Het lectoraat Publiek Vertrouwen in Veiligheid doet praktijkgericht onderzoek naar de manier waarop burgers de veiligheid en de veiligheidszorg ervaren. Dat doen we op het niveau van wijken en buurten, maar ook onder specifieke groepen in de samenleving. Sinds 2018 betrekken we de online leefwereld in ons werk en besteden we aandacht aan de impact van online fenomenen en ervaringen op de veiligheidsbeleving van burgers. Het ontwikkelen van kennis over veiligheidsbeleving is van belang, omdat collectief ervaren onveiligheid ongewenste maatschappelijke bewegingen in gang kan zetten; onder andere op het gebied van criminaliteit, welzijn en de (lokale) economie. Het lectoraat maakt onderdeel uit van het Kenniscentrum Business, Finance and Law van Hogeschool Inholland.
We werken vaak in opdracht en naar aanleiding van een vraag uit de praktijk. Tegelijkertijd spelen we in op actuele ontwikkelingen door nieuwe thema’s te onderzoeken en de resultaten daarvan onder de aandacht te brengen bij relevante actoren in het werkveld. Daarbij streven we ernaar om beleidsmakers en professionals concreet handelingsperspectief te bieden. Via vakbladen maken we onze kennis breed toegankelijk. We publiceren in vakbladen voor professionals in het veiligheidsdomein, het welzijns- en sociaalwerk en ruimtelijke ordening.
We zien verder een belangrijke rol voor onszelf in het beïnvloeden van het maatschappelijk debat over de (veiligheids)thema’s waar we onderzoek naar doen. We schrijven opinieartikelen voor landelijke dagbladen en werken mee aan radio- en TV- uitzendingen. Ons doel is kennis in te brengen die bijdraagt aan een onderbouwd en constructief debat.
In de opzet en uitvoering van ons onderzoek werken we samen met universiteiten, andere hogescholen en studenten en docenten binnen onze onderwijsinstelling, zodat de opgedane kennis haar weg vindt in het onderwijs. Via gastcolleges en onze bijdrage aan onderwijsontwikkeling van de opleiding Integrale Veiligheidskunde zorgen we er ook voor dat de kennis van het lectoraat een plek krijgt in het curriculum.
Overheden, maatschappelijke organisaties, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en burgercollectieven kunnen bij het lectoraat terecht voor:
Interesse in een samenwerking met Publiek Vertrouwen in Veiligheid? Neem dan contact op met onze teamondersteuner Saskia Siwoeh.
Het lectoraat onderzoekt hoe veiligheid wordt ervaren op lokaal niveau, vooral in wijken en buurten waar dit onder druk staat. We brengen in kaart wie zich onveilig voelt, waar en wanneer dit gebeurt en welke impact dit heeft. Door middel van een mixed-methods aanpak bieden we beleidsmakers en veiligheidsprofessionals concrete handvatten om de veiligheidsbeleving en leefbaarheid te verbeteren.
Meerdere onderzoeken laten zien dat vrouwen zich onveiliger voelen in de buitenruimte dan mannen. Jonge vrouwen geven zelfs twee keer zo vaak aan zich weleens onveilig te voelen in het algemeen en in de eigen buurt dan hun mannelijke leeftijdgenoten. Opvallend is dat in beleid nog weinig recht wordt gedaan aan genderverschillen in veiligheidsbeleving. Het lectoraat onderzoekt samen met andere onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties wat vrouwen nodig hebben om zich in de buitenruimte welkom en veilig te voelen.
Steeds meer burgers zetten technologische hulpmiddelen in om hun eigen veiligheid of de veiligheid in hun omgeving te vergroten, zoals WhatsApp-buurtpreventie en deurbelcamera’s. Het lectoraat onderzoekt hoe deze vormen van toezicht de sociale cohesie, het onderlinge vertrouwen en de veiligheidsbeleving beïnvloeden. In samenwerking met het lectoraat Social Media, Security & Justice wordt onderzoek gedaan naar de bredere maatschappelijke gevolgen van deze ontwikkelingen.
Veel meisjes en jonge vrouwen hebben te maken met ongewenste seksuele toenaderingen via sociale media. Online exposen is een specifieke vorm van online seksuele intimidatie waarbij seksueel getint beeldmateriaal zonder toestemming online wordt verspreid. Het lectoraat doet onderzoek naar de impact van (het risico op) slachtofferschap en onderzoekt wat meisjes en jonge vrouwen nodig hebben om risico’s en gevolgen het hoofd te kunnen bieden. In het onderzoek is nadrukkelijk aandacht voor de culturele context waarbinnen online exposen en slachtofferschap zich voordoet, zodat daarmee in de aanpak rekening kan worden gehouden.
Vrouwen voelen zich vaak onveilig op stations, in het OV en in parken en uitgaansgelegenheden. Samen met het AD en de regionale titels deed Pointer, tv-programma van KRO NCRV, hier onderzoek naar, door een enquête uit te zetten onder duizenden Nederlandse vrouwen. Mannen en vrouwen vinden heel verschillende dingen belangrijk als het op veiligheidsbeleving aankomt. Om de juiste maatregelen te nemen om vrouwen een groter veiligheidsgevoel te geven zou je juist wel naar de verschillen moeten kijken. "Er wordt te weinig rekening gehouden met de veiligheid van vrouwen, en dat is schrijnend," stelt Krista. Zij was te gast bij deze uitzending van Pointer.
We kunnen en moeten een publieke ruimte creëren waarin jonge vrouwen zich ook welkom en veilig voelen. Vertel vrouwen niet dat ze voorzichtig moeten zijn op straat als ze veilig willen zijn, maar verander de inrichting van de ruimte, betoogt Krista in haar opiniestuk in VNG Magazine. "De behoefte van jongens en jonge mannen wordt als norm genomen," stelt Krista. Bij excessen zoals aanranding of verkrachting blijft de reflex, ook bij politie en politie, hetzelfde: we adviseren vrouwen om 's avonds niet alleen over straat te gaan. Goedbedoeld, maar daarbij leggen we de bal toch weer neer bij (jonge) vrouwen om slachtofferschap te voorkomen.
De wijk van de toekomst: een wijk waarin mensen, dieren en natuur prettig, veilig en gezond samenleven. In deze podcast gaat associate lector Krista Schram daarover in gesprek met onderzoekers Nesrin el Ayadi en Berry van der Hoorn. Want hoe ziet een levendige buurt eruit, en hoe zorgt dat voor een beter gevoel van veiligheid? Wat zijn de voordelen van groen in de stad? En hoe kun je bewoners betrekken en verbinden bij vergroening? Je hoort het in deze podcastaflevering van Onderzoekers over de Toekomst.