Professionaliseren in de zorg: uitleg en handige tips

Je wilt jezelf als zorgprofessional blijven ontwikkelen, maar waar begin je? Professionalisering gaat niet alleen over het verbeteren van jouw kennis en vaardigheden, maar ook over het vergroten van je kansen en het plezier in je loopbaan. Of je nu een nieuwe post-hbo opleiding overweegt of inspiratie zoekt om je doelen te bereiken, lees hieronder alles wat je moet weten over professionaliseren in de zorg, inclusief handige tips om de volgende stap te zetten!

Wat wordt bedoeld met jezelf professionaliseren?

Jezelf professionaliseren is het proces waarin je actief werkt aan het uitbreiden van je kennis, vaardigheden en competenties om beter te presteren in je huidige werk en loopbaan. Dit kan variëren van het volgen van opleidingen en cursussen, tot het opdoen van nieuwe ervaringen op de werkvloer, coaching of het leren van collega’s. Het gaat niet alleen om technische vaardigheden, maar ook om persoonlijke groei, zoals het verbeteren van communicatie, leiderschap of tijdmanagement. Hiermee blijf je relevant in een veranderende arbeidsmarkt. Het is een continu proces , dat zich niet beperkt tot één deel van jouw loopbaan. Niet voor niets wordt er vaak gesproken over een leven lang ontwikkelen.

Op welke manieren kun je jezelf professionaliseren binnen de zorg?

Er zijn als zorgmedewerker veel manieren om aan jouw professionele ontwikkeling te werken, afhankelijk van jouw doelen en voorkeuren. Wij hebben hieronder enkele voorbeelden voor jou op een rij gezet:

  1. Opleidingen en cursussen volgen
    Volg een workshop, cursus of praktijkgerichte post-hbo opleiding. Hiermee kun je in korte tijd nieuwe kennis en vaardigheden opdoen.
  2. Werkplekleren
    Uitdagende taken, betrokken externen, collega’s, samen kijken naar fouten… Leren op je werk doe je de hele dag door. En vaak ben je daar niet zo bewust van. Door het creëren van een sterke leercultuur bevorder je deze activiteiten. Een succesformule voor leren op het werk!
  3. Zelfstudie
    Lees boeken, vakliteratuur en online artikelen over onderwerpen die je interesseren. Maak gebruik van online cursussen, tutorials en educatieve video's die beschikbaar zijn op o.a. YouTube.
  4. Events bezoeken
    Bezoek professionele events en conferenties om je vakkennis uit te breiden, nieuwe trends te leren kennen, inspiratie op te doen en contact te leggen met andere zorgprofessionals.
  5. Mentorschap en coaching
    Zoek mentors of coaches die je kunnen begeleiden en adviseren bij je professionele groei. Leer van hun ervaringen en krijg waardevolle inzichten en feedback.

Waarom is professionaliseren als zorgmedewerker belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom professionele ontwikkeling belangrijk is. Wij hebben hieronder enkele voorbeelden voor jou op een rij gezet:

  1. Je wordt beter in je werk
    In bijvoorbeeld een post-hbo opleiding doe je nieuwe kennis en vaardigheden op. Vaak kun je beide zaken direct toepassen in jouw zorgpraktijk. Meer vakkennis zorgt ervoor dat je productiever bent en nieuwe inzichten zorgen voor inspiratie en discussie. Je wordt dan ook beter in je werk. Hierdoor plukt uiteindelijk de gehele organisatie de vruchten van jouw opleiding en professionele ontwikkeling.
  2. Groei in zelfvertrouwen
    Naarmate je groeit in professionele ontwikkeling, ontwikkel je een sterker gevoel van eigenwaarde en vertrouwen in je eigen kunnen. Dit heeft een positieve invloed op zowel je werk als je persoonlijke relaties.
  3. Blijven leren zorgt voor meer werkplezier
    Uit meerdere onderzoeken onder werknemers is gebleken dat werken en een opleiding volgen als leuk en uitdagend wordt ervaren. Leren geeft je de kans om het maximale uit jezelf te halen. Nieuwe kennis en vaardigheden zorgen voor meer zelfvertrouwen, inspiratie en energie. Het volgen van een opleiding zorgt dan ook voor meer werkplezier.
  4. Vaak leidt het volgen van een opleiding tot meer salaris
    Wanneer je met succes een post-hbo opleiding hebt gevolgd, kun je met jouw opgedane kennis en vaardigheden extra waarde toevoegen aan de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een andere functie of meer verantwoordelijkheden. Vaak staat daar ook een hoger salaris tegenover.
  5. Je kunt jezelf klaarstomen voor een carrièreswitch
    Overweeg je een baan in een ander vakgebied? Door bijvoorbeeld een avondopleiding te volgen, kun je jezelf in relatief korte tijd omscholen naar een functie in een vakgebied dat nog beter bij je past.
  6. Je wisselt ervaringen uit met andere zorgprofessionals en vergroot zo je netwerk
     Tijdens een post-hbo opleiding volg je bijeenkomsten met andere, enthousiaste zorgprofessionals, waarmee je ervaringen uitwisselt. Zo leer je van én met elkaar. Hierdoor vergroot je meteen jouw netwerk, handig voor in de toekomst.

