Uitnodiging najaarsevent CoE

Hoe werken we samen aan een Gezonde en Inclusieve Stad? 

Uitnodiging najaarsevent Centre of Expertise Preventie in Zorg en Welzijn

5 november 2024 | Inholland Haarlem

Tijdens het najaarsevent van het Centre of Expertise Preventie in Zorg en Welzijn nemen we je mee in een verhaal over ontmoeting, maar ook uitsluiting in de publieke ruimte. We werpen een kritische blik op het begrip ‘Preventie’ en laten je kennismaken met de nieuwste inzichten uit de door het Centre of Expertise ge(co)financierde projecten. We organiseren diverse inspiratiesessies en gaan op basis van de laatste inzichten graag met elkaar in gesprek.

Samen werken aan een stad waar iedereen meetelt

Jouw deelname maakt het verschil! Wij nodigen je van harte uit om actief deel te nemen; samen werken we aan de transitie naar een gezonde, inclusieve en duurzame samenleving, met speciale aandacht voor mensen in kwetsbare posities. Laat je inspireren, deel je kennis en verbreed je netwerk. 

Bekijk hieronder het programma van die dag en meld je aan.


Meld je hier aan

Wil je mee lunchen? *


Wil je een parkeerplaats reserveren? * Inholland Haarlem is goed bereikbaar met het ov. Zo kom je duurzaam bij de locatie. Wil je toch met de auto komen? Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar.


Het programma

  • 12.30 uur - Inloop met lunch
  • 13.15 uur - Opening door Marije Deutekom, lid van College van Bestuur Inholland
  • 13.30 uur - Keynote door Klasien Horstman, hoogleraar Filosofie van de Publieke Gezondheidzorg aan de Universiteit van Maastricht en auteur van ‘Gezonde stad’.
    • Hoe versterken we de ‘publieke gezondheid’? Wat is een gezonde leefomgeving eigenlijk? Welke kansen biedt de stad op ontmoeting, uitsluiting en veerkracht? En: Hoe interpreteren we het begrip Preventie? Vervolgens zoeken we de verdieping tijdens een panelgesprek, met de volgende panelleden:
      • Judith Jelsma - Senior onderzoeker bij het Amsterdam Public Health research institute van het Amsterdam UMC.
      • Jan Willem Duker - Strategisch adviseur bij de Gemeente Haarlem.
      • Klasien Horstman - keynote spreker - Hoogleraar Filosofie van de Publieke Gezondheidzorg aan de Universiteit van Maastricht en auteur van ‘Gezonde stad’.
      • Samira Bouchibti - Opgave manager gezondheid binnen het Pact Zaandam Oost.
      • Femke Kaulingfreks - Lector Jeugd en Samenleving bij Inholland en bijzonder hoogleraar grootstedelijke vraagstukken op de Wibautleerstoel aan de Universiteit van Amsterdam.
      • Miriam Uitterhoeve - Docent bouwkunde en kwartiermaker binnen het bouwcluster bij domein Techniek, Ontwerpen en Informatica bij Inholland.

Praktische informatie

5 november 2024
Hogeschool Inholland
Bijdorplaan 15
2015 CE Haarlem

Meer weten? Stuur dan een mail naar coe-preventie@inholland.nl.

Meer over de inspiratiesessies

Van 15.15 uur tot 16.00 uur kun je de inspiratiesessies over onderstaande onderzoeken bijwonen.

Challenge, Change, Confidence

Een preventieve en innovatieve boksinterventie voor jongeren van ouders met psychische of verslavingsproblemen

Hoe kunnen we het zelfvertrouwen, de persoonlijke groei en mentale gezondheid van jongeren in kwetsbare posities bevorderen met behulp van boksen?

Door: Willemijn Langkamp, docent-onderzoeker bij het lectoraat Kracht van Sport en Bewegen.

Lees meer over het onderzoek

Nieuwe ruimtelijke concepten voor een toekomstbestendige leefomgeving op Texel

Studenten van de minor Omgevingsbewust Ontwerpen werken aan vraagstukken en oplossingen om de leefbare omgeving op Texel toekomstbestendig te maken. Hoe pakken ze dat aan?

