Precision Engineering voltijd

| Delft |

Wat houdt de hbo-opleiding Precision Engineering in?

Precies en nauwkeurig werken wordt steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan je mobiele telefoon met navigatie. Hoe is het mogelijk dat zo’n klein apparaat zo nauwkeurig werkt, en hoe wordt zo’n apparaat gemaakt? En hoe ontwerp je dat? Of denk aan een navigatie satelliet die duizenden kilometers van de aarde heel precies en nauwkeurig zijn werk moet kunnen doen.

Tijdens de opleiding Precision Engineering leer je complexe stilstaande en/of bewegende systemen met behulp van mechanisch onderdelen, elektrische circuits en digitale technieken tot op de miljoenste millimeter nauwkeurig te ontwerpen en te bouwen. Je krijgt vooral inzicht in de maakbaarheid van complexe en zeer precieze systemen of structuren. 

Precision Engineering is een vierjarige differentiatie binnen de stamopleiding luchtvaarttechnologie met een eigen uitstroomprofiel. Zowel Precision Engineering als Luchtvaarttechnologie hebben gemeen dat ze geavanceerde structuren en systemen ontwerpen die moeten voldoen aan extreme voorwaarden. Beide opleidingen zijn op eindcompetenties eender en ze delen de zelfde BOKS (Body of knowledge and Skills). Het eerste jaar is op een enkel project na identiek, een deel van het tweede jaar is gelijk maar is al wel duidelijk op PE gericht. Het derde en vierde jaar kennen een geheel eigen profiel waardoor je met een sterk PE georiënteerd programma afstudeert.

Als je aan het einde van het eerste jaar voldoende studiepunten hebt gehaald, kan je eventueel nog overstappen naar de opleiding Luchtvaarttechnologie.

De opleiding Precision Engineering is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de bekende Leidse instrumentenmakers School (LIS). Ook wordt er gebruik gemaakt van de kennis, expertise, faciliteiten en netwerken van onder andere de TU Delft, TNO en verschillende high-tech bedrijven in Nederland.

De hbo-opleiding Precision Engineering: iets voor jou?

Ben jij nieuwsgierig, technisch, praktijk- en oplossingsgericht, en wil je in een teamverband creatieve oplossingen bedenken? Vind je het leuk om technische apparaten en onderdelen te ontwerpen en te maken? Zou je een 3D printer willen gebruiken om een nieuw onderdeel te maken, of wil je een solide metalen blok bewerken? En waarom? Wil jij het verschil weten tussen hoe nauwkeurig een apparaat gemaakt moet worden en hoe nauwkeurig het apparaat zijn werk moet doen, soms zelfs tot een miljoenste millimeter nauwkeurig? Lijkt het je leuk om in teamverband technische instrumenten te ontwerpen, die moeten voldoen aan extreme eisen met betrekking tot nauwkeurigheid in vorm, positionering en beweging. Dan is Precision Engineering jouw opleiding!