Break on through the blended side

Op zoek naar een blend van online en face-to-face ondersteuning in sociaal werk

Lectoraat
Empowerment & Professionalisering
Lectoraat
Design Thinking
Duur
April 2025 t/m maart 2027
Locatie
Haarlem
Contact
Aafke Brinkhuijsen

Het doel van het project

Blended sociaal werk is het combineren van online en face-to-face ondersteuning. Dit project ondersteunt organisaties in het sociaal domein en sociaal werkers bij het integreren van blended sociaal werk in hun dagelijkse praktijk. Digitalisering in het sociaal domein biedt namelijk zowel kansen als uitdagingen. Online tools kunnen de ondersteuning aan inwoners en cliënten versterken. Zo kunnen inwoners of cliënten meer regie krijgen, kan het leerproces ook buiten contactmomenten doorgaan, en kan de beschikbare tijd van sociaal werkers zo efficiënt mogelijk worden ingezet.
Tegelijkertijd vraagt de vaak kwetsbare situatie van inwoners en cliënten om zorgvuldige keuzes in het inzetten van online middelen. 

Daarom verkennen we in dit project, samen met sociaal werkers, hoe online tools en face-to-face ondersteuning optimaal gecombineerd kunnen worden in een blended aanpak die past bij de dagelijkse praktijk. Wat hebben inwoners en sociaal werkers nodig om blended ondersteuning te omarmen en zo bij te dragen aan een betere kwaliteit van leven? Die vraag staat centraal in dit project.

We richten ons daarmee ook op de adoptie van online toepassingen in blended ondersteuning. Innovaties worden immers niet vanzelf omarmd, zelfs niet als ze de ondersteuning verbeteren. Het project helpt sociaal werkers, met name diegenen die kritisch of terughoudend zijn, om blended ondersteuning effectief toe te passen.

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

De route die inwoners, cliënten en sociaal werkers samen afleggen, vormt een klantreis. Met behulp van Design Thinking werken sociaal werkers aan het verbeteren van bestaande klantreizen. Dit gebeurt met expliciete aandacht voor sociaal werkers die kritisch staan tegenover blended ondersteuning. Het betrekken van minderheidsstemmen is essentieel: weerstand tegen innovatie kan anders tegenwerkende krachten oproepen. Door co-creatie en participatie van zowel sociaal werkers als inwoners te bevorderen, vergroten we de kans dat blended ondersteuning breed wordt omarmd.

Omdat de samenstelling van een blended aanpak per situatie verschilt, worden deze klantreizen in het project geanalyseerd en verbeterd. Eerst analyseren we deze reis, zodat helder wordt welke problemen sociaal werkers en inwoners ervaren en welke situatie zij idealiter willen bereiken. Vervolgens ontwikkelen we, met oog voor wat haalbaar én wenselijk is, nieuwe concepten die aansluiten bij de praktijk. In de laatste fase werken we deze concepten uit tot concrete prototypes, die we testen in de praktijk getest.

Aan het eind van het project zijn klantreizen ontwikkeld die:

  • bijdragen aan de kwaliteit van leven van inwoners en cliënten;
  • aansluiten bij de praktijk van sociaal werkers;
  • en realistisch en werkbaar zijn in de context van het sociaal domein.

Daarnaast besteden we in het project aandacht aan het overbruggen van de zogeheten innovatiekloof: waar innovators en early adopters vaak vooroplopen, blijft de meerderheid terughoudend. Het project ondersteunt sociaal werkers uit deze groep om blended ondersteuning op een manier toe te passen die voor hen werkt.

"Blended sociaal werk werkt, maar alleen vanuit draagvlak. Design Thinking zorgt voor draagvlak."

- Aafke Brinkhuijsen, docent-onderzoeker lectoraat Empowerment & Professionalisering

Wat is het belang voor het onderwijs?

In dit project brengen we twee vakgebieden samen: sociaal werk en ontwerpen. Die samenwerking versterkt het onderwijs aan toekomstige professionals in beide domeinen. Voor sociaal werk is het ontwikkelen van blended ondersteuning noodzakelijk om aan te blijven sluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen. Wij willen ervoor zorgen dat opleidingen sociaal werkers afleveren die deze manier van werken beheersen en kunnen inzetten in de praktijk.

Daarnaast biedt het creatieve en iteratieve karakter van Design Thinking het sociaal domein een frisse blik op ontwerpend onderzoek binnen complexe innovatieprocessen. Tegelijk leren ontwerpers om Design Thinking toe te passen op maatschappelijke vraagstukken in het sociaal domein. Zo vergroten we samen de maatschappelijke legitimiteit van deze methodiek en maken we haar scherper en breder inzetbaar. Door deze kruisbestuiving ontwikkelt Design Thinking zich van een productgerichte naar een procesgerichte innovatieaanpak.

Daarmee versterken we de wendbaarheid van professionals die Design Thinking onderdeel van hun curriculum maken. Zo leiden we professionals op die kunnen bijdragen aan het verbeteren van sociale structuren, het beïnvloeden van gedrag en het stimuleren van samenwerking in maatschappelijk relevante contexten.

Hoe betrekken we het werkveld?

Dit project is ontstaan vanuit een nauwe samenwerking met verschillende organisaties voor sociaal werk. Wij sluiten als kennispartner vanuit Inholland aan. De organisaties bundelen hun krachten in de Kopgroep Blended, Effectmeting, Benchmark (Kopgroep BEB) en delen de ambitie om blended sociaal werk verder te ontwikkelen. Vier van deze organisaties doen actief mee aan het project. Zij stellen sociaal werkers beschikbaar die samen met ons deelnemen aan ontdek-, ontwikkel- en ontwerpsessies.

Met dit project willen we deze vier organisaties én het bredere werkveld in het sociaal domein ondersteunen bij het samenstellen van blended klantreizen. Klantreizen die passen bij de praktijk van sociaal werkers én bijdragen aan de kwaliteit van leven van inwoners en cliënten. Door samen te werken in co-creatie en bewust ruimte te geven aan kritische en minderheidsstemmen, willen we ervoor zorgen dat blended ondersteuning voor meer sociaal werkers toegankelijk en bruikbaar wordt. Zo overbruggen we samen de innovatiekloof en zorgen we dat online toepassingen echt van waarde zijn in de dagelijkse praktijk.

Wat zijn de (verwachte) resultaten?

Met dit project willen we twee dingen bereiken. Ten eerste verbeteren we de bestaande klantreizen, zodat deze beter aansluiten bij de behoeften van zowel sociaal werkers als inwoners of cliënten. Ten tweede ontwikkelen we kennis over wat blended ondersteuning in sociaal werk succesvol maakt en wat juist kan tegenwerken. Zo leveren we inzichten op over de succes- en faalfactoren bij het invoeren van blended ondersteuning binnen sociaal werkorganisaties.

Samenwerkingspartners van Hogeschool Inholland

Werk samen met Aafke

Kom in contact en stel al je vragen

Telefoon
0612652532