Co-Design Canvas in Virtual Reality

Lectoraat
Societal Impact Design
Duur
Februari 2025 - april 2025
Locatie
Den Haag
Contact
Claudia Mayer

Het doel van dit project

Hoe kan in een virtuele omgeving gezorgd worden voor versterking van empathie en verbinding tussen betrokkenen? In dit project onderzoeken we hoe het Co-Design Canvas, een ontwerpmethode voor samenwerking en creatief denken, hierbij kan ondersteunen via immersie en embodiment. 

Immersie verwijst naar het volledig opgaan in een virtuele ervaring, waardoor deelnemers zich tijdelijk los kunnen maken van hun fysieke omgeving en zich meer verbonden voelen met de gedeelde virtuele ruimte en de andere deelnemers. Embodiment heeft betrekking op het belichaamde ervaren van de virtuele omgeving, waarbij het lichaam actief betrokken is, bijvoorbeeld via beweging, interactie of representatie door een avatar. Dit vergroot het gevoel van aanwezigheid en kan bijdragen aan diepere empathie en wederzijds begrip tussen deelnemers.

Voor dit project werken Nederlandse en Australische studenten samen aan leeropdrachten vanuit de opleiding Creative Business, waarvoor de Nederlandse studenten prototypes hebben ontwikkeld. Over deze prototypes wordt door Australische studenten vanuit ‘playing personas’ feedback gegeven. Dit houdt in dat zij zich via een rollenspel inleven in de doelgroep om constructieve feedback te geven ter verbetering van de prototypes.

Dankzij immersieve VR-technologie zijn de studenten van beide landen met elkaar in interactie. Zij doen ervaring op met interculturele samenwerking, digitale communicatie en co-design. Ondertussen onderzoeken we hoe de virtuele samenwerking bijdraagt aan de vorming van verbinding en empathie, en aan de ontwikkeling van creatieve en technische vaardigheden. De opgedane kennis benutten we voor toekomstige innovaties in het onderwijs. Ook biedt het docenten en onderzoekers waardevolle inzichten in de mogelijkheden van VR voor toekomstige leeromgevingen.

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

We werkten vanuit Inholland samen met de Queensland University of Technology (QUT) in Brisbane aan dit vernieuwende leer- en onderzoeksproject waarbij immersieve VR-technologie centraal staat. 

Allereerst richtten we ons op de technische voorbereiding. We integreerden de digitale versie van het Co-Design Canvas in de VR-omgeving Naer. Als werkwijze kozen we playing personas, een co-designmethode. Henk Kruizinga van het EdTech-team van Inholland (en tevens initiatiefnemer van het Co-Design Canvas in VR) ondersteunde deze technische opzet, zodat studenten probleemloos konden werken in de virtuele omgeving.

Vervolgens startte de internationale samenwerking. Nederlandse en Australische studenten werkten in teams aan twee ontwerpopdrachten. Ze werden begeleid door co-designexperts en technische facilitators die hen hielpen bij het gebruik van de VR-tools en methodes. In een Co-Design Canvas sessie testten de Australische studenten prototypes en gaven ze feedback via de playing persona’s-methode. Na de sessie reflecteerden we op de interactie en de mate waarin studenten verbinding en empathie hebben ervaren. 

We sloten af met onderzoek naar de impact van dit project. Studenten vullen zowel vooraf als achteraf enquêtes in, en onderzoekers observeren hoe de interactie en samenwerking verlopen. De inzichten uit dit onderzoek dragen bij aan een beter begrip van hoe VR kan worden ingezet om co-designprocessen te versterken. We bieden studenten zo niet alleen een interculturele leerervaring, maar helpen hen ook bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden en creatieve ontwerpmethoden.

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit de VIS-regeling.

"VR brengt studenten wereldwijd samen en versterkt empathie, creativiteit en digitale samenwerking"

- Claudia Mayer, docent Creative Business en onderzoeker Societal Impact Design  

Wat is het belang voor het onderwijs?

Dit project draagt bij aan de toekomst van onderwijs door VR-technologie te integreren in co-designprocessen. Internationale samenwerking wordt steeds belangrijker. En door studenten in een virtuele omgeving te laten werken, leren ze hoe ze effectief kunnen samenwerken in digitale teams. Dat is cruciaal in een steeds meer verbonden wereld.

Daarnaast bieden we waardevolle inzichten aan docenten en onderzoekers in hoe VR de leerervaring kan verrijken en hoe technologische innovatie kan bijdragen aan onderwijskundige methodieken. De resultaten van dit project kunnen als basis dienen voor verdere implementatie van VR in het onderwijs en bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve lesmethoden binnen verschillende disciplines.

Hoe wordt het werkveld betrokken?

In dit onderzoek betrekken we experts op het gebied van onderwijsinnovatie, VR-technologie en co-design. Naast de samenwerking met QUT, werken we vanuit het lectoraat Societal Impact Design samen met het EdTech-team, dat de technologische infrastructuur ondersteunt. De impact van dit project ligt in de ontwikkeling van digitale co-designmethoden die niet alleen binnen het onderwijs toepasbaar zijn, maar ook in het onderzoek en bedrijfsleven.

Wat zijn de resultaten?

Dit project geeft ons inzicht in hoe co-design in een virtuele omgeving empathie en verbinding kan bevorderen door middel van immersie en belichaming (met behulp van de playing personas-methode). Daarnaast resulteert het in nieuwe onderwijsmethoden voor digitale (internationale) samenwerking, concrete aanbevelingen voor verdere implementatie van VR in het onderwijs en een publicatie van een onderzoekspaper tussen Inholland en QUT.

Samenwerkingspartner van Hogeschool Inholland

Nieuws over Co-Design Canvas in VR

Werk samen met Claudia

Kom in contact en stel al je vragen

Telefoon
0884664187