
Stagediscriminatie vormt een diepgeworteld probleem binnen het Nederlandse onderwijs en de arbeidsmarkt, met verstrekkende gevolgen. Kenmerken die in principe niet relevant zijn voor de stageplaats, zoals migratieachtergrond, genderidentiteit, kleur, religie, beperking, geaardheid en sekse, spelen mee in de kansen en selectie van studenten. Terwijl deze kenmerken niets te maken hebben met hun talent of potentie. Dit belemmert niet alleen hun zelfvertrouwen, maar zorgt voor mogelijke studievertraging en leidt zelfs tot het vroegtijdig afbreken van de studie. Tegelijkertijd heeft stagediscriminatie als gevolg dat veel arbeidspotentieel en talent onbenut blijft.
Met ‘Creatief samenwerken aan gelijke stagekansen’ werken we met partners aan een landelijke verspreiding van de Haagse aanpak Gelijke stagekansen, een brede gezamenlijke aanpak waarin de Haagse onderwijsinstellingen (mbo/hbo), ontwerpers, maatschappelijke organisaties, de gemeente Den Haag én werkgevers samenwerken om gelijke stagekansen te bevorderen. Deze aanpak startte in 2021 op initiatief van Hogeschool Inholland en ontwerperscollectief idiotēs. Binnen deze aanpak hebben we een actieve community opgebouwd, verschillende pilots uitgevoerd, campagnes gedraaid, evenementen georganiseerd, onderzoeken gedaan en producten ontwikkeld. De Haagse aanpak Gelijke stagekansen wordt zowel lokaal als landelijk gezien als best practice, ook binnen het landelijk werkprogramma Stagediscriminatie en het Stagepact van de Ministeries OCW en SZW. De volgende stap is andere regio’s ondersteunen bij het ontwikkelen van hun eigen, regionale aanpak om stagediscriminatie tegen te gaan. Ons doel: gelijke stagekansen voor iedere student!
Creatief samenwerken aan gelijke stagekansen richt zich op:
Inzicht krijgen in (regionale) trends en maatschappelijke ontwikkelingen rondom stagediscriminatie.
Analyseren van bestaande structuren die een rol spelen in het stageproces: welke werken stimulerend en welke juist belemmerend?
Ontwikkelen van alternatieve structuren: van vernieuwende activiteiten tot een inclusieve cultuur die stagediscriminatie effectief aanpakt.
Door bestaande initiatieven op te schalen en nieuwe interventies te introduceren, werken we samen met regionale partners aan een structurele transitie naar gelijke stagekansen.
We hebben een aanpak ontwikkeld waarmee we de Haagse aanpak Gelijke stagekansen landelijk toegankelijk maken en ter beschikking stellen aan de verschillende regio’s. Hierbij ondersteunen we drie regio’s bij het ontwikkelen van een eigen aanpak.
Binnen de regio's onderzoeken we waar behoefte is aan ondersteuning. Vervolgens organiseren we een inspirerend evenement om deze regio te enthousiasmeren. Ook brengen we regionale trends in kaart waarna we interventies en kansrijke concepten ontwikkelen. De regio’s gaan deze dan vervolgens zelf testen en opschalen. Co-design staat centraal: samen creëren we eigenaarschap en betrokkenheid.
Daarnaast ontwikkelen we de Haagse aanpak verder door, waarbij we de interventies aanpassen aan de specifieke context van elke regio en onderwijsinstelling. Denk aan een bewustwordingscampagne, een e-learning module, een stappenplan bij melden, of een 0-meting en vervolgmeting van stagediscriminatie. Door samenwerking met landelijke partners zorgen we voor duurzame opschaling en toepasbaarheid.
Ook starten we een digitaal platform voor een landelijke community van gelijke stagekansen. Regio’s delen hier kennis, tools en ervaringen. Daarnaast organiseren we jaarlijks ontmoetingen, zodat betrokkenen van elkaar kunnen leren. Het landelijke platform wordt dé plek waar onderwijsinstellingen, gemeenten, werkgevers en andere actoren samenkomen om tot een gezamenlijke aanpak van stagediscriminatie te komen.
