Het lectoraat Innovatie in de oncologische (netwerk)zorg richt zich met praktijkgericht en interprofessioneel onderzoek op innovatie van oncologische (netwerk)zorg. Zo willen we de kwaliteit van oncologische (netwerk)zorg en het verpleegkundig onderwijs verrijken en versterken. Hoe en voor wie kunnen we digitale zorg inzetten en wat betekent dat voor de dagelijkse zorgprocessen? Hoe kunnen we de Evidence Based Practice (EBP)-cultuur op een verpleegafdeling versterken en verpleegkundigen toerusten om EBP toe te passen? Wat is de rol van de verpleegkundige in de interprofessionele samenwerking in een netwerk? Naar deze vragen doet het lectoraat onderzoek onder leiding van lector Harmieke van Os-Medendorp.
Het lectoraat Innovatie in de oncologische (netwerk)zorg is onderdeel van het domein Gezondheid, Sport en Welzijn van Hogeschool Inholland en van het Spaarne Gasthuis.
Het lectoraat werkt samen met partners binnen Hogeschool Inholland en het Spaarne Gasthuis en met externe partners. Zo is het lectoraat verbonden aan het landelijk lectorenplatform palliatieve zorg, en is er een samenwerking met Hogeschool Saxion en het Amsterdam UMC.
Ook wil Harmieke de samenwerking met patiënten en patiëntenorganisaties de komende periode vorm gaan geven, om zo het patiëntenperspectief te borgen.
Interesse in een samenwerking? Neem dan contact op met Harmieke.
Lector Harmieke van Os-Medendorp werkt nauw samen met studenten van de hbo-opleiding Verpleegkunde en de Master of Advanced Nursing Practice, en met docenten van het cluster Nursing van Hogeschool Inholland. Via innovatie- en kwaliteitsopdrachten werken studenten mee aan vragen die voortkomen uit de praktijk.
Door de aanstelling van Harmieke bij het Spaarne Gasthuis is er een vanzelfsprekende samenwerking met de klinische praktijk: met verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten verpleegkundig onderzoekers, opleiders en andere disciplines. Zo werkt Harmieke nauw samen met de EBP coördinator, is zij betrokken bij de werkgroep verpleegkundig onderzoekers, heeft ze regelmatig overleg met verpleegkundig specialisten van het oncologiecentrum en verkent ze samen met de verpleegafdeling en opleiders de mogelijkheden van een leer- en innovatienetwerk.
Het praktijkgerichte onderzoek van het lectoraat is gebaseerd op het internationale raamwerk van essentiële zorg, de basis van het verpleegkundig vak (Kitson, 2018). Daarbij staat de zorgrelatie tussen de patiënt, zijn naasten en de verpleegkundige centraal. De verpleegkundige focust op de behoeften van de patiënt en integrale, persoonsgerichte verpleegkundige zorg omvat activiteiten gericht op fysieke en psychosociale behoeften en relationele activiteiten. De context van de zorg, zoals de organisatie, leiderschap en cultuur, is van invloed op essentiële zorg.
Het lectoraat Innovatie in de oncologische (netwerk)zorg gaat zich richten op de volgende onderzoeksthema’s.
De zorg voor oncologische patiënten wordt gegeven door een interprofessioneel team en vindt plaats in het ziekenhuis, in gespecialiseerde centra en thuis. Het lectoraat doet onderzoek naar de zorgrelatie tussen de patiënt en verpleegkundige, verkent samenwerking met informele zorg en onderzoekt de samenwerking met de oncologische thuiszorg. Ook ligt de focus op samenwerking in de palliatieve zorg en de rol van de zorgprofessionals daarin.
In samenwerking met de praktijk verkennen we de mogelijkheden van digitale zorg(paden). Ook werkt ons lectoraat samen met andere onderzoekers aan onderzoek naar de rol en competenties van verpleegkundigen als het gaat om het gebruik van kunstmatige intelligentie, zoals algoritmen, in de zorg.
EBP draagt bij optimale verpleegkundige zorg. Met participatief actieonderzoek draagt het lectoraat bij aan kennis en vaardigheden van verpleegkundigen om EBP toe te passen in hun eigen werk. De samenwerking met studenten en professionals in lerende netwerken draagt hieraan bij.
Het lectoraat Innovatie in de oncologische (netwerk)zorg werkt ook samen met externe onderzoekers. Nienke de Beer, EBP coördinator Spaarne Gasthuis, promovenda Ingrid van Zuilekom, hoofddocent-onderzoeker Hogeschool Saxion, en promovendus Sjors Groeneveld, hoofddocent-onderzoeker Hogeschool Saxion, dragen bij aan de onderzoeken.