Een duurzame leefomgeving en veerkrachtige samenleving

Ontdek hoe Inholland bijdraagt aan een toekomst waar duurzaamheid en veerkracht centraal staan

We vragen teveel van onze aarde. Onze huidige productie- en consumptiepatronen hebben ons veel gebracht maar zijn onhoudbaar voor de toekomst. De leefbaarheid van onze natuurlijke omgeving is aangetast en de ongelijkheid in welvaart, gezondheid en welzijn neemt toe. Daarom werken we bij Inholland aan de transitie naar een duurzame leefomgeving en een veerkrachtige samenleving.

Ontdek in deze verhalen hoe wij als hogeschool, samen met onze partners, docenten, onderzoekers en studenten bijdragen aan een duurzame en veerkrachtige toekomst. Ontdek hoe veerkracht en duurzaamheid nauw met elkaar verwerven zijn. Samen kunnen we het verschil maken. Laten we de krachten bundelen voor een betere wereld.

Lees verder over...

Het ondernemen van de toekomst

Hoe kunnen ondernemers op een duurzame en sociale manier een goede boterham verdienen? Met ons praktijkgericht onderzoek helpen we ondernemers de transitie te maken naar een circulair businessmodel waarin zij óók hun inkomen kunnen genereren. Zo draaide het in de land- en tuinbouw lange tijd vooral om één ding: geld verdienen. Maar volgens Gerry Kouwenhoven, associate lector Investeren in circulaire land- en tuinbouw, kunnen we zo’n eenzijdig economisch systeem niet langer volhouden. Zij pleit voor nieuwe verdienmodellen waarin ook sprake is van ecologische en sociale waardecreatie. 

Lees meer

De wijk van de toekomst

Hitteoverlast, overstromingen en afname van biodiversiteit: de wereld verkeert al geruime tijd in crisis, en deze problemen worden steeds sterker voelbaar in onze steden. Het is tijd voor een nieuwe manier van samenleven. Het is tijd voor de wijk van de toekomst. Maar hoe realiseren we een leefomgeving waarin natuur, mens en dieren in harmonie met elkaar samenleven? Lees hier hoe onze onderzoeken bijdragen aan deze inzichten. 

Lees meer

Veerkracht van Oekraïners in Nederland

De invasie van Rusland in Oekraïne heeft miljoenen Oekraïners gedwongen naar het buitenland te vluchten, waarvan meer dan 95.000 naar Nederland. Martin Blaakman, associate lector Toegankelijkheid van het Recht, heeft met zijn team onderzocht welke waarden Oekraïense vluchtelingen belangrijk vinden en hoe zij denken een goed leven in Nederland te kunnen leiden. Tijdens hun verblijf in Nederland zijn veiligheid, werken, wonen, rondkomen met inkomen, zorg ontvangen en persoonlijke ontwikkeling essentiële basisbehoeften voor Oekraïners. Ondanks de veerkracht die Oekraïense ontheemden tonen, hebben zij ondersteuning nodig om te integreren en deel te nemen aan onze samenleving zolang de oorlog in hun thuisland voortduurt.

Meer over dit onderzoek

'Transities beginnen met idealen'

Hoe krijgen we deze en komende generaties in beweging om onze leefomgeving duurzamer en onze samenleving veerkrachtiger te maken? Volgens Angelique Ruiter niet alleen via een cognitief pad met logische argumenten en goed gefundeerde feiten. Wil je mensen tot ander gedrag aanzetten, dan moet je ook inspelen op onzichtbare patronen en onderliggende gevoelens. Als associate lector Duurzaamheidstransities legt zij zich toe op sociale innovaties. En daarvoor trekt ze vernieuwende methoden uit de kast.

Lees het interview met Angelique

Nieuws over dit thema

Interesse in een samenwerking? Of heb je een vraag? 

Neem contact met ons op

Laat je gegevens achter via onderstaand formulier, dan nemen wij contact met je op.