Wordt professionalisering vergoed binnen de zorg?

Veel zorgorganisaties reserveren opleidingsbudget voor hun medewerkers. Hiermee kunnen zij jou financieel ondersteunen om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Er zijn verschillende manieren om te checken of jouw werkgever opleidingsbudget heeft:

  1. In veel CAO's zijn concrete afspraken vastgelegd over het beschikbaar stellen van opleidingsbudget en/of ontwikkeluren vanuit werkgevers. Ook jouw werkgever is verplicht om deze afspraken na te leven. Lees dus eerst wat er in jouw CAO over scholing staat beschreven.
  2. Neem je arbeidsovereenkomst nog eens door. Werkgevers die opleidingsbudget beschikbaar hebben, verwerken dit meestal als secundaire arbeidsvoorwaarde in de contracten van hun medewerkers.
  3. Ga langs bij de afdeling HRM of Personeelszaken binnen je organisatie. Zij weten precies wat er mogelijk is op het gebied van scholing.

Welke opleidingsmogelijkheden biedt Inholland Academy?

Inholland Academy biedt jou meer dan 140 praktijkgerichte post-hbo opleidingen in 13 verschillende vakgebieden, waaronder:

Bekijk hier het complete opleidingsaanbod voor zorgprofessionals

nascholing doktersassistenten

Waarom kies je voor een post-hbo opleiding bij Inholland Academy?

  1. Persoonlijk onderwijs; je kunt echt op ons rekenen. Je krijgt de begeleiding die jij nodig hebt om de opleiding te kunnen volgen. Als daarvoor iets extra’s nodig is, doen we alles om dat voor elkaar te krijgen. De coördinator van de opleiding is jouw persoonlijke leercoach.
  2. Opleidingen voldoen aan de meest recente, landelijke competentieprofielen. We zijn actief betrokken in landelijke samenwerkingen. Dat is niet alleen belangrijk om up-to-date te blijven, maar ook om ontwikkelingen te vertalen naar vakinhoudelijk en onderwijskundig perspectief.
  3. Bij ons draait alles om kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Het is betekenisvol, interactief en direct toepasbaar in jouw praktijk. We evalueren de ervaringen met onze deelnemers. De examen- en adviescommissie houden toezicht op de kwaliteit.
  4. Het praktijkleren (de stage) is een krachtige leeromgeving voor jouw eigen leerontwikkeling. Naast jouw persoonlijke begeleiding, dragen we ook zorg voor de ondersteuning van de praktijkbegeleiders.
  5. Je ontvangt een waardevol diploma; geaccrediteerd door kwaliteitsregisters. Jouw behaalde PE-punten worden door ons ingevoerd.
  6. Onze docententeams zijn samengesteld uit ervaren, bevlogen didactische en werkveld professionals. Een vast team dat de samenhang van de opleiding en voortgang van de deelnemers monitort.
  7. Deelnemers vormen met elkaar een krachtig leernetwerk. Tijdens en ook na de opleiding vindt uitwisseling van vraagstukken, ervaringen en expertise plaats.

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!

Whatsapp
06 1144 9918
Telefoon
088 466 3030