Bij vragen kun je mailen naar toelatingstoets@inholland.nl.

Instroommoment deelnemers voorbereidende cursus

 21+ toetsdatum

 Laatste  aanmelddatum 

 Laatste  afmelddatum

September 2017 - 2018 7 juli 2017 (indien van toepassing 10 juli 2e deel vaktoets)  2 juni 2017  9 juni 2017

*Let op! 21+ toets voor de opleiding Verloskunde en Mondzorgkunde.
Bij de opleidingen Verloskunde en Mondzorgkunde geldt dat je alleen in januari een 21+ toets kan doen in verband met de selectieprocedure. Indien je dit toetsmoment gemist hebt, dan is de eerstvolgende toetsmogelijkheid in januari 2018. 

Aanmelden

Aanmelden voor de 21+ toets verloopt via Studielink. In Studielink wordt de term 'Colloquium Doctum / Toelatingsonderzoek 21+' gebruikt. Aanmelden is alléén mogelijk via Studielink. Dit kan vanaf 1 oktober 2016. Houd er rekening mee dat je eerst een DigiD moet aanvragen voordat je je kunt aanmelden via Studielink.

Stappenplan aanmelden 21+ toets in Studielink

Het stappenplan hieronder is ter oriëntatie.
Wil je je aanmelden voor de 21+ toets? Volg dan de onderstaande stappen.

 • Selecteer de button 'Vooropleiding toevoegen', zichtbaar onder mijn To Do lijst of de link 'Vooropleiding toevoegen', zichtbaar bij 'Mijn vooropleidingen'.
 • Selecteer 'Nog niet' bij 'Diploma behaald' als je geen diploma hebt en een 21+ toets moet doen.
 • Vul bij 'Verwachte diploma datum' in:
  - '31 augustus 2017" (voor de septemberinstroom 2017)'
 • Selecteer bij land 'Nederland'.
 • Selecteer 'Anders' bij 'Niveau vooropleiding'.
 • Selecteer 'Colloquium Doctum' / Toelatingsonderzoek 21+ toets in de lijst met vooropleidingen.
 • Vul plaats, naam en adres  van de onderwijsinstelling in. Bevestig je gegevens.
 • Klik vervolgens op 'Bevestigen'.
 • Plaats vervolgens een inschrijvingsverzoek in Studielink voor de opleiding naar keuze
 • Bevestig dat je voor dit jaar een 21+ toets wilt gaan doen

Na aanmelding van de 21+ toets

Nadat je je hebt aangemeld via Studielink voor de 21+ toets ontvang je binnen 48 uur automatisch per e-mail een Inschrijfformulier en uitleg over hoe je kunt betalen. Dit formulier dien je in te vullen en samen met je betalingsbewijs tijdig te uploaden op studentportal.Inholland.nl. Log in met je studentnummer en wachtwoord.

Na inschrijving van de 21+ toets

Nadat alle benodigde documenten compleet en tijdig door ons ontvangen zijn, ontvang je een bevestigingsmail over de deelname aan de 21+ toets. Een week voor de toetsdatum ontvang je een plaatsingsbewijs via e-mail. Indien je geen e-mails van ons hebt ontvangen, neem dan tijdig contact met ons op.

Deelname 21+ toets

Het plaatsingsbewijs dien je mee te nemen naar de toets, samen met je legitimatiebewijs. Zonder dit bewijs en je legitimatiebewijs is deelname niet mogelijk.

Onderdelen 21+ Toets

Het toelatingsexamen 21+ bestaat uit de volgende onderdelen: Nederlands, Engels en één of meerdere vaktoets(en). De vaktoets verschilt per opleiding. Alle onderdelen zijn op het niveau van het havo-eindexamen.

Voorbereiding en informatie

Hoe je je kunt voorbereiden op de 21+ toets en welke boeken je daarvoor nodig hebt, is te lezen in de 21+ toets Infowijzer.
Download de infowijzer 21+ toets (pdf)

Ga je bij Inholland een voorbereidende cursus volgen, dan geldt er een andere datum voor de eindtoets. Neem hiervoor contact op met Bureau Toelatingsonderzoeken. 

21+ toetsen van andere hogescholen

Inholland accepteert geen 21+ toetsen van andere hogescholen. Je kunt alleen worden toegelaten met een 21+ toets die bij Inholland is behaald.

Vrijstellingen

Als je in het bezit bent van havo deelcertificaten kun je vrijstellingen aanvragen voor bepaalde onderdelen van de 21+ toets. Leg je certificaten altijd eerst voor aan Bureau Toelatingsonderzoeken. Zij kunnen dan bepalen of je ook daadwerkelijk in aanmerking komt voor een vrijstelling.

Contact

Bij vragen kun je contact opnemen met Bureau Toelatingsonderzoeken via 023 - 543 8080 of toelatingstoets@inholland.nl