Je maandelijkse portie inspiratie door de lectoren van Hogeschool Inholland
In de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst delen lectoren van Hogeschool Inholland hun visie over de toekomst van onze wereld. Ze geven hun kijk op de belangrijkste ontwikkelingen in hun onderzoeksgebied richting 2030, en zetten uiteen wat dat betekent voor professionals, hun vaardigheden en kennis.
Beluister de podcast hieronder of abonneer je via jouw favoriete podcastapp, zoals Spotify, Google Podcast of Apple Podcast.
Hitte in steden, wateroverlast en afname van biodiversiteit. De wereld is in crisis en ook in onze stedelijke gebieden worden de problemen nu steeds sterker voelbaar. Het is hoog tijd voor een andere manier van samenleven. Maar hoe ontwerpen we een wijk waarin iedereen - mensen, dieren, en natuur - prettig, veilig, gezond en duurzaam samen kan leven? Je hoort het in deze aflevering met Krista Schram, associate lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid, Nesrin el Ayadi, onderzoeker bij Ecosociaal Werk en Berry van der Hoorn, docent-onderzoeker bij Biodiversiteit in de stad.
Hoe neem je sociale en ecologische waarden net zo serieus als het maken van winst? De huidige ondernemersfocus op winst en groei schaadt het welzijn van mensen en het ecosysteem. Het is vijf voor twaalf. Er is een mindset-shift nodig. Maar hoe doe je dat als ondernemer, met misschien wel een hypotheek, een gezin en een groot aantal medewerkers? In deze podcast gaan lectoren Gerry Kouwenhoven en Wina Smeenk in gesprek over bedrijfsmodellen met oog voor economische en sociale waarden.
Als je kijkt naar de cijfers, lijken sommige Rotterdamse wijken steeds veiliger te worden, terwijl het gevoel van veiligheid er juist afneemt. Hoe kan je daar als gemeente iets tegen doen? In opdracht van de gemeente Rotterdam deed associate lector Krista Schram met een team onderzoekers wat beleidsmakers waardevolle inzichten geeft: de wijk in en écht in gesprek gaan met bewoners. In deze podcast gaan we in op veiligheidsbeleving met Krista en Diana van de Giessen, afdelingshoofd Wijkveiligheid bij de gemeente Rotterdam.
Gezonde keuzes maken voor mens én planeet is tegenwoordig uiterst complex. Gelukkig is er een hypergezonde, duurzame oplossing: onze eigen veldboon. Feike van der Leij, lector Health & Food, vertelt in deze podcast over de veldboon als eiwitrijk, duurzaam alternatief voor importsoja. De transitie van dierlijk eiwit naar plantaardig eiwit is essentieel, stelt Feike. "We hoeven heus niet allemaal vegetariër te worden. Maar we hebben op deze manier te weinig aardes om iedereen te voeden."
“Samenwerken is key binnen de energietransitie. Daarbij is zoeken naar het gemeenschappelijk belang niet per se nodig. Als je maar leert van elkaars inzichten,” stelt Perica Savanović, lector Gebouwde Omgeving. In deze podcast delen Perica en Rogier Nijssen, lector Composiet, hun visie op hoe we de transitie naar een duurzame toekomst kunnen vormgeven.
Hoe creëer je een inclusieve werkomgeving? In deze aflevering gaan we hierover in gesprek met Machteld de Jong, lector Diversiteitsvraagstukken. Ze deelt haar visie op het vrouwenquotum, de OneLove-aanvoerdersband en anoniem solliciteren. En ze geeft praktische tips voor het creëren van een inclusieve werkomgeving.
Guido Stompff, lector Design Thinking, pleit voor een andere manier om complexe vraagstukken in de wereld op te lossen. Het is wat ontwerpers doen om nieuwe vraagstukken aan te pakken: creëren, experimenteren, exploreren, waardoor een stortvloed aan nieuwe ideeën ontstaat. Hoe werkt Design Thinking precies, en welke skills zijn daarvoor nodig bij professionals en studenten?
Wat maakt dat wij ons veilig of juist onveilig voelen? Wat zijn de gevolgen hiervan op onze samenleving? Marnix Eysink Smeets, lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid, deelt zijn visie op veiligheidsbeleving en de rol van de overheid daarin. Actuele dreigingen, zoals een oorlog 'in onze achtertuin', een pandemie en een klimaatcrisis, maken de vraag of we ons veilig voelen relevanter dan ooit.
In deze aflevering deelt Patrick Huntjens, lector Sociale Innovaties in het Groene Domein, zijn visie op de transitie naar een duurzamere wereld. Volgens hem kunnen we dat alleen bereiken als we de natuur weer centraal zetten, in plaats van econmische groei en individualisme. Hiervoor is volgens hem een nieuw Natuurlijk Sociaal Contract nodig.
In aflevering twee gaan we in gesprek met Petra Biemans, lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap, over werk en opleiden. Hoe verandert werken onder invloed van AI, vergrijzing en opkomende en nieuwe beroepen, en hoe kunnen professionals en organisaties daarmee omgaan?
In de eerste aflevering is Femke Kaulingfreks te gast, lector van Jeugd en Samenleving. Femke houdt zich bezig met maatschappelijke vraagstukken rondom opgroeien en opvoeden. Wat is veerkracht? Waarom zijn sommige jongeren beter in staat om te gaan met tegenslagen dan andere?
Kunnen jongeren nog wel veerkrachtig opgroeien in tijden van racisme en ongelijkheid, oorlog en een woningcrisis? Ja, maar daar ligt onder andere een belangrijke rol voor pedagogisch professionals. Zij moeten afstappen van het idee dat jongeren moeten worden gerepareerd, stelt lector Femke Kaulingfreks. Ze geeft tips over de rol van pedagogisch professionals in het vergroten van veerkracht bij jongeren.
Lectoren Perica Savanović en Rogier Nijsen menen dat samenwerken essentieel is voor een betere transitie naar een duurzame toekomst. Volgens de lectoren kunnen de energie- en materialentransitie alleen slagen als we inzien dat deze van ons allemaal is. Dat vraagt om een integrale, optimistische aanpak, waarbij we over alle grenzen heen kijken.
Patrick Huntjens meent dat het huidige economische systeem vastloopt. “We worden daar keihard mee geconfronteerd: de klimaatcrisis, de ecologische crisis, de biodiversiteitscrisis, de groeiende ongelijkheid tussen rijk en arm.” Lees hier hoe een Natuurlijk Sociaal Contract volgens hem helpt om duurzaamheidstransities te laten slagen.
Interesse in een samenwerking? Of heb je een vraag?
Laat je gegevens achter via onderstaand formulier, dan nemen wij contact met je op.