Verloskunde voltijd

"Het kost zorgverleners veel tijd om uit te leggen hoe alles in zijn werk gaat. Soms is er miscommunicatie en krijgen mensen niet de zorg die ze nodig hebben."

Wij Inholland 2016 - Folders voor zwangere asielzoeksters

Onder vluchtelingen die in Nederland asiel aanvragen zijn veel zwangere vrouwen. Die zijn onbekend met ons zorgsysteem en belangrijke medische aspecten van een zwangerschap. Vier studentes van de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG) maakten daarom twee folders met nuttige informatie.

Derdejaars Anke Kluck, Dora Nieland, Janine van de Poppe en Tirza ´t Lam zochten een actueel onderwerp voor het project Vrouwengezondheidszorg van hun opleiding Verloskunde. Die vonden ze dankzij teamlid Dora. Zij liep eerder stage in de verloskamer van het ziekenhuis van Stadskanaal. Die ligt dicht bij het AZC Ter Apel, waar alle asielzoekers in Nederland arriveren en worden verdeeld over het land. Ze zag dat zorgverleners tegen problemen aanliepen: zwangere asielzoeksters kennen ons zorgsysteem niet en missen belangrijke kennis over zwangerschap en kraamzorg. Tirza: “Het kost zorgverleners veel tijd om uit te leggen hoe alles in zijn werk gaat. Soms is er miscommunicatie en krijgen mensen niet de zorg die ze nodig hebben.”

Twee folders

Het ziekenhuis zoekt samen met andere organisaties naar oplossingen. Dora was bij vergaderingen aanwezig en kwam op het idee om deel van de plannen met haar projectgroep op te pakken. De studenten besloten informatiefolders te maken die vooral bedoeld zijn voor zwangere vrouwen uit Syrië. Tirza: “Wij maakten er twee: een folder over ons zorgsysteem en een over de gezondheid van het ongeboren kind. In de eerste staat bijvoorbeeld informatie over aanmelding, hoe controles verlopen, waar de vrouwen zullen bevallen en hoe ze naar het ziekenhuis kunnen reizen.”

De tweede folder richt zich op het voelen van de bewegingen van het ongeboren kind. “Dat is een belangrijk indicator van de conditie van het kind”, zegt Tirza. “Als dat minder beweegt, kan dat betekenen dat zijn conditie niet goed is. In ons land is dat breed bekend, maar in andere landen minder. Dat kan ernstige gevolgen hebben, ook voor de moeder.”

Indrukwekkend

De vier studenten deden literatuuronderzoek, spraken met verloskundigen in het ziekenhuis en bezochten het AZC in Ter Apel. Zo gingen ze na welke informatie ze in de folders moesten opnemen en hoe ze die moesten verwoorden. Vanwege het soms lage opleidingsniveau van de asielzoekers kozen ze voor korte teksten met veel illustraties, begeleidende foto’s maakten ze zelf. De folders zijn al in het Engels beschikbaar, een Arabische vertaling is in de maak.

Het bezoek aan het AZC maakte veel indruk op de Verloskunde-studenten. Ze zagen dat het er een komen en gaan is van mensen die erg veel hebben meegemaakt. Dora: “Ik vond het erg indrukwekkend. Mensen zijn onzeker over hun toekomst, gezinnen zijn incompleet. Ze vluchten uit een land waar de zorg na vijf jaar burgeroorlog niet meer functioneert, naar een land met een geheel nieuw systeem. We willen ze bij deze grote stap helpen.” De studenten blijven daarom graag bij het project betrokken.

Lees ook over de tien andere projecten die genomineerd zijn voor de Wij Inholland award 2016.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228