Erasmus+ Spelenderwijs naar duurzaamheid

English? Read more here

 

Lectoraat
Authentic Leadership
Duur
Oktober 2022 tot september 2025
Locatie
Amsterdam
Contact
Philippa Collin

Het doel van dit project

DIt Erasmus+-project, in het Engels Games for Goals genaamd, laat basisschoolkinderen spelenderwijs kennismaken met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Het doel is om basisschoolleraren en kinderen in heel Europa te ondersteunen bij het bijdragen aan deze doelen.

Hiervoor bieden we eenvoudige, toegankelijke en gratis te downloaden en te printen analoge spellen aan. Door te spelen ontdekken kinderen meer over de SDG’s en worden ze actief gestimuleerd om mee te werken aan duurzaamheid. Het idee is dat ze door te doen het vertrouwen krijgen om ook anderen in hun omgeving te inspireren hetzelfde te doen.

In dit Erasmus+ project werken we vanuit Inholland samen met verschillende NGO’s, en hogescholen uit België, Portugal, Frankrijk en Duitsland.

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

De analoge SDG-spellen zijn oorspronkelijk ontworpen met de hulp van basisschoolleraren uit alle deelnemende landen. In 2022 stelden deze leraren tijdens een workshop in Frankrijk een ontwerpkader op voor innovatieve educatieve activiteiten. Dit kader was gebaseerd op hun professionele kennis van wat kinderen van 8 tot 11 jaar motiveert.

Vier kernprincipes stonden centraal: spelgericht leren, multidisciplinariteit, actief burgerschap en een belichaamde/kunstzinnige aanpak. Ons doel was om spellen te ontwikkelen die fysiek actief en transformerend zijn — waarbij hoofd, hart en handen betrokken worden — en waarbij samenwerking belangrijker is dan competitie.

De spellen testen en ontwikkelen

Met dit fundament kozen we samen de thema’s voor drie SDG-spellen:

  • De waterkringloop (SDG’s 6 & 14)
  • Biodiversiteit of het recht van alle soorten om zichzelf te zijn (SDG’s 5, 14 & 15)
  • Het recht om jezelf te zijn en hoe je dit recht voor anderen kunt beschermen (SDG’s 1, 3, 4, 5, 8 & 10)

Vervolgens nodigden we studenten van de vier betrokken hogescholen uit om de spellen vanaf de basis te ontwikkelen. In mei 2023 gingen we in Porto aan de slag met het waterkringloopspel. Een multidisciplinair, meertalig en internationaal team van studenten werkte tijdens een intensieve week met de Design Thinking-methodologie aan het ontwerpen, prototypen en produceren van vijf samenhangende spellen.
Achteraf gezien hadden we het onszelf makkelijker kunnen maken door slechts één spel te maken, maar de leerervaring was enorm waardevol. Daarnaast ondersteunden we de persoonlijke ontwikkeling van de studenten door hen uit te dagen met opdrachten gebaseerd op de Inner Development Goals (IDG’s).

Na de ontwikkeling werden de spellen vertaald naar de vier projecttalen en gedurende zes maanden uitgebreid getest op verschillende basisscholen. Vanaf november 2023 herhaalden we dit proces voor het biodiversiteitsspel. 

"Ik wil mijn bewondering uitspreken voor deze ervaring. Het was intens, maar ik zou het zo opnieuw doen!"

- Emmo Jo Keevers, student Creative Business 

Wat is het belang voor het onderwijs?

Onze studenten doen met dit project waardevolle internationale ervaring op. Ze werken intensief en creatief samen met studenten uit verschillende disciplines aan een gezamenlijk doel, volledig in het Engels. Hun kennis over duurzaamheid wordt daarbij aangevuld met uitgebreide kennis van de Sustainable Development Goals (SDG’s). In de praktijk zien we dat studenten die aan dit project deelnemen niet alleen gemotiveerd raken om actief bij te dragen aan duurzaamheid binnen hun eigen vakgebied, maar zich ook gesterkt voelen om anderen te beïnvloeden. Bekijk hier meer over het beïnvloeden van anderen.

Binnen Inholland zijn inmiddels meerdere spin-offs ontstaan. Een voorbeeld is de Blended Intensive Programme (BIP) in 2023, gebaseerd op de SDG’s, voor onze Erasmus-partners Artevelde (België) en Vilnius Tech (Litouwen). Daarnaast hebben we een database opgezet met SDG-gerelateerde links voor de opleiding Leisure & Events Management (LM)  en Global Mindset.

De mogelijkheid om de Inner Development Goals (IDG’s) te gebruiken voor zowel duurzaamheid als persoonlijke ontwikkeling is eveneens zeer waardevol gebleken. Als onderzoeksgroep verkennen we nu hoe we meer kunstzinnige educatieve tools kunnen ontwikkelen en delen binnen Inholland (zie ook: Transition Makers) en hoe we meer aandacht kunnen besteden aan de IDG’s in zowel onderwijs als onderzoek (zie ook: ESC IDG Hub).

Tot nu toe hebben vooral Creative Business-studenten aan dit project deelgenomen. We hopen in de toekomst ook samen te werken met de Pabo, zodat we een nieuwe groep studenten kunnen verwelkomen.

Hoe betrekken we het werkveld?

Dit project verbindt ons direct met lokale en Europese basisscholen en met SDG Nederland. We werken vanuit Inholland nauw samen met de Nederlandse NGO Citylink Haarlem-Mutare, die al jarenlang een uitgebreid netwerk onderhoudt van lokale basisscholen waar verschillende SDG-gerelateerde projecten zijn uitgevoerd.

Voor het Spelenderwijs naar duurzaamheid-project werkten we samen met kinderen uit groep 7 van zowel de Bosch en Vaartschool in Haarlem als OBS Meander in Delfgauw. De kinderen helpen ons door de prototype-spellen te testen en waardevolle feedback te geven. Zo kunnen we de spellen verbeteren voordat we ze vertalen en publiceren.

Zodra de spellen volledig af zijn en online beschikbaar komen, kunnen scholen ze gratis gebruiken op een moment dat hen uitkomt.

Wat zijn de verwachte resultaten?

Aan het eind van dit project verwachten we:

  • Drie downloadbare print-and-play spellen om basisschoolkinderen van 8 tot 11 jaar kennis te laten maken met de SDG’s. De spellen zullen beschikbaar zijn in vijf talen: Frans, Engels, Duits, Portugees en Nederlands. Het eerste spel is inmiddels klaar en te downloaden: Aqua Heroes.
  • Drie succesvolle studiereizen, waaraan ongeveer 100 studenten uit verschillende landen en disciplines hebben deelgenomen.
  • Persoonlijke ontwikkeling voor zowel studenten als basisschoolleraren.
  • Een Inner Development-cursus, ontwikkeld om de professionele en persoonlijke groei van zowel studenten als leraren te ondersteunen.
  • Een catalogus met aanvullende duurzaamheidsbronnen voor kinderen en een toegankelijke methode voor leraren om bestaand lesmateriaal op een innovatieve en duurzame manier in te zetten.

Daarnaast zijn er enkele indirecte spin-offs ontstaan. Zo is de onderzoeksgroep Authentic Leadership uitgenodigd om deel te nemen aan twee nieuwe Erasmus+ onderzoeksaanvragen: Building Bridges: Learning Communities in Higher Education en TIC-TAC.

Samenwerkingspartners van Hogeschool Inholland

Werk samen met Philippa

Kom in contact en stel al je vragen

Telefoon
0621115323