Luchtvaarttechnologie voltijd

Ontdek de opleiding Luchtvaarttechnologie!

Hbo Luchtvaarttechnologie

Voor wie

Jij weet nog dat je voor het eerst een vliegtuig omhoog zag vliegen. Of de kriebeling in je buik toen je er zelf in zat. Jij wilt de luchtvaarttechnologie begrijpen én verder ontwikkelen. Voor vliegtuigen, drones en ook voor raceauto's en windturbines. Daarvoor neem je voldoende wiskundig inzicht mee. Ook ben je een echte doorzetter en bedenk je graag creatieve oplossingen. Heb jij die eigenschappen? Ontdek de luchtvaarttechnologie in deze opleiding!

Studieprogramma Luchtvaarttechnologie

De vierjarige opleiding Luchtvaarttechnologie is een pittige studie die de praktijk met theorie combineert. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven in binnen- en buitenland. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Bij Luchtvaarttechnologie ontwerp en maak je vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. Je ontwikkelt je op technisch gebied. Daarmee kun je straks in verschillende beroepsgroepen werken. Uiteraard in de internationale luchtvaart, maar ook in bijvoorbeeld de autoindustrie. Je volgt de opleiding in een hypermodern pand op de campus van de TU Delft. Je voelt je er snel thuis. Na je opleiding kun je eventueel doorstromen naar een technische master in een ander vakgebied. 

Bedenken en maken
Met de opleiding Luchtvaarttechnologie word je in vier jaar een ingenieur in de luchtvaartindustrie. Leer de theorie en breng die tijdens projecten in de praktijk. Bedenk en maak constucties en test ze. In de windtunnel, het composietenlaboratorium of in een speciaal daarvoor bestemde simulator. 

Studievormen

  • Theorie
    Je krijgt vrij veel theorie. In het eerste jaar vooral technische basisvakken en volg je bijvoorbeeld hoor- en gastcolleges. En besteed je uren aan zelfstudie. Waar schrijf jij je verslagen en scripties straks over?
  • Projecten
    Breng de theorie meteen in de praktijk. Je werkt aan verschillende themaprojecten. Daarin leer je de wereld van de luchtvaartechnologie kennen. Oefen met computer-, teken- en testprogramma’s en werk samen met je medestudenten!
  • Praktijk
    In het derde en vierde jaar specialiseer je je met een stage van twintig weken. 
  • Onderzoek
    Van het eerste tot en met vierde jaar ben je bezig met onderzoeksvaardigheden. Je doet onderzoek in elk project, ook tijdens de stage en je afstuderen.

Twijfel je nog? 
Ben je dol op de vlieg- of autoindustrie? En houd je van techniek? Maar weet je nog niet zeker of de opleiding Luchtvaarttechnologie echt bij jou past? Dan kan het verstandig zijn om eens te kijken bij verwante opleidingen. Wie weet passen die ook of beter bij jou:

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste en tweede jaar werk je aan je basiskennis en -vaardigheden. Vooral wiskunde, mechanica en praktische vaardigheden. Die laatste oefen je samen met anderen in projecten. Dit jaar leer je alles dat je écht goed moet kunnen om te kunnen werken in de luchtvaarttechnologie. Later in de studie kies je zelf je specialisatie. 

Vakken

VliegtuigsystemenMechanicaWiskundeMeet- en regeltechniekAerodynamicaMateriaalkundeProductietechniekCommunicatieve vaardigheden (Nederlands/Engels)Ontwerpen/CADMeettechniekWindtunnelMaterialenWerkplaatstechniek

Studieprogramma

Term 1 Term 2 Term 3 Term 4
Project 1 Perfomance Project 2 Structures Project 3 Manufacturing Project 4 Systems
Mathematics Mathematics Mathematics Mathematics
Statics Statics Mechanics of Materials Dynamics
Introduction to Aeronautical Engineering Materials Systems and Electronics Aerodynamics

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Je specialiseert je op onze hogeschool verder in technische vakken en luchtvaarttechnologie.

Vakken

VliegtuigsystemenMechanicaWiskundeMeet- en regeltechniekAerodynamicaMateriaalkundeProductietechniekCommunicatieve vaardigheden (Nederlands/Engels)Ontwerpen/CADMeettechniekWindtunnelMaterialenWerkplaatstechniek

Studieprogramma

Term 1 Term 2 Term 3 Term 4
Project semester 1 Project semester 1 Project Design Build Test Project Design Build Test
Mathematics Mathematics Thermodynamics Statistics
Mechanics of Materials Aerodynamics Dynamics Aircraft Gas Turbines
Aircraft Structures Composites Aircraft Systems and Performance Aerodynamics

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Met het vliegtuig naar je stage in het buitenland? Bij de opleiding Luchtvaarttechnologie is dat een logische keuze. Al is het maar omdat jouw collega's over de hele wereld werken. Inholland heeft goed contact met internationale hogescholen en bedrijven: van Airbus in Duitsland tot aan universiteiten in China. Maak kennis met een andere cultuur en werk aan je talenkennis! Een buitenlandstage is goed voor jou én je cv.

Vanaf het derde studiejaar volg je je eigen route. Hierin kies je de afstudeerrichting naar jouw keuze. Zo werk je aan je eigen, onderscheidende persoonlijkheid. Je kunt kiezen uit de volgende richtingen:

  • Design and Development
  • Lightweight Structures.

Hierna begint je specialisatiefase. Kies een afstudeerrichting binnen of buiten de opleiding. Waar je ook studeert, in de laatste twee jaar spreek je Engels tijdens je studie.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde jaar kun je ook een vakkenpakket (minor) volgen over gasturbines. We werken daarin samen met bedrijven en de Hogeschool van Amsterdam. Kijk goed om je heen, want je kunt ook studieonderdelen kiezen van andere vestigingen van Inholland. Of vakken volgen in het buitenland. Zo word je een specialist binnen je eigen werkveld!

Het laatste halfjaar ga je afstuderen. Werk zelfstandig aan een afstudeerproject. Dat is een opdracht van een bedrijf. Je werkt aan een plan van aanpak en voert dit uit. Over het resultaat schrijf je je afstudeerscriptie. Presenteer die aan het bedrijf en laat zien dat je klaar bent om te starten in het werkveld of om een vervolgstudie te gaan doen.

Bachelor of Science
Rond jij de opleiding Luchtvaarttechnologie met succes af? Dan mag je jezelf Bachelor of Science noemen!

Na je opleiding
Na je opleiding kun je aan de slag bij tal van werkgevers in binnen- en buitenland. Denk aan ontwikkelaars van lichtgewicht materialen. Of aan grote bedrijven in de luchtvaart: Fokker en KLM. Of ga voor een kennisinstelling als NLR, TU Delft of TNO.

Kom 5 juni naar de Open Avond

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Luchtvaarttechnologie

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert de studentendecaan.

 

 

Studeren in het buitenland?

Het vliegtuig pakken voor een stage in het buitenland? Bij de opleiding Luchtvaarttechnologie ligt dat natuurlijk voor de hand. Al is het maar omdat de sector zelf geen grenzen kent. Inholland heeft goede banden met internationale hogescholen en bedrijven: van Airbus in Duitsland tot aan universiteiten in China. Maak kennis met een andere cultuur, werk aan je talenkennis en ervaar hoe een buitenlandstage een verrijking is voor je cv en voor jezelf.

Nieuws vanuit de opleiding Luchtvaarttechnologie

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Luchtvaarttechnologie voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228