Zorg om het (mondiale) milieu in relatie tot zorg om voldoende voedsel voor de wereldbevolking staan hoog op de politiek-maatschappelijke agenda. Zo wordt gekeken naar de impact van consumptie- en productiemethoden, het efficiënter gebruiken van natuurlijke bronnen en de milieubalans. Dierlijke productie heeft een veel hogere ecologische en CO2-footprint dan insecten of plantaardige productie. Insectenproductie kan een belangrijke rol in spelen bij het realiseren van een forse CO2-reductie.
Met het oog op duurzaamheids- en gezondheidswinst vindt er momenteel een belangrijke transitie plaats richting andere vormen van eiwitproductie en -consumptie. Steeds meer consumenten stappen over op een dieet met minder dierlijke producten (vlees, vis, zuivel en eieren) en meer plantaardig voedsel (groenten, fruit, granen, noten en peulvruchten) of insecten.
Voor de kweek van eetbare insecten, zoals sprinkhanen en krekels, is zeer weinig water, land, voer en antibiotica nodig, en insecten leveren daarom een duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten. Ze hebben een nootachtige smaak en zitten boordevol vitaminen en mineralen. Dat zijn belangrijke redenen om serieus te onderzoeken welke plek insecten kunnen innemen in onze voeding of in veevoer. Het project Bugfarm draagt bij aan het thema Voedsel voor de Metropool en onderzoekt de verdere ontwikkeling van de productie en consumptie van insecten in Nederland.
Verschillende groepen studenten van de opleiding Dier- en Veehouderij werken aan studentenopdrachten gericht op enerzijds de operationele opstart van een insectenkwekerij bestemd voor feed, als het opstellen van een businessmodel voor een Bugfarm. Met als doel te zorgen dat Bugfarm realiteit wordt.
Speciaal voor Wereldvoedseldag is een masterclass 'Insecten zijn om op te vreten' georganiseerd bij Inholland Delft. Daar ging het over de toekomstige rol van insecten in onze voeding. Deelnemers zijn ook zelf aan de slag gegaan en hebben insectenhapjes en -snacks bereid om ze vervolgens tijdens de borrel direct te verorberen.
De Bugfarm wordt in eerste instantie opgezet als leerbedrijf binnen Inholland, en wellicht later als een BV, of living lab in de regio Zuid-Holland. Voor de opzet van het leerbedrijf wordt samengewerkt met de opleiding Dier- en Veehouderij en de opleiding Food Commerce & Technology.
Inholland werkt momenteel aan de opzet van Bugfarm NL, een Nederlandse 'not-for-profit' insectenboerderij die insectgebaseerde producten produceert en 'culinair' verwerkt. Dit in combinatie met voorlichting, onderwijs en onderzoek over insecten voor feed en food, en met voorlichting over biodiversiteitsherstel en duurzame landbouw.
Voor Bugfarm NL wordt samenwerking gezocht met NGN, Venik, HAS, WUR en andere geïnteresseerde partijen waaronder start-ups zoals JoyBugs en Krekerij/BurgFoods, grotere productiebedrijven als Protix, kennis- en onderwijsinstellingen, belangenorganisaties en overheden.
Als onderdeel van de publiekscampagne wordt de samenwerking gezocht met 'influencers' zoals foodvloggers en topchefs die een menukaart aanbieden met insectenproducten.
Meer inzicht en bewustwording in het kweken en gebruik van insecten bestemd voor feed en food, door middel van kennisontwikkeling, kennisdeling, onderwijs, communicatie en publieke bewustwording. En uiteindelijk de oprichting van Bugfarm NL, een insectenboerderij.