De druk op de zorg neemt toe door de groeiende groep ouderen en personeelskrapte. Dit heeft ook gevolgen voor kwetsbare, vaak oudere patiënten die na een ziekenhuisopname revalideren. Hoe kunnen zij zo optimaal en duurzaam mogelijk revalideren met behulp van innovatieve interventies?
Het bijzonder lectoraat Geriatrische revalidatie, onder leiding van lector Marije Holstege, richt zich op dit vraagstuk. Het lectoraat, dat onderdeel is van het domein Gezondheid, Sport en Welzijn van Inholland en verbonden aan het Centre of Expertise Preventie in Zorg & Welzijn, is samen met de Noord-Hollandse zorgorganisatie Omring ingesteld door Hogeschool Inholland. Het maakt deel uit van het lectoraat Gezondheid & Welzijn van Kwetsbare Ouderen.
Het doel van geriatrische revalidatie is om kwetsbare personen (veelal) na een opname in het ziekenhuis optimaal en duurzaam te laten revalideren. Dit bijzonder lectoraat wil geriatrische revalidatie helpen optimaliseren gericht op toekomstbestendige zorg. Dit doen we door nader onderzoek te doen naar oplossingen rond digital health, blended care, innovatieve interventies en interprofessionele samenwerking.
Geriatrische revalidatie heeft een stevige koppeling tussen onderzoek, onderwijs én praktijk. Het is ingesteld door de Noord-Hollandse zorginstelling Omring, waar lector Marije Holstege wetenschappelijk strategisch adviseur en hoofdonderzoeker is. Omring en Hogeschool Inholland werken op verschillende manieren structureel samen. Medewerkers van Omring volgen post-hbo-opleidingen bij Inholland Academy en studenten van Inholland doen projecten bij Omring.
Het bijzonder lectoraat Geriatrische revalidatie werkt samen met GRZPLUS, een samenwerkingsverband van Omring en De Zorgcirkel op het gebied van revalidatie en herstel. Op de website van GRZPLUS staat een overzicht van verschillende onderzoeken en projecten van studenten, onderzoekers en voorbeelden uit de praktijk.
Daarnaast heeft het bijzonder lectoraat een intensieve samenwerking met het Medical Delta Living Lab geriatricrehabilitation@home. Omring heeft een Living Lab-locatie in Den Helder (verpleeghuis Den Koogh). Kijk voor meer informatie op de projectpagina van Medical Delta Living Lab geriatricrehabilitation@home.
Verder werkt het bijzonder lectoraat samen met het practoraat zorgtechnologie VONK, dat mede is ingesteld door Omring. Diverse onderzoeken en promotietrajecten binnen het bijzonder lectoraat zijn gekoppeld aan de Universitaire Netwerken Ouderengeneeskunde zoals het UNO Amsterdam en LUMC.
Geriatrische revalidatie werkt verder samen met het SMARTneurolab voor onderzoek en de ontwikkeling van een seriousgame om een interventie te maken voor mensen met neglect na een beroerte.
Ook interesse om samen te werken met Geriatrische revalidatie? Neem dan contact op met Marije Holstege.
In maart 2024 werd Marije Holstege geïnstalleerd als bijzonder lector. Haar gloedvolle betoog om slimmer samen te werken in de geriatrische revalidatie kon rekenen op een daverend applaus. In haar rede ging ze in op de toekomst van geriatrische revalidatie. Een derde van de geriatrische revalidanten keert na ziekenhuisopname niet terug op het oude niveau. Er is dus ruimte voor verbetering in de behandelpraktijk. Met haar bijzonder lectoraat wil Marije daar werk van maken en behandelingen leuker en aangenamer maken, bijvoorbeeld door inzet een visuele scantraining met een virtueel museum. Bekijk de video-opname van Marijes lectorale rede of lees mee in het redeboekje.
Benieuwd naar het volledige programma van de lectorale rede? Bekijk hier de opname van het evenement.
Bekijk hier de sfeerbeelden terug van de feestelijke dag, waarop Marije is geïnstalleerd als lector.