"Ik had de eer om als student deel te nemen aan de ontwerpsessies Stagegelijkheid waarin professionals uit verschillende sectoren samenkwamen. Deze sessies gaven me de kans om mijn visie op stage(on)gelijkheid en mijn toekomstwensen te delen. We hebben gezamenlijk iets moois gecreëerd met een heldere weg naar de toekomst."
Een eerlijk stagebeleid biedt kansen voor zowel studenten als de samenleving. Wanneer alle studenten, ongeacht achtergrond, genderidentiteit, kleur, religie, beperking, geaardheid of sekse, gelijke kansen krijgen op een stageplek, kunnen zij zich volledig richten op hun talenten en ontwikkeling. Dit vergroot niet alleen hun zelfvertrouwen en doorstroom binnen de opleiding, maar zorgt er ook voor dat ze beter voorbereid de arbeidsmarkt betreden.
Voor het onderwijs betekent dit dat talent niet verloren gaat, maar juist optimaal benut wordt. Studenten die zich gewaardeerd en gesteund voelen, hebben een grotere kans om hun studie succesvol af te ronden en zich te ontwikkelen tot betrokken en competente professionals. Bovendien draagt een eerlijke stagekans bij aan een diverser en inclusiever werkveld, waarin verschillende perspectieven en talenten bijdragen aan vernieuwing en kwaliteit.
Omdat we werken met de methode van co-design en ontwerpend onderzoek zijn alle partners binnen de aanpak constant nauw betrokken en mede-eigenaar van de inhoud van het project. Dat geldt naast de verschillende mbo- en hbo-onderwijsinstellingen, ook voor het werkveld. Het werkveld bestaat uit verschillende werkgevers met (mogelijke) stageplekken voor mbo- en hbo-studenten. Dit kunnen grote en kleine werkgevers zijn, zowel commercieel als non-profit. De impact voor deze werkgevers kan groot zijn, aangezien zij de interventies ook daadwerkelijk inzetten en testen binnen hun eigen praktijk. Natuurlijk spelen ook mbo- en hbo-studenten een belangrijke rol in het onderzoeken en (door)ontwikkelen van de interventies.
Tijdens het hele project betrekken we deze partners actief als klankbord en adviesgroep. We hebben daarbij speciale aandacht voor mogelijke (landelijke) opschaling en verduurzaming van de initiatieven. Specifiek de nauwe samenwerking met ECHO waarborgt goede afstemming in de landelijke aanpak.
De regio Eindhoven/Brainport was de eerste regio die met de aanpak aan de slag ging. Het proces en de opbrengsten van drie ontwerpsessies zijn gebundeld in Aanpak Stagegelijkheid: Een visueel handboek.
We verwachten met dit project de volgende resultaten te behalen:
Bestaande producten en diensten van de Haagse aanpak Gelijke stagekansen zijn doorontwikkeld, landelijk toegankelijk en schaalbaar.
Drie regio’s hebben een eigen regionaal netwerk en aanpak opgebouwd, waar ze op eigen kracht mee verder kunnen.
Er is een landelijk platform opgestart waar ervaringen vanuit de verschillende regio’s samengebracht worden en een landelijke community en lobby elkaar kan vinden en versterken.
Proces en opbrengsten zijn gebundeld in een (visueel) verslag/publicatie.
Kenniscirculatie door communicatie over opbrengsten en leerpunten middels presentaties, workshops, nieuwsberichten, pers en sociale media.
Plan voor verdere opschaling en verduurzaming van de regionale aanpakken richting een landelijke aanpak gelijke stagekansen.
Vanuit het lectoraat Diversiteitsvraagstukken hebben we meer onderzoeken gedaan naar stagediscriminatie. Bekijk onderstaande projecten voor meer informatie over dit onderwerp.