"De manier waarop we ondernemen, is niet meer houdbaar: het is te veel gericht op winst en groei. We moeten ook naar ecologische en sociale waarden kijken, want het is vijf voor twaalf."

- Gerry Kouwenhoven

De toekomst van ondernemen

Podcast 10 met Gerry en Wina

In deze aflevering van Onderzoekers over de Toekomst delen lectoren Gerry Kouwenhoven en Wina Smeenk hun inzichten over de toekomst van ondernemen. Want zoals we nu met de aarde omgaan, is niet langer houdbaar. Gerry Kouwenhoven, associate lector Investeren in Circulaire Land- en Tuinbouw, bespreekt hoe ondernemers de stap kunnen zetten naar circulair ondernemen, waarbij ze óók oog hebben voor economische en ecologische waarden. Wina Smeenk, lector Societal Impact Design, verklaart hoe haar co-design-benadering bijdraagt aan een inclusieve en leefbare samenleving.

Hoe verschuif je de focus op winst en groei naar het toevoegen van waarde op economisch, ecologisch en maatschappelijk gebied? Wat zijn voorbeelden van deze nieuwe manieren van bedrijfsvoering? Welke mindset is er nodig? En wat zijn de eerste stappen die je kunt nemen? Je hoort het in deze aflevering.

Luister de podcast via jouw favoriete podcastapp zoals Spotify, Google Podcast of Apple Podcast. En abonneer je om op de hoogte te blijven!

Waarom een focus op winst en groei niet meer houdbaar is

En er een nieuwe ondernemers-mindset nodig is 

Circulair ondernemen

"We leven momenteel in een weggooimaatschappij," stelt Gerry. “Die situatie is niet meer houdbaar, het is echt vijf voor twaalf. Voor de toekomst van onze aarde is een nieuwe mindset nodig, die niet alleen gericht is op economische winst en groei, maar op ecologische en sociale waarden." Een circulaire maatschappij kan volgens Wina en Gerry bijdragen aan een betere toekomst. "Daarvoor moeten we zuinig leren zijn op alle hulp- en grondstoffen en hergebruiken wat we kunnen hergebruiken. Daar zijn al meerdere voorbeelden van: jeans en matrassen kun je na jaren gebruik inleveren, zodat ze weer gerecylced kunnen worden.”

Ondernemers dienen hiervoor te kijken naar hoe hun product of dienst in elkaar zit. En daarbij is het ook essentieel om na te denken over wat er met het product gedaan kan worden ná de levensduur. Want wat voor de één een afvalstroom is, is voor de ander een grondstof of potentiëel product. 

Samenwerken voor vruchtbare innovatie 

Maar hoe doe je dat als ondernemer, met misschien wel een hypotheek, een gezin en een groot aantal medewerkers? Hoe zet je de eerste stap naar een circulair bedrijfsmodel, zonder je zorgen te maken over geld? “Ondernemers moeten dit niet alleen willen doen: de vraagstukken zijn te groot. Samenwerken is cruciaal,” zegt Wina. "Het is dus belangrijk om na te gaan met welke stakeholders je de innovaties kunt realiseren. Wat is je eigen kracht, en wat is de kracht van een ander?"

Lees meer over het ondernemen van de toekomst

Praktisch aan de slag met Co-Design Canvas

En daarbij komt het Co-Design Canvas uitstekend van pas. Deze samenwerkingstool heeft Wina ontwikkeld aan de hand van jarenlang onderzoek in de praktijk. Met dit praktische doe-model kunnen ondernemers met stakeholders nagaan hoe zij verandering met elkaar kunnen bewerkstelligen en focussen op ieders belang, ervaring, expertise en macht. “Dat kan echt in anderhalf uur. Daarna heb je afgesproken wie welk project verder gaat oppakken.”

Lees hier meer over het Co-Design Canvas

 

"Er heerst onrust. Het wisselende overheidsbeleid maakt het agrarische ondernemersbestaan heel onzeker. Als agrariërs meer perspectief krijgen, kunnen we de onrust wegnemen en weer stappen zetten. Want boeren willen heus wel zuinig zijn op de natuur, dat is voor hen ook heel belangrijk."

- Gerry Kouwenhoven, associate lector Investeren in circulaire land- en tuinbouw

Zelf aan de slag met het Co-Design Canvas?

Sta je voor een uitdagend vraagstuk? Het Co-Design Canvas biedt uitstekend houvast voor een vruchtbare innovatie. Op deze pagina lees je meer over deze praktische samenwerkingstool. Of download het Canvas hieronder en ga gelijk van start.

"Ondernemers, laat je wakker schudden"

Ontdek hoe je vastgeroeste patronen kunt doorbreken en je onderneming kunt vernieuwen. Laat je inspireren door frisse ideeën van de nieuwe generatie. 

Ook onze studenten kunnen daar een rol bij spelen. Ze kunnen met verrassende ideeën komen die helpen om te innoveren. En het is belangrijk dat ondernemers daarvoor openstaan, stellen Gerry en Wina. Je hoort er meer over in de podcast!

Luister aflevering op Spotify

Vond je deze podcastaflevering interessant? 

In de volgende onderzoeken lees je meer over circulaire businessmodellen en co-design. 

Luister naar Onderzoekers over de Toekomst

Wil jij je laten inspireren door de lectoren van Hogeschool Inholland? Bijvoorbeeld over veerkracht bij jongeren? Of hoe we de groeiende toeristenstroom op een duurzame manier een plek kunnen geven?

In de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst blikken de lectoren vooruit op hun vakgebied tussen nu en 2030.

Meer over de podcastserie

 

"Ondernemers moeten dit niet alleen willen doen, daar zijn de vraagstukken te groot voor. Samenwerken is key: met wie kun je dit voor elkaar krijgen? Wat is je eigen kracht, en wat is de kracht van de ander?" 

- Wina Smeenk, lector Societal Impact Design

Werk samen met Gerry en Wina

Wil jij werken aan een circulair bedrijfsmodel, en ben je benieuwd hoe je dit kunt aanpakken? Of heb je een ander prangend vraagstuk voor Wina en Gerry? Neem dan zeker contact met hen op. 

Wina  Smeenk
Wina  Smeenk
Wina Smeenk
lector
Lectoraat
E-mail
Gerry Kouwenhoven
Gerry Kouwenhoven
Gerry Kouwenhoven
associate lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail