Na je opleiding

Na vier studiejaren heb je voldoende bagage om een voortrekkersrol te spelen bij technologische ontwikkelingen. Vanaf nu sta jij aan de basis van nieuwe producten. Met Werktuigbouwkunde kun je dan ook veel kanten op. Welke carrièrepad je ook kiest, je komt al snel terecht in een interessante werkomgeving met andere technische mensen. En met specialisten in marketing en finance voor commercieel succes van jouw vindingen.

Dit is straks jouw werkveld

In jouw werkveld liggen de komende jaren talloos veel uitdagingen te wachten. De maatschappij vraagt om alternatieve energie, duurzame en schonere auto's en nieuwe apparaten om zorg nog prettiger, efficiënter en goedkoper te organiseren. En het bedrijfsleven is gebaat bij bijvoorbeeld geavanceerde productiemiddelen en transportmiddelen. Er zijn werktuigbouwkundigen als jij voor nodig om de oplossingen uit te dokteren. Waar zet jij je tanden in?

Je toekomstige baan

Wat je met Werktuigbouwkunde kunt worden? Een paar beroepen op een rij:

 • Ontwerper-constructeur werktuigbouwkunde
  Je ontwerpt en ontwikkelt constructies. Dat varieert van machines en apparaten zoals hijskranen tot overspanningen voor bruggen. Maar eerst moet je zo’n opdracht in de wacht slepen. Spreek daarom zowel je technische als commerciële skills aan.
 • Proces engineer procesindustrie
  Veel producten en grondstoffen komen tot stand via chemische processen. Denk aan verf en waspoeder. Je houdt je bezig met die processen. Je controleert en begeleidt de ontwikkeling en zoekt uit hoe je het proces kunt verbeteren.
 • Accountmanager technische producten
  Je richt je vooral op de commerciële kant van het vak. Zo ga je bijvoorbeeld aan de slag bij een fabrikant van bouwmaterialen en machines. Je legt nieuwe relaties met (mogelijke) klanten, onderhoudt deze contacten en sluit contracten af. Ondertussen volg je marktontwikkelingen op de voet om nieuwe verkoopmogelijkheden te ontdekken en benutten.
 • Klimaattechnicus
  Je ontwerpt en bouwt installaties voor de airconditioning. Ook ben je betrokken bij de plaatsing en verander je bestaande installaties. Je hebt commercieel en technisch inzicht, hebt natuurlijk verstand van techniek, en van financiële zaken.
 • Werktuigbouwkundige
  Je bedenkt, ontwerpt en ontwikkelt producten zoals gereedschap, transportwerktuigen en motoren. Of ga voor de allergrootste constructiewerken, zoals skeletten van gebouwen, kranen en masten.

Verder studeren

Je bachelordiploma is een springplank om verder te duiken in de wereld van werktuigbouwkunde. Zo kun je bijvoorbeeld doorstromen naar de studie Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft. Als je die opleiding hebt afgerond, mag je de titel ir. voeren.