Door: Miriam Uitterhoeve, docent bouwkunde en Kwartiermaker binnen het bouwcluster, domein Techniek, Ontwerpen en Informatica.

Robot voor thuisrevalidatie

Balans tussen ethiek en urgentie

Het ontwerpen van een robot voor thuisrevalidatie van geriatrische CVA-patiënten of het ontwerpen van technologie om eenzaamheid te verlichten vergt het gebruik van veel gevoelige data. Waar is de balans tussen ethische en praktische drempels versus de maatschappelijke behoefte aan een snelle oplossing voor een urgent probleem, met name waar het praktijkgericht onderzoek betreft?  

Door: Margo van Kemenade, associate lector bij het lectoraat Robotica.

Ondervoeding bij ouderen: een onderschat probleem

Ondervoeding bij een verslechterende gezondheid zorgt voor minder herstel of soms zelfs geen herstel. Hoe kunnen we ondervoeding bij thuiswonende ouderen voorkomen? En hoe kunnen ouderen in de wijk zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Het onderzoek is erop gericht om interdisciplinair onderwijs aan te bieden rond voeding, beweging, ontspanning en sociaal welzijn om attitude, kennis en vaardigheden van studenten van verschillende opleidingen te trainen. 

Door: Jellie Zuidema, promovenda, en Eva Creutzberg, PhD docent-onderzoeker. Beide werkzaam bij het lectoraat Gezondheid en Welzijn van Kwetsbare Ouderen.

Meer over dit onderzoek

Handvaten en tools voor impactmetingen van preventief werk in zorg en welzijn

Het cijfermatig in beeld brengen van de impact van het preventieve werk in zorg en welzijn is een hele klus. Hoe kan je op een andere manier naar de impact van dit preventieve werk kijken? Deze sessie biedt praktische handvaten en tools om deze impact vast te leggen.

Door: Niels Hermens, associate lector bij het lectoraat Empowerment & Professionalisering.

Naar een veerkrachtperspectief in de ondersteuning van jongeren

Werken met de online Veerkrachttool

Het lectoraat Jeugd en Samenleving en Stichting Augeo hebben de eerder ontwikkelde papieren Veerkracht-praatplaat doorontwikkeld tot een interactieve digitale tool. Deze tool kunnen professionals en coaches die jongeren begeleiden gebruiken om hun veerkracht te vergroten. In deze sessie kunnen de aanwezigen zelf aan de slag met de tool en het Veerkrachtperspectief ervaren.

Door Sarah Uitman, docent-onderzoeker, en Marieke Slootman, associate lector, beide bij het lectoraat Jeugd en Samenleving.

Meer over veerkracht

Meer over de projectenmarkt

Vanaf 16.00 uur start de projectenmarkt. Je leert daar meer over onderstaande onderzoeken en onderwerpen.

Ecovoice

Binnen het ecosociaal werk draait het om het opzetten van initiatieven die goed zijn voor mens en aarde. In het project EcoVoice onderzoeken we hoe we de kwaliteit van leven van kwetsbare groepen in de samenleving kunnen verbeteren. We combineren ecologische en sociale doelen om bij te dragen aan het versterken van hun positie. Met creatieve, toegankelijke werkvormen die aansluiten bij de belevingswereld trachten we samen vorm en inhoud te geven aan duurzame leef- en voedingsstijlen.

Door Richard de Brabander en Nesrin el Ayadi

Meer over het lectoraat Ecosociaal Werk

Vroegtijdig signaleren van kinderen met Foetale Alcoholspectrumstoornissen

Kinderen en jongeren met Foetale Alcoholspectrumstoornissen (FASD) vormen een kwetsbare, maar vaak onzichtbare doelgroep in Nederland. Zij kampen met (ernstige) neurologische schade en lopen een hoog risico op bijkomende problematiek. We ontwikkelen een tool waarmee zorgprofessionals prenatale blootstelling aan alcohol en FASD vroegtijdig kunnen signaleren. Daardoor kan tijdig passende begeleiding en behandeling worden geboden die is afgestemd op de zorgbehoeften van het individuele kind.

