De opleiding

Voor wie?

Misschien was je vroeger al de typische brommersleutelaar. De schuur in en apparaten uit elkaar halen en opnieuw in elkaar zetten om ze nog beter te laten functioneren. Koop jij een auto, dan duik je het liefst in meteen onder de motorkap. En meer dan eens stem je af op ‘How do they do it’ op Discovery Channel of ‘MegaStructures’ op National Geographic Channel. Het zegt genoeg: jij bent een techneut. Iemand die niet alleen met zijn handen maar vooral met zijn hersens sleutelt om de meest geavanceerde techniek te ontwikkelen. Bovendien ben je goed in wiskunde, natuurkunde en mechanica. Met Werktuigbouwkunde kun je je technisch hart ophalen.

Waarom de opleiding Werktuigbouwkunde?

Bij Werktuigbouwkunde werk je zowel met je hersenen als met je handen. Je bedenkt en voert uit. Dat maakt de opleiding lekker praktisch. Omdat het vakgebied zo breed is, krijg je aan het begin met allerlei soorten technologieën te maken. De ideale manier om te ontdekken waar de richting van jouw keuze zit. En hoe breed de opleiding ook, de locatie in Alkmaar is prettig overzichtelijk, medestudenten en docenten kennen jou al snel bij naam. Er is een sterke band met andere hogescholen en universiteiten is er sterk, en met het bedrijfsleven: veel docenten komen er zelf vandaan en we werken nauw samen met bedrijven in de omgeving.

Opleiding in het kort

Met Werktuigbouwkunde word je in vier jaar een werktuigbouwkundige. Het is een veelzijdig, technisch beroep waarvoor je verschillende vakgebieden onder de knie zult krijgen. Denk aan mechanische constructies, waarin ontwerpen, de materiaalkeuze en machineonderdelen centraal staan. Ook zogeheten ‘warme’ werktuigbouwkunde komt langs, met onderwerpen zoals energietechniek, thermodynamica, stromingsleer en warmteoverdracht. En het derde hoofdonderdeel is industriële automatisering: je verdiept je in regel- en besturingstechniek.

De opleiding is praktijkgericht. Je leert machines, technische installaties en producten ontwerpen, construeren en berekenen. Je doet projecten om in de werkplaats prototypen te maken en er experimenten mee uit te voeren. Ook komen complexe technische projecten langs: kun jij die samen met anderen in goede banen leiden? Verder volg je colleges, ga je op excursie en loop je stages. Tot het welverdiende diploma van jou is: je mag jezelf Bachelor of Science (BSc) noemen, of ingenieur (ing.).

Studeren in het buitenland

Werktuigbouwkunde is een veelzijdig én internationaal vak. Ook in het buitenland staan bedrijven te springen om handige vakmensen met een echt bètabrein. Waag de sprong over de grens voor een stage of afstudeeropdracht. Die ervaring is goed voor je cv en verrijkend voor jou als persoon. Inholland helpt je een mooie plek te vinden. Zo’n kans laat je toch niet liggen?

Studies die hierop lijken

Zijn vakken als wiskunde en natuurkunde jouw favoriet en doe je er graag iets praktisch mee, dan kun je bij Inholland verschillende kanten op. Denk bijvoorbeeld ook eens aan opleidingen zoals Elektrotechniek, Bouwkunde of Civiele Techniek.