Delta Dreamers DNA

Versterking van onderwijs-arbeidsmarkt in Zuid-Hollandse Delta

Lectoraat
Human Capital
Duur
Augustus 2024 t/m september 2025
Locatie
Rotterdam
Contact
Jeany van Beelen

Het doel van Delta-Dreamers DNA

De Zuid-Hollandse Delta staat voor de uitdaging om jong talent aan te trekken en te behouden. In het Delta-Dreamers DNA-project willen we daarom allereerst in kaart brengen wat voor samenwerkingen er al zijn in de Zuid-Hollandse-Delta in de Triple Helix: tussen bedrijven onderling, maar ook tussen scholen en gemeenten.

We kijken in dit onderzoek naar het DNA-profiel van de samenwerkingen: dat gaat over de aard, schaal en borging ervan. Is de samenwerking incidenteel of structureel? Het kan variëren van een samenwerking met één of twee partijen tot een breder netwerk. Ook belangrijk is hoe de samenwerking wordt geborgd, bijvoorbeeld in kennis, mensen of processen. Daarnaast kijken we in hoeverre successen en ervaringen gedeeld worden met andere organisaties, zoals bedrijven, gemeenten, scholen of eilanden.

We kijken in deze samenwerking met name naar de arbeidsmarktvraagstukken en de aansluiting met het onderwijs. Ook willen we helderheid krijgen over wat jongeren al weten over de regionale arbeidsmarkt.

Ons doel is om de Zuid-Hollandse Delta te profileren als sterke netwerkregio voor studiekiezers en werkzoekenden. We willen daarbij de verbinding leggen tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Dit onderzoek is een vervolg van het Delta Dreamers-project.

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

We onderzoeken bij bedrijven, scholen en gemeenten in hoeverre ze al met elkaar samenwerken rond de instroom op de arbeidsmarkt. We houden interviews met alle betrokkenen (24 bedrijven, 12 scholen en 4 gemeenten) om inzicht te krijgen in samenwerking. Wat gebeurt er bijvoorbeeld aan samenwerking tussen de organisaties onderling, en tussen scholen en organisaties? Hoe zien die samenwerkingen eruit, en wat is het DNA-profiel van die samenwerking? 

Parallel hieraan willen we achterhalen wat vo-leerlingen en mbo-studenten weten over de beroepsmogelijkheden op de regionale arbeidsmarkt. Hiervoor zetten we mini-enquêtes uit. Uit de verzamelde data identificeren we patronen en kansen. Onze inzichten delen we in een kenniscafé waar alle betrokkenen samenwerken aan het versterken van de regionale samenwerking. Het project sluiten we af met een symposium waar we de bevindingen presenteren en concrete vervolgstappen bepalen voor het opzetten van een duurzame Learning Community.

"Dit project legt de basis voor duurzame samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de Zuid-Hollandse Delta."

- Jeany van Beelen-Slijper, associate lector Human Capital

Wat is het belang voor het onderwijs?

Door het DNA-profiel van de regio in kaart te brengen, krijgen we inzicht in de huidige samenwerkingsstructuur én in mogelijkheden om deze te versterken. Het DNA-profiel van de regio definiëren wij als toekomstbestendige samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en organisaties (ecosysteem) die bijdragen aan een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Zo willen we de Zuid-Hollandse Delta profileren als een sterke netwerkregio voor studiekiezers en (jonge) werkzoekenden. Tegelijkertijd verbinden we op deze manier de partijen binnen de Triple Helix.

Scholen krijgen dankzij dit project een beter beeld van wat er speelt in het werkveld en kunnen hun LOB-activiteiten hierop aanpassen. Door structurele samenwerkingsverbanden te ontwikkelen, ontstaan er meer mogelijkheden voor stages, gastlessen en praktijkopdrachten. De betrokken onderwijsinstellingen leren van elkaars ervaringen en kunnen best practices delen. 

Hoe wordt het werkveld betrokken?

We betrekken scholen, arbeidsorganisaties en gemeenten actief bij het project, onder meer via interviews. In een kenniscafé en een afsluitend symposium verkennen we samen wat nodig is om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te versterken. Bedrijven en non-profit organisaties krijgen inzicht in best practices om jong talent aan te trekken en te behouden in de Zuid-Hollandse Delta. Dankzij de samenwerking met onderwijsinstellingen kunnen zij vroegtijdig in contact komen met potentiële werknemers en zich profileren bij jongeren.

We richten dit project op het creëren van duurzame verbindingen tussen onderwijs en werkveld. We delen kennis en ervaringen om de aansluiting te verbeteren. Het werkveld in de Zuid-Hollandse Delta omvat diverse sectoren, zoals technische bedrijven, agrofood, zorginstellingen en overheidsorganisaties. De impact uit zich in een grotere instroom van jong talent en sterkere regionale samenwerkingsnetwerken.

Wat zijn de (verwachte) resultaten?

We leveren een toegankelijke rapportage op met een concreet uitgewerkt ecosysteem van regionale samenwerking. Hierin doen we praktische aanbevelingen voor het ontwikkelen en versterken van netwerken tussen scholen, arbeidsorganisaties en gemeenten. De resultaten geven inzicht in succesvolle samenwerkingsvormen en hoe deze kunnen worden uitgebreid en versterkt. 

Daarnaast laten we in de rapportage zien wat vo-leerlingen en mbo-studenten weten van de mogelijkheden op de regionale arbeidsmarkt. Tijdens de slotconferentie presenteren we de bevindingen. Dit kan het begin vormen van een Learning Community waarin partijen blijvend kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Dit alles draagt bij aan een sterkere profilering van de Zuid-Hollandse Delta als aantrekkelijke werk- en leefomgeving voor jong talent.

Gerelateerd onderzoeksproject

Dit project is een vervolg van het project Delta Dreamers.

Samenwerkingspartners van Hogeschool Inholland

Werk samen met Jeany

Kom in contact en stel al je vragen

Telefoon
0615279017