Na je opleiding

Als je de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening met succes hebt afgerond, weet je professioneel om te gaan met heel verschillende mensen en organisaties. Je behoudt het overzicht, en je weet wat de gevolgen zijn voor juridische beslissingen op de alledaagse realiteit van mensen en bedrijven. Boven alles ben je een oplossingsgerichte mensenkenner die het recht inzet om particulieren en organisaties verder te helpen.

Werkveld

Als sociaal juridisch medewerker kun je aan de slag bij gerechtsdeurwaarders, instellingen voor schuldhulpverlening, reclasseringsdiensten of in het vluchtelingenwerk. Je kunt ook terecht bij organisaties als de Huurcommissie, Bureau Halt, het Juridisch Loket of de Kredietbank.

Beroepen

We maken het graag nog iets concreter. Na afronding van je studie kun je werken in onder meer de onderstaande functies.

 • Consulent Wet Inburgering
  Je begeleidt mensen bij het inburgeringstraject op basis van de Wet Inburgering. Meestal werk je bij een sociale dienst waar je intakegesprekken voert, de inburgeraars informeert over hun rechten en plichten en zaken voor ze regelt.
 • Adviseur werk en inkomen
  Je begeleidt werkzoekenden en werkgevers met vragen over werk en inkomen of bij het vervullen van vacatures. Je voert een uitkeringsgesprek, adviseert over sollicitatieprocedures, motiveert de klant om de juiste baan te zoeken en werft de meest geschikte kandidaat voor een baan.
 • Cliëntvertrouwenspersoon jeugdzorg
  Je treedt op als belangenbehartiger van de cliënten en ouders/verzorgers in de jeugdzorg. Je verstrekt op verzoek van de cliënten en ouders/verzorgers informatie en advies over de rechten binnen de jeugdzorg.
 • Schuldhulpverlener
  Je helpt particulieren en/of bedrijven met het oplossen van hun problematische schulden. Dat doe je door te kijken naar de financiële situatie van de klant en een plan van aanpak op te stellen. Het doel is om de klant weer controle te geven over zijn of haar geldzaken.

Verder studeren

Mocht je verder willen studeren, dan kan dat. Het diploma van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening geeft je toegang tot een breed aanbod aan (master)opleidingen in binnen- en buitenland.

Tot slot

Deze tijd vraagt om mensen die zowel betrokken zijn als professioneel onderlegd in het bieden van hulp aan mensen en organisaties die op grond van juridische kwesties in de knel komen te zitten. Juist nu een groeiend aantal mensen met schulden kampt en anderen zomaar hun baan verliezen, terwijl de overheid aanstuurt op meer zelfredzaamheid, is er voor dit soort professionals een dankbare rol weggelegd. Mogen deze mensen straks op jou rekenen?