Gemeentes zijn hun inwoners graag ter wille door geluidwerende maatregelen te nemen als in de omgeving in de loop van de jaren de verkeersdruk en daarmee de overlast toeneemt. Een idee is om een geluidsschermen te voorzien van zonnecellen om zo stroom op te wekken, waardoor het scherm zichzelf terugverdient.
Wij wilden graag weten of zoiets economisch haalbaar is, bij welke kostprijzen van de schermen en bij welke stroomprijsontwikkeling komt een acceptabele terugverdientijd in beeld? Het uiteindelijke doel was een geluidsscherm ontwikkelen dat zichzelf terugverdient door elektriciteit te produceren.
Dit project past binnen het onderzoeksthema Verdienen met Duurzame Innovaties van het lectoraat Finance & Accountancy. Onder begeleiding van de (associate) lectoren maakten studenten van de opleiding Finance & Control een eerste inventarisatie van de mogelijkheden. Deze werden door de onderzoeksgroep uitgewerkt en in de praktijk gebracht via een studentstage.
Wat zijn de voorwaarden voor een positieve businesscase voor de gemeente Alkmaar en buurtbewoners om lokaal opgeslagen energie te leveren aan buurtbewoners? Met een batterij als toevoeging op het geluidsscherm kan de gemeente Alkmaar meer toegevoegde waarde leveren aan de omwonenden en hierdoor kan het project op meer steun vanuit de omgeving rekenen. Er zijn meerdere scenario’s mogelijk voor de buurtbatterij.
Studenten van Inholland Alkmaar onderzochten de volgende scenario’s:
De conclusie van het onderzoek is dat de combinatie van het laadplein en FCR* het meest positieve en realistische resultaat geeft. De terugverdientijd ligt, zonder rekening te houden met de opbrengstwaarde, op iets minder dan 9 jaar en dit is dan ook het moment dat het scenario winstgevend wordt. Gekeken naar de meerwaarde voor de buurt en de gemeente Alkmaar met dit scenario, is het erg aantrekkelijk om dit scenario toe te passen en niet te gaan voor enkel FCR (met een iets kortere terugverdientijd van bijna 8 jaar). Dit is dan ook aan te bevelen op basis van de resultaten.
Buurtbewoners kunnen meebepalen waar de laadpleinen komen te staan. Ook zouden ze een korting op het laden kunnen ontvangen.
* Frequency Containment Reserve (FCR), ofwel primair reservevermogen, is het eerste redmiddel van de netbeheerder om de balans in het net te handhaven.
"Als inwoners en overheid elkaar weten te vinden, samenwerken en openstaan voor elkaars ideeën, dan kunnen daar mooie resultaten uit voortvloeien. In Alkmaar ontstond op die manier het initiatief voor een Energieleverend Geluidsscherm. Rust voor de buurt en groene stroom voor ruim 400 huishoudens." Op 23 november 2023 zijn alle documenten van de pilot Energieleverend geluidsscherm gepubliceerd. De gemeente Alkmaar is ontzettend trots op dit innovatieve project langs de Huiswaarderweg (N245), Schagerweg (N245) en Nollenweg (N508). Bekijk hiernaast de video over de presentatie van de digitale brochure over het Energieleverend geluidsscherm, of lees online verder.
"Het mooie van dit onderzoek is dat het mobiliteit, duurzaamheid en leefbaarheid bij elkaar brengt."
Maatschappelijk belang is een belangrijke factor bij verduurzaming. Met de inzichten uit dit project kunnen wij studenten beter voorbereiden op de wijze waarop het algemeen belang vertaald wordt in financiële prikkels van de overheid en de daarbij behorende rapportage-vereisten.
Het onderzoek is geëntameerd door de gemeente Alkmaar, die hierbij ook samenwerkt met commerciële partners. Na toekenning van de subsidie wordt het project aanbesteed. Ook andere gemeenten zijn geïnteresseerd in en betrokken bij het onderzoek.
"Gemeenten hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden, ze kunnen het concept van het Energieleverend geluidsscherm zo overnemen. Er zijn nog genoeg plekken daarvoor: langs het spoor of in grote steden."