Door Berno van Meijel, Esther Krijnen-de Bruin en Froukje Wielinga, lectoraat GGZ-Verpleegkunde.

Lees meer over het onderzoek

Van Tool Naar Impact; veerkracht van jongeren vergroten

Professionals en coaches die jongeren begeleiden kunnen gebruik maken van een online, open acces tool om veerkracht te vergroten. In dit project hebben het lectoraat Jeugd en Samenleving en Stichting Augeo de eerder ontwikkelde papieren Veerkracht-praatplaat doorontwikkeld tot een interactieve digitale tool. Ook onderzoeken we de bruikbaarheid om de tool breed toegankelijk te maken en impact te vergroten.

Door Marieke Slootman en Sarah Uitman.

Lees meer over Veerkrachtig Opgroeien

Leefstijl in de GGZ

De leeftijd tussen 14 en 23 jaar is een fase van ontwikkeling naar volwassenheid waarin jongeren een leefstijl ontwikkelen die van invloed is op hun gezondheid en toekomst. Arkin Jeugd & Gezin begeleidt jongeren met psychische problemen en staat hen op hun verzoek bij in hun vragen over voeding en bewegen aan de hand van twee leefstijlinterventies: een fitness-interventie en een kookgroep. 

We onderzoeken aan welke inhoudelijke en organisatorische criteria deze leefstijlinterventies moeten voldoen om een bijdrage te leveren aan resocialisatie van deze jongeren.

Door Jasmijn Holla, Sheila Gopie, Esther Krijnen-de Bruin, Anass Arrogi, René Hooiveld.

Meer over het onderzoek Leefstijl in de GGZ

The Box concept voor CTD-Patiënten

Patiënten met reumatische auto-immuunsysteemziekten moeten regelmatig naar het ziekenhuis voor controle omdat meerdere orgaansystemen aangetast kunnen raken. Er wordt nog weinig monitoring op afstand gedaan bij deze patiëntengroep. eHealth is een middel om monitoring vanuit de thuissituatie mogelijk te maken en bij te dragen aan klinische zorg op maat. Polikliniekbezoek kan verminderd worden en zelfmanagement van de patiënt kan toenemen. In dit project werkt het lectoraat Medische Technologie samen met het LUMC om een thuismonitoringsinstrument (The Box) voor deze patiëntengroep te ontwikkelen. In het onderzoek staan de wensen en behoeften van patiënten en artsen centraal.

Door Laurence Alpay en Janine Sikkens.

Meer over het lectoraat Medische Technologie

Doorstroom in de GGZ 

De specialistische GGZ (SGGZ) is bedoeld voor mensen met ernstige en ingewikkelde psychische klachten. Vaak blijven mensen lang gebruik maken van deze zorg, ook als de klachten stabiel of zodanig verminderd zijn dat er kan worden afgeschaald naar lichtere zorg. We onderzoeken de redenen om deze cliënten in de specialistische zorg te houden en hoe de doorstroom kan worden verbeterd. Hiervoor is een instrument ontwikkeld dat hulpverleners helpt om met cliënten en naasten te bespreken wanneer de behandeling in de SGGZ kan stoppen en een vervolgplan te maken.

Door Wilma Swildens, Berno van Meijel, Lilian Linders, Esther Krijnen-de Bruin, Welmoed van Ens.

Meer over het lectoraat Interprofessionele zorg in de GGZ

Over het Centre of Expertise Preventie in Zorg en Welzijn

Het Centre of Expertise Preventie in Zorg en Welzijn is een nationaal kennis- en innovatienetwerk. We zetten ons met praktijkgericht onderzoek in voor een leefomgeving die gezondheid en welbevinden stimuleert. We streven naar gelijke kansen door ongelijkheid aan te pakken en richten ons met name op het verbeteren van het leven van mensen in kwetsbare posities.

Meer over het Centre of Expertise

Meer over het kenniscentrum Gezondheid, Sport en Welzijn

Vragen over het event? 

Wil je meer informatie? Stuur dan een mailje naar coe-preventie@inholland.nl.

Stuur een mail