Een leefbare wijk voor iedereen

Hoe kunnen we samen de wijk van de toekomst realiseren? 

Hitteoverlast, overstromingen en afname van biodiversiteit: de wereld verkeert al geruime tijd in crisis, en deze problemen worden steeds sterker voelbaar in onze steden. Het is tijd voor een nieuwe manier van samenleven. Het is tijd voor de wijk van de toekomst.

Maar hoe realiseren we een leefomgeving waarin natuur, mens en dieren in harmonie met elkaar samenleven? Het praktijkgerichte onderzoek van Hogeschool Inholland draagt bij aan deze inzichten. Met vergroening, veiligheid en verbinding in de hoofdrol. Zo realiseren we een duurzame en veerkrachtige samenleving. 

Groen, veilig en verbindend

Podcast over de wijk van de toekomst

De wijk van de toekomst: een wijk waarin mensen, dieren en natuur prettig, veilig en gezond samenleven. In deze podcast gaan we daarover in gesprek met associate lector Krista Schram en onderzoekers Nesrin el Ayadi en Berry van der Hoorn.  Want hoe ziet een levendige buurt eruit, en hoe zorgt dat voor een beter gevoel van veiligheid? Wat zijn de voordelen van groen in de stad? En hoe kun je bewoners betrekken en verbinden bij vergroening? Je hoort het in deze podcastaflevering van Onderzoekers over de Toekomst.

Meer over deze aflevering



"Ik denk dat we met elkaar naar een nieuwe norm voor de stad moeten komen. Het moet niet allemaal aangeharkt zijn of kaal. Nee, we moeten naar groene steden, want dat levert heel veel voordelen op."

- Berry van der Hoorn, docent-onderzoeker Biodiversiteit in de stad

"Openbare ruimte is ontworpen voor mannen, vrouwen voelen zich er onveilig"

Hoe beleven jonge Rotterdamse meiden veiligheid?

Als man ga je er vaak schouderophalend aan voorbij: de wat ongure pleinen, donkere stegen en verlaten parken. Maar voor vrouwen is de buitenruimte vaak lang niet altijd zo uitnodigend en soms zelfs ronduit bedreigend, zo blijkt uit onderzoek van Hogeschool Inholland, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft. De onderzoekers geven daarbij aan hoe straten en pleinen wat vrouwvriendelijker kunnen worden ingericht. Eén principe mag daar volgens Krista Schram, associate lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid, niet ontbreken: “Betrek jonge meiden bij het ontwerp van de buitenruimte.” 

Lees verder

Bekijk onderzoeksproject



"Juist op de plekken waar de bewoners zich al prettig voelen, waar ze dingen doen die ze leuk vinden en waar ze trots op zijn, dáár moet je ze opzoeken. En op die manier kun je heel goed onderzoek doen."

- Krista Schram, associate lector Publiek vertrouwen in veiligheid

De natuur centraal: een groene én gezonde wijk

“We moeten de stad vergroenen”, bepleit docent-onderzoeker Berry van der Hoorn. Hij doet onderzoek naar de natuur in de stad en wil daarmee bijdragen aan groene, veerkrachtige en duurzame wijken.  “We hebben als mens groene ruimten nodig. Verschillend onderzoek toont aan dat we ons daar beter bij voelen. Natuur remt spanningen, neemt stress weg en vermindert de kans op agressie op straat. Dit betekent niet dat we de stad vol met groen moeten zetten, want dat zorgt ook voor onveiligheid. Belangrijk is dat je goede zichtlijnen houdt en dat je ontwerpt met oog voor de juiste vegetatietypen.”

Lees verder

Meer over biodiversiteit in de stad

"Beleidsmakers: durf buiten de lijntjes te kleuren"

"Beleidsmakers moeten niet alleen als beleidsmaker de buurt ingaan, maar ook als persoon. Hierdoor bouwen mensen meer vertrouwen op en krijg je een beter inzicht in de uitdagingen van een buurt," stelt Nesrin el Ayadi, onderzoeker bij lectoraat Ecosociaal werk van Hogeschool Inholland. Ze was te gast bij de podcastaflevering van Onderzoekers over de Toekomst

"Verbinden met bewoners kan op creatieve manieren, zoals spelen met klei of Lego. Dit zorgt ervoor dat mensen op een andere manier communiceren zonder dat ze noodzakelijk dezelfde taal moeten spreken. Helaas wordt dit meestal niet serieus genomen. De enige kennis die vaak telt in beleidskringen zijn harde cijfers en meetbare impact, maar juist de sociale impact is ook heel belangrijk.”

Luister de podcast 

Met lichtprojecties bloeit Lijnbaan op

Lichtprojecties met vrouwengezichten, omlijst met vogels en bloemen, mogen het Lijnbaangebied weer de allure geven die het ooit had. Het is een concept van studenten Integrale Veiligheidskunde van Hogeschool Inholland, waarmee ze de Student Safety Award winnen. Op 21 mei kregen zij de prijs uitgereikt van burgemeester Aboutaleb.

Gemeente Rotterdam, Hogeschool Inholland en BIZ Rotterdam Centrum bundelen in dit project de krachten om dit gebied nog fijner, beter en aangenamer te maken voor iedereen. Met als doel een levendig en inclusief Lijnbaan-gebied te creëren waar bewoners, bezoekers en ondernemers met plezier samenkomen. “We willen dat bezoekers weten dat de Lijnbaan een winkelstraat is die absoluut de moeite waard is om te bezoeken - zowel bij daglicht als tijdens de sfeervolle avonduren.”

Lees meer

Wist je dat...

... één boom hetzelfde verkoelende effect kan hebben als tien airco's? Bomen blokkeren direct zonlicht, waardoor het oppervlak eronder koeler blijft. Ook verdampen bomen water via hun bladeren, wat de omringende lucht afkoelt.

Nieuws over de wijk van de toekomst

Interesse in een samenwerking? Of heb je een vraag?